Moj problem prezentuje sie dosyc nietypowo, gdyz nie slyszalem wczesniej o tego typu problemie u zadnego z posiadaczy podobnego routera.
Mianowicie - gram w Warcraft 3 na eurobattlenecie i w celu hostowania serwera konieczne jest przekierowanie portow. Zgodnie z instrukcja na tej stronie przy czym w moim wypadku ekran
Wyglada tak:
Znaczaca roznica tu jest fragment odpowiadajacy za lokalny adres IP. W moim przypadku jestem zmuszony do wpisania go, podczas, gdy w sytuacji opisanej na stronie - mozna zostawic to pole puste.
Do rzeczy. Odblokowalem sobie port 6112, w wyzej opisanej rubryczce IP wklepalem adres swojego komputera w sieci lokalnej, zatwierdzilem i prosze - dziala (moge hostowac serwy na w3). Jednak pare minut pozniej przyfruwa do mnie siostra proszaca o pomoc z niedzialajacym internetem. Poszedlem schodkami do gory i prosze - internet rzeczywiscie u niej nie dzialal. Sprawdzam na laptopie matki i siostry - DZIALA. U mnie tez wciaz dzialal. Wniosek z tego taki, ze komputery podlaczone do routera przewodowo (oprocz mojego) nie sa w stanie polaczyc sie z internetem (wyskakuje "kabel sieciowy jest odlaczony"), podczas gdy laptopy dzialajace na wi-fi nie maja z tym problemu.
Cofnalem wiec kroki, ktore postawilem na stronie routera (usunalem wpis dotyczacy portu 6112) i sprobowalem jeszcze raz - bez zmian, internet dziala u mnie i na laptopach, na PC siostry - nie.
Nie mam sily sie nad tym dluzej glowic... Prosze o pomoc.
Zaznacze, ze moj ISP to Chello.