Witam uczę się XHTML i nie wiem czy mi się to potem przyda.
Co wy myślicie o moim wyborze i co polecacie potem bo myślałem o Pascalu lub C++
Witam uczę się XHTML i nie wiem czy mi się to potem przyda.
Co wy myślicie o moim wyborze i co polecacie potem bo myślałem o Pascalu lub C++
Uczony jest człowiekiem, który wie o rzeczach nieznanych innym i nie ma pojęcia o tym, co znają wszyscy.
Wszystko się przyda A XHTMLa się nauczysz w kilka dni Potem się można zabrać za jakiś "poważniejszy" język programowanie jak np. te co wymieniłeś. A każdy doradzi ci co innego. Chyba każdy każe ci się uczyć tego, od czego sam zaczynał. Ja polecę ci C++, ktoś inny pythona, inna osoba perla blablabla... Twój wybór. Ale chyba prawie każdy będzie dobry
Black Coders | Hacking, Kernel, Linux, Operating Systems, Programming
I otworzyła studnię Czeluści,
a dym się uniósł ze studni jak dym z wielkiego pieca,
i od dymu zaćmiło się słońce i powietrze.
A z dymu wyszła szarańcza na ziemię,
i dano jej moc jaką mają ziemskie skorpiony.
(...)
I dano jej nakaz aby nie zabijała,
lecz aby przez pięć miesięcy cierpieli katusze...
Możesz się jeszcze uczyć CSS, JavaScript, AJAX, PHP i *SQL. Webmasterka przydaje się w życiu, choćby do zabezpieczania i modyfikacji skryptów we własnym zakresie. Plus potem możesz się wziąć za Perla/Pythona lub C/C++. Pascal jest dobry jako język wprowadzający w świat programowania i algorytmiki, ale już nie jest rozwijany. Jego następca jest Delphi lubiany przez script-kiddies - można w nim pisać trojany itp. - ale bardziej się opłaca uczyć C/C++ i potem ew. Asma. Np. analitycy IT powinni umieć to co opisałem wyżej. Dobry analityk to webmaster, admin i programista w jednym, który cały czas się rozwija. Wymagana w tej branży jest jeszcze biegła znajomość hardware'u i rynku IT (marketing i te sprawy).
Ostatnio edytowane przez ryniek : 10-11-2008 - 15:55
Python/Perl/Ruby Hosting - MegiTeam.pl
UwolnijLaptopa.pl - akcja pod patronatem Fundacji Wolnego i Otwartego Oprogramowania
Naucz się PHP jest dość prosty i przy tym podobny do C++ więc ucząc się PHP z C++ Pójdzie Ci dużo lepiej. Jak trudno Ci załapać podstawy i ciężko Ci zrozumieć pętle itp. Polecam program Laboratorium Eli. Wstawiasz tam zamiast kodu klocki i nadajesz im jakieś parametry. Od takiego czegoś zaczynają w prowadzać uczniów w Technikum Informatycznym. Jeżeli już dobrze sobie radzisz z pseudo-językiem śmiało wkraczaj w C++, PHP ew. Jakiś inny.
Pozdrawiam
ShutDown
A ja uparcie polecam javę jest platform independent, możesz robić w nim zarówno gierki na komórki, jak i aplikacje WEB, aplikacje sieciowe, co tylko zechcesz.Oczywiście zaraz podniesie się rumor że java wolna itp. No więc od jakichs 2 lat tj. od wprowadzenia wersji 1.5 jest to g.... prawda. Bardzo dynamicznie się rozwija, ma wiele możliwości, jest wygodna i nie jest jej wcale trudniej nauczyć się niż c++ ( co jak dla kogo - ale dla mnie nauczyć się to nieco więcej niż jakaś głupiasta pętla, licznik, hello world etc).
PS. nie wiem jaki masz cel w nauce, natomiast java jest bardzo ceniona na rynku, więc jeśli masz na myśli zarabianie dobrych pieniędzy i znalezienie swojego miejsca w nurcie programowania, polecam skupienie się wokol wszystkiego co związane z javą.
pozdrawiam
zapaleniec javy <:-$
Ostatnio edytowane przez javaman : 10-11-2008 - 19:14
chodzi mi o pisanie programów nawet takich banalnych na razie zgłębiam trochę CSS i XHTML nie wiem czy coś wyjdzie ale zawsze warto spróbować ale zastanowię się nad perl i C++
Uczony jest człowiekiem, który wie o rzeczach nieznanych innym i nie ma pojęcia o tym, co znają wszyscy.
C++ == 10 lat asm == 10 lat php == 10 lat i co tam było jeszcze ?
:]
pascal to dno ,delhpi to domena skript kids (bardzo znany komplex w waszej bajce . Wręcz fobia skript kids i ich domeny) - żal
Domena skript kids to wymienianie 28 jezyków
tylko z nazwy i założenie pod tytułem uczę się po to żeby być analitykiem -żal2
Ostatnio edytowane przez Egoalter : 10-12-2008 - 00:24
Pozwolę sobie zaofftopować
Egoalter masz jakieś kompleksy czy cóś? Wszystko to dla ciebie żal Tylko tym razem nie pisz do mnie "GoŃ SieM LeSzCzu Bo CiE zJeM nA ObIaT" ok?
Black Coders | Hacking, Kernel, Linux, Operating Systems, Programming
I otworzyła studnię Czeluści,
a dym się uniósł ze studni jak dym z wielkiego pieca,
i od dymu zaćmiło się słońce i powietrze.
A z dymu wyszła szarańcza na ziemię,
i dano jej moc jaką mają ziemskie skorpiony.
(...)
I dano jej nakaz aby nie zabijała,
lecz aby przez pięć miesięcy cierpieli katusze...
hmmmm............ HTML to jest podstawa to powinien znać każdy przynajmniej według mnie ja osobiście zaczynałem od HTML'a dla mnie to był jakis tydzien nauki potem uczyłem się Pascala no i teraz PHP mySQL i przymierzam się do delphi oczywiście podrodze zaliczyłem kupno zestawu szkoły hakerów i książki "PHP pisanie dynamicznych stron www" autorstwa Julie Meloni jeszcze próbowałem nauczyć się czegokolwiek z książki "Jak Pisać Wirusy" autorstwa Andrzej Dudek niestety nie udało mi się zrozumieć assemblera cholernie trudny język ale tak ogólnie to polecam ci po HTML'u PHP jest językiem którego raczej z internetu się nie nauczysz więc polecam zakupienie książki według mnie dobra jest ta co podałem jej tytuł wcześniej
P.S jak będziesz uczył się PHP i HTML'a to radzę ci zapoznać się z programem Photoshop jest bardzo przydatny przy tworzeniu stron internetowych
00110100 01101110 01100100 01110010 00110001 01110101
How To Become A Hacker
Polskie forum programistów java
Ubuntu - staroafrykańskie słowo które po przetłumaczeniu brzmi "nie umiem zainstalować i skonfigurować debiana"