Pokaż wyniki 1 do 5 z 5

Temat: Back Track 2

Cool Back Track 2

Witam!
    To mój pierwszy post na tym forum, więc nie chciałem żeby to było kolejne lamerskie pytanie...

Problem tyczy się linuxa Back Track 2, jest to wersja z "udogodnieniami" dla hakerów. Bazuje on na slackware.
    Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to że niemogę otworzyć żadnej strony w przeglądarce. Mam neostrade z modemem speedtouch 330. Zainstalowałem modem standardowo tzn. pliki firmwaru do /lib/firmware i konfiguracja do /etc/ppp/. Po komendzie pppd call neostrada wyrzuca mi że wszystko ok i połączenie zostało ustanowione. Nawet skype loguje się (próbowałem nawet dzwonić i wszystko idzie ok). Sprawdzałem ustawienia konquekora i firefoxa, wszystko wyglada dobrze. Pingi też nie działają wywala błąd (po przetłumaczeniu): "sieć jest niedostępna" czy coś takiego....

Niewiem już o co tu chodzi. Może to jakaś reguła ustawiona w iptables....

Domyślnie

/etc/resolv.conf - czy masz DNSy tam ustawione albo chociaz czy pppd przejelo te co rozglasza Neo?

Nie znam tej dystrybucji wiec jest to slepy strzal...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie Back Track 2

Oto zawartość tego pliku:
    Kod:
    # Generated by dhcpcd for interface eth0
    search localdomain
    nameserver 192.168.0.1
    Tam nic nie wpisywałem. Zawsze z taka konfiguracja na ubuntu chodziło normalnie. Niewiem czy to może w czymś pomóc ale mam w kompie jeszcze karte eth i radiówkę,. Obie narazie nieczynne. W logach znalazłem linijkę w którym system próbuje nadac im ip przez dhcp.

A z tym czy pppd przyjeło co neo rozgłasza to niebardzo rozumiem...
    Pppd wypisuje tam adresy ip dns'ów.

Domyślnie

No wlasnie... w /etc/hosts powinienes miec wpisane adresy serwerow DNS... masz wpisane takie z sieci lokalnej/osiedlowej lub podobnej... ale nie jestes do niej podlaczony... Zmien wiec zawartosc tego pliku na:

Kod:
    search neostrada.pl
    nameserver 194.204.159.1
    nameserver 104.204.152.34
    nameserver 212.191.132.126
    To sa odpowiednio dns, dns2 i dns4.tpnet.pl - jako user neostrady powinienes z nich korzystac (chyba ze TP zmienilo cos w ciagu ostatniego roku ale nie zauwazylem)...

Cala zabawa polega na tym, ze jak podepniesz sie teraz do jakiejs sieci, ktora daje adres IP przez DHCP to dhcp wstawi tam swoje dane... i pozniej jak bedziesz wracal na neo to bedziesz od nowa musial zrobic swoja zawartosc w tym pliku :-)
    Proponuje wiec zapisac go gdzies na boku i podkladac odpalajac neo po tym jak miales siec lokalna z dhcp uruchomiona...

To powinno zalatwic sprawe.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Problem rozwiązany!!!!

tqm miałeś rację. Problemem były złe dns'y.
    Podlinkowałem resolv.conf z katalogu /etc/ppp/ do tego z /etc/ poleceniem
    Kod:
    ln -s /etc/ppp/resolv.conf /etc/resolv.conf
    Dla potomnych:
    Back track 2 to poprostu podtuningowany slax. Rozwiązania problemów back tracka należy szukać dla slax'a.

Zasady Postowania