Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 18

Temat: Pomocy - dane binarne

Arrow Pomocy - dane binarne

Siemka potrzebuje pomocy Chodzi mi o to, że jak wczytuje z pliku tekstowego znaki to chciałbym je po wczytaniu pokazać w zapisie binarnym. Prawie każdy znak w pliku tekstowym zajmuje 1 bajt czyli 8 bitów i właśnie chciałbym żeby mi pokazywał ten zapis 8bitowy. Mam jeszcze jeden problem odnośnie znaków sterujących. Znajdują się one w tabeli ASCII od numeru 00 do 30 w zapisie heksadecymalnym. Gdy program zaczyna pokazywać takie znaki to wariuje Nie wiem co sie dzieje, omija kilka znaków i zatrzymuje się na 19 w tabeli. Proszę o pomoc Będę bardzo wdzięczny. Pozdro

Domyślnie

wiec kazdy znak konwertujesz na ASCII, zas ten kod przeliczasz na system dwojkowy

zgadza sie, 1 znak to 8 b (czyli 0 lub 1) co sie przeklada na 1 B

przykladowo liczba w zapisie dziesitenym na dwojkowy:

0 - 00000000
    255 - 11111111

pozdrawiam
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

Domyślnie

Wszystko jest dobrze jak zamieniam znaki od 32 w tabeli ASCII. problem zaczyna się poniżej tego "progu" program wtedy wariuje omija znak 10 i zatrzymuje się na 19 pozycji czyli znaku "Device Control 3 (XOFF)" wyświetla go podwójnie i program kończy swoja prace. Nie co może być przyczyną

Domyślnie

nie wyświetla je, ponieważ są to znaki nie przeznaczone do wyświetlania na ekranie, przykładowo 7 to sygnał błędu, 9 to tabulator, 10 to koniec wiersza.

Domyślnie

A gdybym nie wyświetlał ich, to mógłbym wyznaczyć ich wartość liczbową

Domyślnie

dobra, a mozesz wyjasnic co chcesz osiagnac, co program ma robic po kolei i jaki ma byc rezultat koncowy?

Siemka potrzebuje pomocy Chodzi mi o to, że jak wczytuje z pliku tekstowego znaki to chciałbym je po wczytaniu pokazać w zapisie binarnym.
    Wszystko jest dobrze jak zamieniam znaki od 32 w tabeli ASCII. problem zaczyna się poniżej tego "progu" program wtedy wariuje omija znak 10 i zatrzymuje się na 19 pozycji czyli znaku "Device Control 3 (XOFF)" wyświetla go podwójnie i program kończy swoja prace. Nie co może być przyczyną
    A gdybym nie wyświetlał ich, to mógłbym wyznaczyć ich wartość liczbową
    ja juz nie rozumiem... jak chesz zczytywac z pliku jakies dane i je przekonwertowac na system dwojkowy to co maja do tego klawisze lub inne znaki nie wyswietlane na ekranie?
    "W życiu wszystko ma jakiś sens, tylko trzeba go odnaleźć. No i często ma on odmienne znaczenie dla różnych osób."

Domyślnie

Chce po prostu napisać edytor binarny czyli coś co będzie wczytywało z pliku tekstowego tekst i zamieniało go na ciąg zero-jedynkowy. Rozumiesz?

Domyślnie

moze glupie pytanie - po co pisac cos co juz dawno napisano... no chyba ze dla frajdy...

Domyślnie

wiesz...we wczytywanym tekscie nie wystepuja takie znaki o ktorych wspomniano wiec nie powinno byc problemu....wczytujesz znaki poczawszy od 33 do 126

Domyślnie

Dla frajdy może i też, ale później ten edytor połącze z rysowaniem wykresów i dlatego mi jest to potrzebne. Dokładnie mówiąc to będzie wykres prostokątny. 1 to będzie górna linia a 0 dolna. Kapujecie

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni