Zastanawiam się, czy możliwa była by symulacja "internetu"?
O co dokładnie mi chodzi, jeden komputer jako serwer (mysql, apache, php), a na nim root i kilku wirtualnych użytkowników plus drugi komputer jako klient, połączony przez sieć, albo modemowo?
+ Jako serwer - P500MHz, 18GB HDD, 320Mb RAM , sieć lub modem, Slackware + MySQl + Apache + Php
+ Klient - IBM 570E, 450MHz, 6GB, 128MB RAM, Integrated data/fax V.90 modem at 56K/14.4Kbps(8), Xircom CardBus Ethernet 10/100 sieć, aktualnie Backtrack3
Na serwerze utworzyło by się parę stron www, ftp itp.
Czemu miało by to służyć? Nauce przede wszystkim, stworzenie takiego czegoś będzie wymagało nabycia sporej ilości wiedzy, później można by było pobawić się w łamanie zabezpieczeń, zacieranie śladów i łatanie dziur. A później być może udostępnić to ustrojstwo raz na jakiś czas szerszej rzesze ludzi, co by mogli sobie bez nerwów popróbować.
Teraz pytanie do was, czy w ogóle ma to jakiekolwiek prawa ożyć? Da się coś takiego stworzyć, ma to prawo działać?
Jakieś komentarze?
Jeśli macie także sugestie do czego mam sięgnąć po wiedzę na temat sieci to bardzo proszę. Na razie wertuję książkę dość starą, ale myślę, że na początek będzie ok. "Sieci komputerowe. Księga eksperta", Autor: Mark Sportack