Witam.. chciałbym zacząć bawić sie w hacking i cracking... tylko nie wiem od czego zacząć? od jakeigo języka najlepiej zacząć? c++, delphi, python, asembler ? I jak ktos ma dobre kursy to też poprosze, ale oczywiscie zaczynam od zera
Witam.. chciałbym zacząć bawić sie w hacking i cracking... tylko nie wiem od czego zacząć? od jakeigo języka najlepiej zacząć? c++, delphi, python, asembler ? I jak ktos ma dobre kursy to też poprosze, ale oczywiscie zaczynam od zera
Nie zaczniesz wszystkiego na raz musisz sie zdecydować na konkretny dział btw. wiele razy to było omawiane na forum poszukaj a nie sie lenisz
ile masz latja w wieku 8-9 lat zacząlek pisac proste programiki w asmie ale nie polecam takiego poczatku z wlasnego dowiadczenia WIEM ze zbyt wiele takim czyms nie osiagniesz...potem wzialem sie za c/c++ i zostal on moim ulubionym jezykiem az do teraz.... teraz poznalem php ,perlai uwazam ze te 4 jezyki to są solidne podstwy(naprawde sloidne)przyklady:
-c/c++ jest barszo popularny i elastyczny i pisane sa w nim nawet systemy operacyjne a to mowi samo za siebie
-assembler jest potrzebny do zrozumienia jak wszystko "dziala"
-perl-niedawno zaczalem z nim przygode i musze powiedziec ze mnie bardzo zaskoczyl-potezne wsparcie do wszelakich wiekszych projekto:serwery, administracja automatyzacja,www...jezeli zastanawiasz sie na pythonemi perlem to bierz perla(wiem bo sam chcialem pythona sie uczyc i nawet przeczytalem troche o nim i nie ma startu do perla)
-php, ze wzgledu ze logika ston www opiera sie wlanie na skryptach w tym jezyku...
Jak poznasz te jezyki to nawet nie bedziesz wiedzial kiedy sie dowiedziales tyle o dzialaniu sieci, programowach, szyfrowaniu itd...
i poznaj rozne systemy operacyjene( w czym ja niestety nie jestem orlem )
...wg mnie najlepiej zacznij od c++(nie wiem czego wszyscy mowią zeby od tego nie zaczynac) potem przezuc sie na php albo na perla (obojetna kolejnosc)i ostatecznie na asma
ps. ucz sie z ksiazek a nie z kursow bo zazwyczaj w kursach pisze ktos to co zapamietal a tego co nie czai to nie porusza
Hm.. ja znam php, nie wiedzialem, że to sie przyda do hackingu i crackingu = ]
znam tez jeszcze pare jezykow.. ale one napewno juz tu nie beda potrzebne, html, xhtml , css no i php
czyli mowisz zaczac od c++? ok.. a jakies kursy/ ksiazki polecisz ?
a co z delphi ? podobno tez jest potrzebne
Proponuje zaczac od przejrzenia forum - BYLO OMAWIANE WIELE RAZY!
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)