Jak otworzyć istniejące okno za pomoca WINapi tzn mam plik z rozszerzeniem .txt i chce zeby po uruchomieniu mojego programu ten plik tez się otworzył
Szukałem i nic nie znalazłem po za funkcją CreateFile ale ona nie otwiera pliku w sensie okna
Jak otworzyć istniejące okno za pomoca WINapi tzn mam plik z rozszerzeniem .txt i chce zeby po uruchomieniu mojego programu ten plik tez się otworzył
Szukałem i nic nie znalazłem po za funkcją CreateFile ale ona nie otwiera pliku w sensie okna
Dlaczego niby nie uruchomisz po prostu notepad.exe <plik.txt>? Jakis konkretny powod?
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Txt zostało podane dla przykładu chodzi mi też o pliki .exe. Chce to wiedzieć min. w celach edukacyjnych, póki co nie mam zamiaru tworzyć żadnego większego projektu z tym (z powodu małej ilości wiedzy :P), a myślę że to przydatna umiejętność w programowaniu. Po próbie otwarcia pliku na przykład .txt będę próbował wykonywać na nim operacje moim programem na przykład kiedy wpisze do konsoli tekst ten zostanie wyświetlony w notatniku itp.
Ostatnio edytowane przez Moorfox : 07-14-2012 - 20:17
Zanim udzielimy ci odpowiedzi, wymień nam frazy, które wpisałeś w google aby znaleźć odpowiedź na to pytanie.
Zacząłem od tego ze znalazłem funkcje createfile w kursie WINapi, myslałem, że wystarczy ona do tego co potrzebuję i źle jej używam próbowałem to naprawić popatrzałem na msdn nie działa dalej dlatego napisałem "Szukałem i nie znalazłem" w pierwszym poście, widocznie źle to ująłem. W google wpisałem jedynie kurs WINapi. Ale poszukałem w google troche więcej (przed chwilą) i znalazłem jeszcze (fraza - C++ uruchamianie aplikacji) ShellExecute
Więc moje pytanie teraz czy to to ? I czy jest to jedyny sposób jak nie to czy najlepszy ?
Ostatnio edytowane przez Moorfox : 07-14-2012 - 20:51
Zamykam
- Lenistwo