Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Jak sprawdzic czy ktos nie kradnie lacza ?

Domyślnie Jak sprawdzic czy ktos nie kradnie lacza ?

Witam mam problem od 2 tygodni jestem w sieci radiowej , net niby wporzatku a jednak zauwazam dosc dziwne sprawy dziajace sie z tym internetem takie jak :
    -w wekendy duzy ping (200-2000) normalnie (17-19)
    -lacze mam niby 6,5 Mb/s a podczas pingu 200-2000 spada do 0.3-2,5 Mb/s max
    i to wlasnie sklania mnie to zapytania o taka sprawe ... jezeli jest jakas metoda dorwania osoby ktora to robi bedac jedynie uzytkownikiem sieci lub chociaz upewnienia sie ze takie przygody sa wlasnie spowodowane jakas osoba ktorej sie nudzi i dawno w buzie niedostala to prosilbym o jakies wskazowki tylko prosze o wyrozumialosc poniewaz nigdy nie bawilem sie w zaden sposob w takie sprawy zwiazane z internetem .. jedynie wkurza mnie fakt ze w sobote mam ping 2000 a po zgloszeniu w poniedzialek po jakiejs godzinie wszystko dziala super znow do soboty ... troche to chore bo zdarza sie tak rowzniez w inne dni ogulnie to tydzien byl by stracony bez dzwonienia do siedziby firmy , natomiast kolega ktory ma identyczny internet w tej samej sieci dwa domy dalej ma wszystko wporzatku i to wlasnie sklania mnie to poproszenia was o pomoc wszystkie informacje jakie bede potrzebne bede dawaj odrazu jak wystapi zapytanie o nie poniewaz niewiem zabardzo co tu podac czekam z niecierpliwoscia na jakis odzew z waszaj strony i licze na pomoc w ustaleniu przyczyny tej dziwnej sytuacji ...
    Ostatnio edytowane przez Jarosima : 09-12-2009 - 19:40

Domyślnie

sprobuj traceroutem, albo kup router i zaszyfruj sobie siec
    Being bastard is fu***ing crazy!
    MÓW POPRAWNĄ POLSZCZYZNĄ
    Perl / PHP / Html

Domyślnie

tylko sprawa wyglada tak iz mialem wczesniej antene a etraz tylu ludzi wyrazila chec podlaczenia sie do neta na osiedlu i teraz wszyscy jestesmy podlaczeni pod jedna antene i tego troche nierozumiem bo wczesniej tez mi sie tak dziala i teraz rowniez jak mialem swoja antene ... format byl , jedyne jeszcze co mnie dziwi to to ze jak zmienie koncowke ip np z 29 na 30 to dalej mam neta czyli jakbym sie komus na lacze wpieprzal co do routera myslicie ze uslugodawcy niebedzie do przeszkadzac i czy bedzie wporzatku skoro jestem podlaczony kablem do szkrzynki ?

Domyślnie

Może na początek postaw sniffer na broadcast i zobacz czy nie masz obcych MACów...
    * markossx *

Domyślnie

Jestes podpiety radiowo czy jest centralny punkt dosylowy w budynku i dalej kabel? Tanie radia zatykaja sie bardzo ladnie jesli podpeniesz do nich wiecej userow. Jesli masz kabel do centralnego urzadzenia w budynku to najprawdopodobniej wiecej userow generuje wiekszy ruch i po sprawie - wifi to 54mbit/sek i na tym sprawa sie konczy.

Jesli ktos ma w poblizu inna siec na tym samym kanale, bedziesz mial dokladnie takie same objawy niezaleznie od tego czy sygnal kodowany czy nie, bo warstwa fizyczna (czestotliwosc radiowa) jest jedna a uzytkownikow wiecej.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

oki dziekuje serdecznie i jedynie musialbym wymusisc na firmie sprawdzenie danego rutera a najlepiej zmiane jego czy w tym wypadku anteny moga dzialas na innych czestotliwosciach czy sa przypisane jedynie do jednej ? bo jedyne co wyciagnolem z montera to fakt ze anteny sa 56 Mb/s i maja w planach zmiane na szybsze ...

ale w tym wypadku jeszcze mnie cos zastanawia w momencie gdy zmienilem ip o jeden net zaczol chodzic na tym ip wporzatku a przeciez sprzet by identyczny a mianowicie moj wlasny jak to wytlumaczyc ? inne czestotliwosc ?
    Ostatnio edytowane przez Jarosima : 09-13-2009 - 22:10

Domyślnie

Antena nie dziala na zadnej czestotliwosci - to radio dziala na czestotliwosci, antena emituje to co dostaje i zakres pracy anteny obejmuje jak nazwa wskazuje zakres czestotliwosci. Antena nie ma tez predkosci, wiec wymiana anteny nie ma tu nic do gadania (chyba ze predkosci sa niskie bo sila sygnalu jest slaba - wtedy wymiana anteny moze pomoc).

Jesli zmiana IP poprawia sytuacje to prawdopodobnie jestes limitowany przez dostawce bo wykorzystujesz wiecej lacza niz powinienes. To calkiem normalne zachowanie gdy ruch trzeba dzielic pomiedzy grupe ludzi.

Fakt ze pingi podskakuja moze byc spowodowany tym, ze Twoj windows po cichu sciaga aktualizacje na przyklad (nie wspominajac o tym, ze mozesz miec program P2P odpalony ktory generuje mase polaczen). Tak czy inaczej takie zachowanie sieci mozna w pelni wytlumaczyc prawidlowa konfiguracja... a na razie nie napisales nic o tym jakie masz aplikacje odpalone (ktore korzystaja z sieci) gdy pojawiaja sie problemy. To takie troche mowienie "zla zla firma" kiedy jest spora szansa, ze sam powodujesz swoje problemy :-)

Pamietaj - wystarczy jedna aktualizacja windows'a i system moze juz inaczej sie zachowywac!

Domyślnie

moze zamieszcze poprostu screena z pingowaniem onetu w cmd + procesy bedzie to pomocne ?...
    Załączone Obrazki Załączone Obrazki
    Ostatnio edytowane przez Jarosima : 09-14-2009 - 11:38

Domyślnie

Stwierdzenie ze maja "umowe o wymiane danych" oznaczaloby dla mnie ze maja peering BGP (czego jeszcze w Polsce nie widzialem u zadnego ISP bezprzewodowego bo koszty sa zdecydowanie za wielkie i nie maja uzasadnienia dla wiekszosci takich firm, poza tym jeden peering to jest nic, wymagane sa co najmniej 2 rozne). Albo koles chcial podbajerowac albo nie wiedzial dokladnie co mowi.

Sam fakt ze mozesz zmienic sobie IP nie swiadczy dobrze o budowie sieci, poza tym nadal nie odpowiedziales na moje pytania co do tego jak sie laczysz.

Domyślnie

mam w domu kabel zakonczony gniazdkiem kabel lanowy podwojnie izolowany i prowadzony jest z jakiejs szkrzynki do ktorej jest podlaczonych kilka osob tyle wiem ze to powstalo kilka dni temu , wczesniej mialem wlasna antene i to
    samo sie dzialo ... niemam pojecia co do routera jakiego uzywaja ... co do internetu obaj monterzy tak twierdzili ze maja umowe o bezsposrednia wymiane plikow z uniwersytetm slaskim i ze placa niby tylko za otwarte strony ... napisze najwyzej wiecej gdy do nich zadzwonie chodz niewidze sensu skoro juz wszystko jest gites (dlamnie nie dziw poniedzialek ) juz sam niewiem co mam myslec i co robic z tym netem czy zglaszac czy nie bo gnojki maja aneks w umowie ze jezeli wezme serwis i bedzie to usterka z mojej strony zaplace 50 zl dlatego tez niechce przeginac ... co jeszcze moge podac / sprawdzic zeby dalo to troche by zrozumiec ocb ...

edit : TQM jestes wielki ze chcesz tak chetnie pomoc dziekuje serdecznie za pomoc w zrozumieniu tego zjawiska mam nadzieje ze kiedys cie spodkam i postawie ci przyslowiowe piwo czy tam flaszke

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni