Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Jak to jest ze skypem?

Domyślnie Jak to jest ze skypem?

Ostatnio analizowałem taką sprawę: Sprawdzałem czy jest możliwość uruchomienia skype ( na tym samym haśle) na dwóch niezależnych kompach. Okazało się że tak. To poszedłem dalej i okazało się że komputer na którym nie pisałem do kogoś ( tam byłem tylko zalogowany ) widział zapisy rozmowy przeprowadzanej na innym kompie. Wydaje mi się to niepokojące bo skoro można podejrzeć rozmowę pisaną to może i głosową także. Coś wiecie o tym?

Domyślnie

To ze mozna podejrzec teksty to taka budowa skype'a - P2P pelna geba... Lepszy patent - rozmawiasz z kims (tekstowo) na jednym kompie, pozniej czyscisz swoj (format, reinstalka itd i nie instalujesz skype'a w ogole) na tym kmpie... albo mowiac prosciej, jestes u znajomego i logujesz sie jako Ty na swoje konto Skype. Osoba z ktora rozmawiales jest on-line i cale archiwum rozmowy jest przesylane na ten wlasnie komputer - kazda maszuna na ktorej sie zalogowales bedzie wczesniej czy pozniej miala pelna kopie archiwum rozmow

Ot takie utrudnienie jesli ktos chce cos ukryc i mysli ze reinstalka pomoze... Trzebaby jednoczesnie oba konce rozmowy zreinstalowac - wszystkie maszyny na ktorych osoba A i B gadala kiedykolwiek, bo zapomnij o jednym i historia rozmow wroci

Co do rozmow glosowych to nie jest mozliwe, bo rozmowy nie sa nagrywane i odbywaja sie na zasadzie 1:1 - jesli user jest zalogowany na paru kompach to kto pierwszy odbierze ten wygrywa, pozostali nic nie moga zrobic ale widza kto dzwonil.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź.Niby 1:1 ale przecież istnieje taka funkcja jak "dodaj osoby". Skoro jestem zalogowany na koncie osoby, która rozmawia to może mogę dodać kolejną osobę tak żeby nikt tego nie zauważył. A tak w ogóle to dlaczego mogę być zalogowany na kilku kompach w tym samym czasie?

Domyślnie

Zamiast pytac moze po prostu sprawdz? Nie da sie dodac tak aby nikt nie widzial...

Dlaczego da sie podlaczyc z wiecej niz jednego miejsca? Zapytaj tych co wymyslili skype'a - w wielu przypadkach ma to sens zwlaszcza jesli system bazuje na P2P a nie na centralnych serwerach jak GG, MSN, Yahoo itp. Poza tym patrzac na architekture sieci skype'a nie ma mozliwosci nawet zapewnic ze osoba jest zalogowana tylko z jednego kompa - po prostu nie da sie tego zrobic poprawnie

BTW, zdecydowanie sugeruje zobaczyc prezentacje ktora Alec Muffett dal podczas BSides London 2011 pare miesiecy temu.
    Alec Muffett - sex, lies and instant messenger | Security BSides London on blip.tv

BTW 2 - Alec to ten sam Alec co napisal program crack wiele lat temu - jesli ktos tutaj wie o czym w ogole mowa

Domyślnie

Cytat Napisał TQM Zobacz post
    jesli system bazuje na P2P a nie na centralnych serwerach jak GG, MSN, Yahoo itp.
    uzywajac 2 roznych klientow GG tez mozesz podgladac rozmowy drugiej "sesji"
    War, war never changes.

Domyślnie

Ahh... No właśnie te GG - raz miałem takie coś że dostałem ważną wiadomość na web.gadu ale nie miałem jej czasu i okazji przeczytać - potem wszedłem na PC swoim na Gadu i ch** - nie było ;|
    GG mogłoby robić coś takiego jak "Auto zmiana statusu (jak się loguję z 2/3 komputerów) albo właśnie jak w temacie - przesyłanie Archiwum rozmów -.-

Domyślnie

Ale pamietaj ze ten kij ma dwa konce - zobacz prezentacje ktora podlinkowalem wyzej...

Domyślnie

Ostatnio rozmawialem na Skype ze znajomym i slyszelismy 2 babki w tle jak sobie gawedzily, restartowalismy Skype, ale jak sie laczylismy to znowu je slyszelismy, jak to mozliwe?

Domyślnie

Zgaduje ze jeden z Was byl na telefonie stacjonarnym a drugi dzwonil ze skype'a bo praktycznie mowiac nie ma takiej mozliwosci. Skype to siec p2p i nikt inny nie moze ingerowac w lacznosc - ok, linia moze byc kiepska, moga byc trzaski itp ale nie tak ze slyszysz druga rozmowe innych osob.

Jesli jest jak mysle to kolega mial problemy ze swoja linia i przesluchy wkradly sie na centrali gdzies a nie po stronie Skype'a

Domyślnie

Znajomy ma internet mobilny takze nie wiem jak to mozliwe.

Zasady Postowania