Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 26

Temat: Programowanie? Od tego zacząć?

Domyślnie Programowanie? Od tego zacząć?

Witam! Jestem nowy i po przeczytaniu kilkadziesiąt tematów na tym forum w dziale newbie doszedłem do wniosku, że chciałbym zająć się programowaniem (dobry krok przynajmniej już wiem od czego chciałbym chyba zacząć) Nie wiem czy dobrze wybrałem, ale wiele osób mówiło, że to będzie dobre na początek i mam takie pytanie od czego zacząć uczyć się jakiegoś języka C++ czy pascal czy java i inne i jeżeli się nauczę chociaż to do czego mi to się przyda. Co ja będę mógł robić "programować" Chciałbym jeszcze wiedzieć czy jednego z tych języków nauczył bym się za pomocą neta jeśli dobrze bym poszukał w google czy to już jakaś książka będzie potrzebna? Chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć o programowaniu i jeżeli to mi nie przypadnie do gustu może coś innego wypróbuje.

Przepraszam Wszystkich, ale ja naprawdę nie chcę Wam paskudzić forum i zaśmiecać go, tak naprawdę nie znalazłem czegoś konkretnego o programowaniu. Jeszcze raz przepraszam i dziękuje za odpowiedzi. Mam nadzieję, że ktoś odpowie mi na pytania i temat nie zostanie w tempie błyskawicznym zamknięty. Thanks
    Ostatnio edytowane przez Vrash : 09-13-2008 - 23:13

Domyślnie

Imho lepiej jakbyś zaczął od jakichś łatwiejszych języków, np. skryptowego Pythona, Perla lub Basha. A i musisz nauczyć się korzystać z Linuksa, bo to iście hackierski system

Domyślnie

Dobry kurs C++ masz tutaj i polecałbym od tego zacząć.
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.1
    GCS D- s: a--- C+++>++++ UL P+>+++ L++ E--- W+>++ N+ w--- M- V-
    PS+ PE Y+ PGP++ t 5 X R tv b++ DI++ D G e->+++ h!
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Sugeruje zaczac od chocby zrozumienia C/C++ - wiekszosc kodow zrodlowych znajdziesz wlanie w C i bez chocby podstawowej znajomosci C nie zrozumiesz o co w nich chodzi... a cala sztuka w hackingu to nie umiec wykorzystac gotowe rozwiazanie ale wlasnie zrozumiec jak dziala, dlaczego dziala i jakie moze miec zastosowania.

Pozniej sam stwierdzisz ze nadszedl czas chocby skubnac inne jezyki. Na pewno zajrzysz do Perla, Pythona, moze Ruby, PHP tez gdzies sie przewinie troche... ale na to przyjdzie czas.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Wiadomo że jeśli c/c++ nie będzie dla ciebie zbyt niezrozumiały to lepiej od niego zacząć bo praktycznie jego nauka będzie nieunikniona.
    Jeszcze ten kurs jest ok dla początkujących:
    http://odsiebie.com/pokaz/527593---3edc.html
    Jeśli liźniesz i ci się spodoba ten język to kup książkę, np Thinking in c++, Symfonia . Drukowany tekst na pewno umili naukę i zmotywuje.

Domyślnie

Cytat Napisał RYNIEX Zobacz post
    Imho lepiej jakbyś zaczął od jakichś łatwiejszych języków, np. skryptowego Pythona, Perla lub Basha. A i musisz nauczyć się korzystać z Linuksa, bo to iście hackierski system
    No właśnie Linuks tylko zbytnio nie wiem skąd go wziąć i jak działać nim może właśnie lepiej by było dla mnie jakbym najpierw pobawił się jakoś tym linuksem,a potem zaczoł uczyć się języków albo coś?

Domyślnie

Przecież w moim poście jest link (to podkreślenie słowa "Linuksa") i w mojej sygnaturce mam drugi link. Patrz uważniej na posty, proszę.
    A programować można się uczyć na każdym systemie. Możesz uczyć się jednocześnie programować na Linuksie i Windowsie, jak chcesz. Ja tak robię.
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Na początek polecam Ubuntu ze wzglęzu na bardzo prostą instalacje. Kiedyś wiedziałem tylko, że jest to system operacyjny i nic więcej, ale jakoś bez problemu go zainstalowałem(chciałem zobaczyć Beryla w akcji). Do tego Ubuntu jest bardzo proste w konfiguracji, nie ma problemów ze sterownikami, automatycznie podłącza się do sieci(jeśli jest DHCP).
    BTW programując w Linuksie uczysz się nie tylko programowania, ale również zasad działania systemu(kiedy czasem trzeba poszperać w plikach nagłówkowych), protokołów internetowych, i masy innych rzeczy.
    Od programowania wszystko się zaczyna.
    Polecam książki na temat Linuksa. (Pisz na PM mam pare pdf'ów)
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

MAm mały problem otóz potrzebuje Visual Studio 7 .NET. Gdyż pisze tak w tutorialu http://www.gamedev.pl/tutorials.php i szukałem, lecz to chyba jest płatne prawda? Sciągnołem chyba wersje gdzieś znalazłem wersje, ale mam problem gdy próbuje zainstalować po chwili wyskakuje mi "Poprawka nie może być zainstalowana przesz uslugę Instalatora Windows, ponieważ uaktualniony program nie został odnaleziony lub poprawka uaktualniująca dotyczy innej wersji tego programu. Sprawd, czy uaktualniany program znajduje się na tym komputerze i czy posiadasz odpowiednią poprawkę uaktualniającą.

Domyślnie

Na początek polecam Dev-C++. Visual Studio nadaje się do dużych projektów. Pozatym nie ma różnicy które IDE wybierzesz. I tak nauczysz się programować. Do tego Dev jest w j. polskim.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni