Siema!
Założyłem ten wątek, bo w wolnym czasie lubię w batchu bazgrolić :P. Może ktoś opowie mi trochę o funkcji CHOICE i może poszerzy moją małą wiedzę ?
Siema!
Założyłem ten wątek, bo w wolnym czasie lubię w batchu bazgrolić :P. Może ktoś opowie mi trochę o funkcji CHOICE i może poszerzy moją małą wiedzę ?
Dzięki! Długo tego szukałem!
Może mi ktoś pomóc? następująca komenda u mnie nie działa. To błąd w kodzie, czy jak?
@echo off
rundll32 krnl386.exe,exitkernel
Poza tym nie działa mi również:
@echo off
start shutdown
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 07-24-2010 - 23:39
@echo off
shutdown -s -f
zamykanie komputera
@echo off
działa na starych windach pod xp-kiem juz nie ruszy.
Co do CHOICE
mały przykład:
Kod:@ECHO OFF :Start CLS ECHO _ ECHO _ ECHO [ 1 ]. Norton Commander ECHO [ 2 ]. Turbo Pascal ECHO [ 3 ]. Windows ECHO [ Q ]. Zakończ ECHO _ ECHO _ CHOICE /C:123Q /N "Wybierz program do uruchomienia : " IF ERRORLEVEL 4 GOTO Koniec IF ERRORLEVEL 3 GOTO Windows IF ERRORLEVEL 2 GOTO Pascal
dokładny opis na stronie PLIKI WSADOWE.
Hm... Takie pytanko, czy w CHOICE to cls, co tam widzę jest potrzebne? Bo tak trochę jakby ono mi nie pasuje...
No i czy
ma jakiś odpowiednik w XP? Oprócz shutdown?
Nie jest wymagany, po prostu czyści ekran przed wyświetleniem menu.
Jeszcze chciałbym tak z ciekawości spytać co w komendzie:
@echo off
shutdown -s -f
znaczy "-f"? Bo -s to zamykanie systemu.... I jeszcze znalazłem taką wersję tej komendy:
@echo off
shutdown -s -t -c
Oczywiście po -t powinienem wpisać czas w sekundach a po -c komentarz. Ale mimo dokładnych instrukcji komenda nie działa...
shutdown /?
Kod:Użycie: shutdown [-i | -l | -s | -r | -a] [-f] [-m \\nazwakomputera] [-t xx] [-c "komentarz"] [-d up:xx:yy] Bez argumentów Wyświetla ten komunikat (to samo, co -?) -i Wyświetla graficzny interfejs użytkownika, musi być pierwszą opcją -l Wylogowuje (nie można używać z opcją -m) -s Zamyka komputer -r Zamyka i ponownie uruchamia komputer -a Przerywa zamknięcie systemu -m \\nazwakomputera Zamknięcie/ponowne uruchomienie/przerwanie zdalnego komputera -t xx Ustawia limit czasu zamknięcia na xx sekund -c "komentarz" Komentarz zamknięcia (maksymalnie 127 znaków) -f Wymusza zamknięcie działających aplikacji bez ostrzeżenia -d [u][p]:xx:yy Kod przyczyny zamknięcia u jest kodem użytkownika p jest kodem planowanego zamknięcia xx jest głównym kodem przyczyny (liczba dodatnia mniejsza niż 256) yy jest pomocniczym kodem przyczyny (liczba dodatnia mniejsza niż 65536)
światło mądrości oświetla drogę z nikąd do nikąd