Witam.
Skanujac swoj komputer natrafilem na otwarty port 1550. I tu sie rodzi pytanie czy istnieja metody ataku na ten port ? Jezeli tak to czy sa one grozne ?
Pozdrawiam.
P.S
Przepraszam za brak polskich liter ale cos mi sie w freebsd zchrzanilo
Witam.
Skanujac swoj komputer natrafilem na otwarty port 1550. I tu sie rodzi pytanie czy istnieja metody ataku na ten port ? Jezeli tak to czy sa one grozne ?
Pozdrawiam.
P.S
Przepraszam za brak polskich liter ale cos mi sie w freebsd zchrzanilo
To jest chyba port używany przez gg. W zasadzie prawie przez wszystko da się włamać.
"dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."
Port GG: 8074
1550 to 'Image Storage license manager; 3M Company' wiec to czy da sie jakos przez to wejsc zalezy czy od tego czy ten program ma jakies powazne bledy...
1550 to jakis serwer od GG, mozliwe ze sluzy do "reklam" :P
PORT STATE SERVICE
1550/tcp open 3m-image-lm
To jest port Kadu dokładniej mówiąc
TQM jesli cos sie zaczyna rowniez sie konczy...Jesli cos ma wejscie musi miec wyjscie...
1550 Port managera 3m company zgadza sie.
Jednak w GG jest portem TCP nijak ma sie to do KADU...
Istnieje pare expolitow i wcale nie jest wielkim wysilkiem atakowac przez ten wlasnie port.Przez to ze z portu korzysta fenomenalnie zabezpieczone GG.
Kad jest siecia bezserwerowa dalej zwany kademila.Mniejsza o to przeciez ja sie nie znam...Atak przez ten port mozna przeprowadzic juz za pomoca 12 letniego chlopca posiadajacego neostrade...+ prosiak (trojan)
Jak sie zabezpieczyc ?
W ustawieniach GG >polaczenia >zaawansowane zaznacz forwardowanie i wpisz zew.port tcp taki jak lokalny czyli 1550.To na poczatek.W razie gdyby ktos chcial podejrzec Twoje IP...Teraz to w modzie
Polecam Ci activ port zapore zone alarm lub bardziej idace srodki o ile bedziesz w stanie je wykonac.
Postaw portsentry... wykrywa próby skanowania portów oraz tworzy log po wykryciu intruza i chroni przed atakami większości skanerów...
Odpal gadu zmien port nasluchowy ssh...
zrobilismy cos z niczego.
Lecz dopadne siec lan paru wariatow snifuje miejsce w ktorym sie laczysz i mam port ssh...
Jedyne co cieszy to taki sposob dla "dzieci neo" jest zbyt skomplikowany nie sadze by tez ktos powazniejszy szukal waznych informacji wlasnie u Ciebie...To tylko moje zalozenie.Zrob jak uwazasz.
Jesli chcesz tym trudniejszym sposobem czyli zmiana portu ssh + portsentry + WYMUSZAJ szyfrowanie hasla...Jak obetniesz activ-a od czasu do czasu + jakies zone alarm nie masz sie czego bac...
Nie zapominamy rowniez o DCC dla gg.Ono rowniez ciska tym (1550) portem.
GG jest w rownym stopniu dobre jak avast w wykrywaniu trojanow...
Polecam nie miec zadnego zabezpieczenia na PC niz praca z Avastem...
Ale ja sie nie znam.
Ostatnio edytowane przez Mandr4ke : 10-17-2008 - 01:50
"Wszystkie komputery PC są kompatybilne, ale niektóre są kompatybilniejsze od innych... Twój jest zawsze mniej kompatybilny..."