Pokaż wyniki 1 do 2 z 2

Temat: problemy z siecia, laptop; wybor karty/anteny pod xp do wardrivingu i kilka pytań

1. Cool problemy z siecia, laptop; wybor karty/anteny pod xp do wardrivingu i kilka pytań

Mój ruter(taki i klient(laptop dell d600), obydwa się widzą ok.100metrow odleglosci.

Zasięg jest wystarczający, niestety jak oddale się od okna(z balkonem), traci polączenie.

Obydwa nie mają możliwości podłaczenia anteny.

w ruterze jest antena tylko 2dbi!!! da się ją jakoś wymienić?

w laptopie pewnie też nic mocniejszego. Grzebanie w laptopie i podłanczanie zewnętrznej anteny odpada.
    Dlatego chciałbym dokupić nową karte i antene żeby wzmocnić sygnał i pobawić sie w Wardriving pod windowsem xp

co myslicie o tym?

karta +antena-wydaje mi się, że dobry zestaw na wypady namiasto
    taka karta+antena-antene dalbym na balkon + 5metrów kabla.

Czy przymocowanie kierunkowej anteny do metalowego balkonu(barierki) jest dobrym pomyslem.

da się w jakiś sposób podpiąć antene do mojego rutera? mam tam tylko antene na stałe, jakas przeóbka wchodzi w gre? na gwarancji mi nie zależy.

mozecie mi dać link do jakiegoś artykułu na temat strat zsysku sygnału w stosunku do jego długosci na kablu antrenowym, mam na myśli jakieś statystyki, mam pare ksiazek o wi-fi na necie tez szukałem nigdzie nie ma o tym info. Tylko same teksty w stylu zamontuj jak najkrótszy kabel, tak jakby nikt nie wiedział jakie są straty.

Domyślnie

Ludzie... ale wy dupe trujecie... po raz kolejny w tym tygodniu odpowiadam

DAJCIE SOBIE SPOKOJ
    Z WARDRIVINGIEM
    UZYWAJAC WINDOWS'A

Router moze miec antene 2dBi, laptopy najczesciej maja cos okolo 5dBi i anteny sa wbudowane w ramke do okola matrycy LCD. Naprosciej bedzie karte zewnetrzna i antene... ale nie rob z siebie kolejnego matola ktory dowala 200-500mW (i na starcie lamie prawo w ten sposob) do tego poprawia antena 12dBi, uzyskujac wtedy okolo 2-5W mocy wypromieniowanej (czyli 20-50x ponad dopuszczalny limit) i sie dziwi ze nadal nie slyszy drugiego konca polaczenia albo ze pozniej boli go glowa i zle sie czuje (tak tak to bedzie od promieniowania).

Rece mi czasami opadaja i nie chce mi sie nawet odpisywac... sorry kamilrollez ze akurat w Twoim watku tak wywalilem ale lenistwo nie zna granic. Temat byl walkowany wiele razy na tym forum, byli linki, byly informacje - rusz dupe (albo chocby mysz na stole) i poczytaj nieco.

ZAMYKAM!

KOD_01 - powod: nie bedziemy mielic tego samego po raz kolejny!
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)