-
[C/C++] Co wybrać
Witam, w końcu muszę wziąć się za programowanie i teraz pytanie do was. Jaki wybrać język na początek C czy C++. I powiedzmy że już na jakiś się zdecyduje, to z jakich źródeł najlepiej się uczyć i jakie są najlepsze do danego języka 
Do C++ mam na oku ten kurs Darmowe kursy Online
Niestety co do C jeszcze nic ciekawego nie znalazłem 
Z góry dziękuje i Pozdrawiam
-
Jeśli masz zamiar nauczyć się programowania, języki rodziny C nie są właściwym miejscem do startu. Są trudne, skomplikowane, skierowane do konkretnych specjalizacji, nie uczą dobrych praktyk. Zacznij od pythona:
Python to język prosty do przyswojenia, z czytelnym kodem i świetną dokumentacją. Gdy już poznasz podstawy programowania, możesz przeczytać Thinking in C++: Introduction to Standard C++, Volume One - Bruce Eckel - Google Bücher
Niezależnie o tego, jaki język wybierzesz, naucz się korzystania z dokumentacji, cookbooków, przykładów, czytania cudzych kodów źródłowych.
A jak już musiałbym odpowiadać na pytania C czy C++ to wybrałbym C++.
-
Co do angielskich kursów nie jestem przekonany, aż tak dobrze się nie czuje w Angielskim, żeby wszysciótko zrozumieć 
Co powiesz na ten kurs ?
Zanurkuj w Pythonie - Wikibooks, biblioteka wolnych podręczników
-
Nie bez powodu języki programowania są zaprojektowane z wykorzystaniem języka angielskiego. Naucz się więc najpierw angielskiego. Kursy to (według mnie) nieprawidłowa metoda nauki programowania. Tak jak napisałem - dokumentacja i cookbook ponieważ nikt lepiej nie wytłumaczy ci na jakiej podstawie działa język programowania, jeśli nie sam jego autor.
Zasady Postowania