Pokaż wyniki 1 do 6 z 6

Temat: problem z kopiowaniem tekstu

Smile problem z kopiowaniem tekstu

czesc. mam maly problemik. robie wlasnie strone i mam taki problem ze niemoge kopiowac tesktu do notatnika np z wikipedii lub inych stron. wszystko musze recznie pisac a to jest bardzo uciazliwe niewiecie wiec moze jak mam poprzestawiac i gdzie w opcjach abym mogl kopiowac tekst.
    z gory dziex

Domyślnie

dokladnie nie wiem co moglo sie stac, mozliwe ze w jakis sposob zostalo to zablokowane w rejestrze, wiec poszukaj tutaj

a tak na marginesie przypomne ze kopiowanie tekstow ze stron jest niezgodne z prawem, mozesz sie skontaktowac z administratorem strony z zapytaniem o umieszczenie jakiegos tesktu pochadzacego z jego portalu na swojej stronie, po otrzymaniu takowej zgody pozesz umiescic tekst ale pod nim rozwniec jego zrodlo.
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

Domyślnie apropo tego jest to karalne?

mam pytanie odnosnie tego co powiedziales. jak na przyklad skopiuje tekst z wikipedii to administrator moze mnie zaskarzyc i jakie moga wyjsc z tego konsekwencje? bo niechcial bym miec pozniej nieprzyjemnosci-wiadomo.
    ale wydaje mi sie ze nietylko ja kopiuje tekst do stron z innych popularnych np wikipedi.
    chyba duzo osob to robi. a na przyklad umieszcenie linku do jakiejs stronki to juz chyba nie jest karalne nie?

Domyślnie

umieszczenie linku nie jest karalne, ale jesli kopiujesz tekst administrator moze Ci wytoczyc proces o lamanie praw autorskich...

owszem duzo osob to robi nie zdajac sobie z tego sprawy...

jedynym przypadkiem kiedy mozna swobodnie kopiowac tekst z witryny jest umieszczona odpowiednia notka na danym portalu, w przypadku wikipedi:

Treść Wikipedii jest udostępniana w oparciu o licencję GNU Free Documentation Licence. Udziela się zezwolenia do kopiowania, rozpowszechniania lub modyfikację treści artykułów Wikipedii zgodnie z zasadami Licencji GNU Wolnej Dokumentacji w wersji 1.2 lub dowolnej późniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation; nie zawiera Sekcji Niezmiennych, bez Tekstu na Przedniej Okładce i bez Tekstu na Tylnej Okładce.
    Tak wiec z wikipedi mozna swobodnie kopiowac tekst do uzytku niekomercyjnego.
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

Domyślnie a więc z wikipedii moge kopiowac tekst ?

a wiec z wikipedi moge kopiowac tekst do mojej strony? bardzo dobrze
    więc dzieki za rade

Domyślnie

Majac dowolne zrodlo mozesz je cytowac lub pisac swoj tekst na jego podstawie, tak dlugo jak dlugo opatrzysz dany fragment odpowiednim przypisem. Robiac przypis wskazujesz prawowitego autora materialu zrodlowego. W przypadku cytowania wikipedii tez nalezy podac link i najlepiej date pobrania tekstu (bo w wikipedii tekst moze sie szybko zmienic). Administrator wikipedii nie moze wytoczyc procesu bo jest administratorem a nie wlascicielem i tworca zawartosci - autorem tekstu jest spolecznosc...

Zasady Postowania