Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Jak sprawdzają fotki?

Domyślnie Jak sprawdzają fotki?

Witajcie,
    Wie ktoś może jakie są kryteria przyjmowania zdjęcia na stronki takie jak fotka.pl czy mixer.pl ? Dowiedzialem sie przypadkiem, ze napewno moderatorzy podczas przyjmowania nowych fotek sprawdzają:
    1. oryginalną rozdzielczosc nadesłanej fotki (jak jest mała to fotka zazwyczaj z neta sciągnieta)
    2. czytają sobie opis nagłówka EXIF kazdego zdjęcia.
    Wie ktos moze co jeszcze? Jesli nawet ktos ma jakies sugestie to dzielcie sie.

Aha... z odpowiedziami typu "po co ci konto na tym badziewiu" darujcie sobie

Domyślnie

Ok... co to ma wspolnego z "Bezpieczenstwo IT"? To pytanie o grafike i jakie informacje mozna znalezc w plikach a nie o security. Po prostu nie widze ZADNEGO zwiazku jednego z drugim.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Przepraszam TQM. Prosze o nie kasowanie tego tematu, tylko o przeniesienie go do jakiegoś bardziej odpowiedniego działu. Wiem, że działu typowo do tego tematu tutaj nie ma ale moze jakis bardziej odpowiedni jest.

Jeszcze raz ponawiam pytanie: jak wygląda sprawdzanie autentycznosci fotek w portalach fotkowych i jak te sprawdzanie oszukac?

Domyślnie

Ok... przeniose do off-topic tylko wyjasnij jeszcze co to jest "autentyczna fotka" a co to jest "nieautentyczna fotka". Czy chodzi o to aby wykazac, ze to Ty zrobiles fotke czy o cos innego? Jaki jest cel takiego sprawdzania.

Jak na razie z pytania niewiele wynika moim zdaniem.

Domyślnie

@TQM Jemu chodziło pewnie o takie mechanizmy jak np. na fotka.pl rzy wgrywaniu zdjecia potwierdzana jest autentycznosc

@maciek112 Co do wielkosci fotki sa przeciez minimalne wymiary... malej nie wrzucisz Mysle ze kazde zdjecie ma jakies ID np. zdjecie zrobione apratem Nokia N73 da sie łatwo stwierdzic ze było to robione własnie tym aparatem a zdjecie przerobione w edytorze pewno traci juz to ID albo zyskuje nowe ktore mozna odczytac i wlasnie po tych dodanych stwierdzic ze zdjecie bylo modyfikowane. Moze jakies dodatki? odczytywanie tekstu z fotek itd. Szczerze mowiac nie mam konkretnych mysli

Domyślnie

Ok. TQM autentyczna fotka to w moim i "fotkowym.pl" rozumieniu taka, którą sam zrobiłem lub zrobił mi ją fotograf, ale ja jestem jej właścicielem.
    Może po krótce opisze o co dokładniej mi chodzi. Otóż sciągam sobie z neta ładne fotki jakiejś modelki powiedzmy sztuk pięć. Umieszczam je na zalozonym wczesniej profilu i w ciagu kilku godzin profil ląduje powiedzmy w pierwszej trójce rankingu z oglądalnoscią powiedzmy 50k/24h. Później lekko modyfikuje opis w profilu i pewnie juz wszyscy wiedzą o co chodzi... Oczywiscie profil z takim lekko zmodyfikowanym krótkim opisem wytrzyma na portalu nie dłużej niz dzien, ale pozniej mozna załozyć nowy i nowy, a odwiedzinki lecą....
    Tyle że: fotki z neta są w rozdziałce około 300x200 lub podobnej wiec raczej nie wygladają jak świeżo zgrane z aparatu. Tutaj uzywam niewielkiego programiku do powiększania zdjec przy malej stracie na jakosci.
    Idźmy dalej: kazde zdjecie cyfrowe posiada swoj własny nagłówek EXIF jak wspomniał Hardiel. To spory zbiór danych który na szczęscie mozna dowolnie zmienić za pomocą małego programiku i tak fotki pobrane z neta nagle są zrobione Nikonem d40.

I tyle mojej wiedzy niestety
    Tak przerobione przeze mnie fotki po kilku minutach od wstawienia lądują zamiast na szczycie - w koszu a konta są blokowane ;/

Jakieś sugestie panowie?

Domyślnie

No coz widze w jakim celu chcesz to wykorzystac i gratuluje pomyslowosci!

Widac "fotkowe" podejscie jest takie, ze dbaja o prawa autorskie - i slusznie. Zrobienie dobrej fotki wymaga sporo zabawy i pomyslowosci (moj avatar to nie zassany z sieci ale fotka mojego oka zrobiona w podczerwieni - nieco sie nakombinowalem aby to zrobic).
    Na pewno maja jakies automaty - EXIFF to jeden element i majac EXIFF mozna zautomatyzowac caly proces wlaczajac w to zasoby sieciowe (bo - oni sami w sobie juz maja mase fotek) - szukac w ten sposob czy sa fotki o bardzo zblizonych parametrach - np jak sam podales nazwa sprzetu, data/godzina. Jesli sa fotki o podobnych parametrach wyswietlic je czlowiekowi do porownania i ocenienia

Druga sprawa - fotki z profili zbanowanych za wrzucanie falszywek ze tak to nazwe ida na pierwsza faze testow - najszybciej i najtaniej szukac we wlasnym archiwum. Sadze tez, ze admini maja kogos kto siedzi gleboko w fotografii i wie kto robi zdjecia w takim a nie innym stylu takim a nie innym sprzetem wiec znawca tematu z dosc duzym prawdopodobienstwem znajdzie falszywke bardzo szybko.

Domyślnie

Dzieki TQM. Dziś w nocy chyba troche sie zbliżyłem do ideału "orginalnego" zdjęcia. Chyba z grubsza chodziło o to żeby nowe dane EXIFF fotki zgadzały się z podstawowymi atrybutami zdjęcia. Np zdjecie jest w rozdziałce 1600/1200 to i w nagłówku musisz wpisać to samo a nie byle co itp. Jak na razie od kilku godzin moj profil jest No.1 Pewnie potrwa to jak sam napisałeś do momentu gruntowniejszego sprawdzenia przez człowieka, bo wyglada na to, że z przejsciem testu EXIFF udało mi sie.

Zasady Postowania