Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 11

Temat: Początkujący

Domyślnie Początkujący

Zacznę od tego że jestem zielony, nie mam pojęcia o Wardriving i nie oczekuje że za 2 dni każde WiWf w mieście będzie moje
    Chciałbym jednak się czegoś o tym dowiedzieć. Przeglądałem posty na tym forum i nie tylko ale jedyne co mi to dało to chaos w głowie Jakbyście mogli mi wyłożyć podstawy to byłbym wdzięczny. Chodzi mi mniej więcej o to co powinienem wiedzieć o Wardriving, jakie programy są przydatne (zarówno na Palmtopa jak i Laptopa) i jak z nich korzystać (przynajmniej w skrócie).

Mam do dyspozycji Laptopa (Windows Xp) i HTC Diamond (Windows Mobile 6.1)

Domyślnie

Windows do wardrivingu (laptop) to marna sprawa... polecam zainteresowac sie Linuxem jakims, nawet LiveCD - bylo wiele omawiane na forum. Po prostu szkoda czasu na omawianie wszystkiego raz jeszcze gdy bylo na prawde wiele juz opisane.

Na palmtopa - wififofum wrzuc w google - program jest swietny do robienia map. Ja sam regularnie robie wardriving na tej zasadzie i generuje mapy co i gdzie. Co jes fajne, ze majac GPS w telefonie od razu masz plik .KML do Google Earth wiec mozna pozniej ladnie graficznie ogladac co i jak.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

praktycznie się powtórzę, na początek spraw sobie linuxa , jeśli boisz się instalować to spróbuj live cd z płyty/pendrive backtrack 3 .
    Najbardziej podstawowym programem jest Network Stumbler.
    Pomyśl co chcesz robić, bo wardriving wedle pierwotnej utopijnej definicji nie polega na ownowaniu sieci.
    Zanim zdecydujesz się uzyskać z którąś połączenie zmień mac.
    Istotny też jest sprzęt -karta(jej chipset), antena .
    Polecam materiały z zielonej szkółki: http://peb.pl/dokumenty/133626-rapid...ewodowych.html

Backtracka ściągniesz z:
    http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html

Domyślnie

A czy nie ma możliwości Wardriving z Windowsem? Problem polega na tym że nie mam dwóch komputerów w domu, a laptopie służy mi też do pracy więc nie mogę zmienić Windowsa na Linuxa (linuxa widziałem tylko na zdjęciach i nie znam się na jego obsłudze w ogóle, cały czas pracuje na Windowsie).
    Druga sprawa to nie zbyt rozumiem co mi daje WiFiFoFum (ja naprawdę nie jestem ułomny to tylko niewiedza) gdyż zainstalowałem go, wyszukał mi sieci jakieś i dalej nie bardzo wiem co z tym zrobić, bo tak jedyne co mogę to zapisać to w 7 rożnych rozszerzeniach. I tu się rodzi pytanie, co dalej jak już to zapisze ( i w jakim rozszerzeniu zapisze). TQM napisał że tworzy się w ten sposób mapy w Google Earth ale (jak to się robi i po co w taki razie pozostałe 6 rodzai rozszerzeń)
    Trzecie pytanie to jak zmienić adres MAC zarówno w laptopie jak i Palmtopie ?

Dziękuje za pomoc i proszę o cierpliwość

Domyślnie

Na palmtopie mac nie zmienisz raczaj bo nie masz dostepu do sprzetu na takim poziomie... Jak zapiszesz plik jako KML to wyslij sobie mailem i otworz w google earth to bedziesz wiedzial a pozostale formaty sa po to bo sa przydatne - standard to ns1, xml moze sie przydac, xls do wlasnych zastosowan...

Nikt nie mowi abys instalowal Linuxa - wystarczy ze odpalisz LiveCD prosto z plyty i tez bedzie chodzic... a pozniej reboot, wyciagasz plytke i jest windows. Po to jest LiveCD.

Co do netstumbler'a to robi tyle co wififofum i nic wiecej. Oba sa skanerami aktywnymi, ktore wysylaja info ze szukasz sieci wiec od razu widac ze ktos skanuje co jest w okolicy. Pod linuxem jest masa programow pasywnych - nikt nie bedzie wiedzial ze macasz ich sieci. Jak robie audit wifi to nigdy nie mam aktywnego nadajnika, tym sposobem ja widze kto probuje sie dobrac do sieci a mnie nie widac.

Jesli chcesz zajac sie wardrivingiem to odpowiedz sobie na pytanie 'po co'? Dla hobby/zabawy, aby cos uzyskac (np nielegalny dostep do sieci wifi - nielegalny bo bez zgody wlasciciela sieci), czy czegos sie nauczyc o sieciach bezprzewodowych, o fizyce i zachowaniu fal radiowych? Musisz okreslis sie sam dla siebie po co Ci to.

Robienie takich auditow sieci wifi to czesc mojej pracy zawodowej wiec ciagle dokupuje jakis sprzet... Jest oprogramowanie dla windows dobre ale kosztuje baaaardzo ladne pieniadze i z programem dostajesz odpowiedni sprzet najczesciej. Uzywajac Linux'a w wiekszosci przypadkow nie potrzebujesz specjalnego sprzetu a software masz za free. Wybor jest oczywisty!

Domyślnie

Dokumentacja, dokumentacja i jeszcze raz dokumentacja. Nic tylko czytać.
    Linuksa trzeba znać choćby w stopniu minimalnym. Bez tego sobie odpuść.

Domyślnie

Po co chce się zająć wardrivingiem? W celu zdobycia nowej umiejętności której jak się nauczę najpewniej nie będę wykorzystywał często (jeśli w ogóle). Chcę się tego nauczyć z kilku powodów:
    1. NIGDY nie zaszkodzi wiedzieć więcej
    2. Zainteresował mnie ten temat kiedy zakupiłem mojego Pocket PC i zastanawiałem się co ciekawego mogę z nim zrobić.
    Traktuje to jako zabawę i zdobycie nowej umiejętności w jednym, nie mam najmniejszego zamiaru włamywać się do "Zawodowo"

Dobra a teraz konkrety
    1. Z skąd mam wziąć system na Live CD i jaki polecacie (nie wiem czy to się kupuje czy ściąg z neta za darmo)
    2. Nie wiem nadal jak zmienić adres MAC w laptopie

Dziękuje za pomoc i proszę o cierpliwość

Domyślnie

Ja chętnie Ci sprzedam Backtracka na Live CD na 100 zł. Kupujesz ?
    Ale poważnie, jak ktoś nie umie czytać to jest tragedia. Cztery posty wyżej masz link. Odpuść sobie lepiej chłopie ...

Domyślnie

Cytat Napisał Kipzer Zobacz post
    Dobra a teraz konkrety
    1. Z skąd mam wziąć system na Live CD i jaki polecacie (nie wiem czy to się kupuje czy ściąg z neta za darmo)
    2. Nie wiem nadal jak zmienić adres MAC w laptopie
    Co do Linux LiveCD - BT3 (BackTrack3) możesz go zassać z:
    1) http://www.remote-exploit.org/backtrack_download.html (o czym pisał mister)
    2) http://linux.softpedia.com/get/Syste...ack-9477.shtml

Plik ISO (obraz płyty) nagrywasz rzecz jasna na CD ale nie jako "plik" tylko "obraz" za pomocą NERO lub np. ImgBurn a następnie wyboot'ujesz z nosnika (może to wymagać drobnych zmian w ustawieniach biosu odnośnie boot'owania) - co pewnie z resztą wiesz.

Co do istotnego softu działającego pod Windowsem to polecam:

1) MacMakeUp - program służący do zmianu Adresu MAC
    2) Netstumbler - Skanuje i wyszukuje sieci będących w zasięgu
    3) Wireshark - dobry sniffer dzięki któremu można pozyskać wiele istotnych informacji o sieci na podstawie zebranych pakietów
    4) Airdoump+Aircrack - programy służące min. do łamania zabezpieczeń WEP, WPA

Wszystkie bez problemu znajdziesz w necie (google), ale by z nich korzystać to nie wykluczam iż będziesz potrzebował odpowiedniej karty sieciowej, w przypadku laptopa pod USB lub PCMCIA .

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pablo12000 : 09-13-2008 - 02:08

Domyślnie

... a opisy kart ktore dobrze dzialaja sa w tym dziale... wystarczy poczytac

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania