Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 15

Temat: Komputer sie wyłącza

Exclamation Komputer sie wyłącza

Już od dłuższego czasu mam problem z komputerem. Mianowicie sam sie wyłącza. Robiłem juz pare razy format ale to też nic nie dało. Jest różnie. Raz chodzi kolo 8 h czasem 30 min i się wyłącza. Kiedyś włożyłem nowy ram i dvd i po tym wszystko sie zaczeło. Było też tak ze przez długi czas sie nie wyłaczał, możliwe ze mi anty-virus pousuwał jakies pliki (które były zawirusowane). Nie wiem, moze sie przegrzewa (juz mam zdjeta obudowe i wlozony jeszcze wiatrak).
    PS: Kiedy długo chodzi komputer i zaczne na nim odpalac wiele programów to po niedługim czasie wylacza.
    Mienta

Domyślnie

Wyczyść sobie radiator procesora. U mnie było chyba z pół kilo kurzu między żeberkami.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

Cytat Napisał rafal44 Zobacz post
    Wyczyść sobie radiator procesora. U mnie było chyba z pół kilo kurzu między żeberkami.

całego czyscilem i to nic nie dało. Mam stary komputer kolo 5 lat weic moze cos sie przepaliło

4. Domyślnie

- odpal jakąś live distro i postresuj CPU (100% cały czas) - gdy się nie zawiesi, będziesz wiedział, że hdd padł,
    - sprawdź jak się zachowuje z innym zasilaczem,
    - sprawdź czy na płycie głównej kondensatory zepsute wyglądają tak,
    - przetestuj pamięci RAM,
    - sprawdź Windows programem antywirusowym z najnowszymi aktualizacjami. Jeśli to już zrobiłeś, sprawdź innym. AVG jest darmowy,

wróć z wynikami.

Domyślnie

* mam taki cdrom, że jak się wkłada do niego płytę to komputer się restartuje ( musi być podłączony kabel IDE ), spróbuj odłaczyć DVD

Domyślnie

Hmmm... mam takie 2 linki na stronie - jeden to 'zamknij watek' a drugi to 'usun posty jako spam' - ktos mi mowil ze ten drugi skutkuje banem...

Tak na serio - rozumiem ze to /dev/null ale bez przesady - forum to nie serwis komputerowy. Sa fora typowo o sprzecie - moze tam lepiej poszukac porady? Gwarantuje Ci ze dowiesz sie nawet jakiego rodzaju pasty uzywac na procesorze...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Cytat Napisał Mad_Dud Zobacz post
    - odpal jakąś live distro i postresuj CPU (100% cały czas) - gdy się nie zawiesi, będziesz wiedział, że hdd padł,
    - sprawdź jak się zachowuje z innym zasilaczem,
    - sprawdź czy na płycie głównej kondensatory zepsute wyglądają tak,
    - przetestuj pamięci RAM,
    - sprawdź Windows programem antywirusowym z najnowszymi aktualizacjami. Jeśli to już zrobiłeś, sprawdź innym. AVG jest darmowy,

wróć z wynikami.
    Scana kompa zrobilem przy pomocy Kaspersky anti-virus 6.0 (nic nie wykryło)
    Moim zdaniem kondensatory nie sa zepsute
    Podłaczyłem inny zasilacz

PS: jakiego najlepiej użyć programu "live distro" ?
    Ostatnio edytowane przez Mienta : 10-16-2008 - 20:46

8. Domyślnie

Możesz pobrać ubuntu, ale też knoppix sobie poradzi. Praktycznie nie ma to znaczenia, z jakiej dystrybucji skorzystasz.

w ubuntu odpalasz
    Kod:
    apt-cache show cpuburn
    i masz od razu test cpu

btw. Czy po wykonaniu wymienionych czynności nadal są problemy?

Domyślnie

trudno mi powiedziec czy dalej sa klopoty (komp dziala mi dopiero 2h wiec nie wiem) napisze jutro jak pochodzi kolo 15h

Domyślnie

Przez 2 dni komputer sie nie wyłaczyl wcale. (chodzil po 10-15h). Jednak kiedy wczoraj zainstalowalem siostrze pare wersji the sims to komputer sie zaczal wylaczac. Moim zdaniem przyczyna jest ram.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni