Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: [Router] Przekierowanie portow w D-Link DI-524, pozniejszy problem z internetem.

Domyślnie [Router] Przekierowanie portow w D-Link DI-524, pozniejszy problem z internetem.

Moj problem prezentuje sie dosyc nietypowo, gdyz nie slyszalem wczesniej o tego typu problemie u zadnego z posiadaczy podobnego routera.
    Mianowicie - gram w Warcraft 3 na eurobattlenecie i w celu hostowania serwera konieczne jest przekierowanie portow. Zgodnie z instrukcja na tej stronie przy czym w moim wypadku ekran

Wyglada tak:

Znaczaca roznica tu jest fragment odpowiadajacy za lokalny adres IP. W moim przypadku jestem zmuszony do wpisania go, podczas, gdy w sytuacji opisanej na stronie - mozna zostawic to pole puste.

Do rzeczy. Odblokowalem sobie port 6112, w wyzej opisanej rubryczce IP wklepalem adres swojego komputera w sieci lokalnej, zatwierdzilem i prosze - dziala (moge hostowac serwy na w3). Jednak pare minut pozniej przyfruwa do mnie siostra proszaca o pomoc z niedzialajacym internetem. Poszedlem schodkami do gory i prosze - internet rzeczywiscie u niej nie dzialal. Sprawdzam na laptopie matki i siostry - DZIALA. U mnie tez wciaz dzialal. Wniosek z tego taki, ze komputery podlaczone do routera przewodowo (oprocz mojego) nie sa w stanie polaczyc sie z internetem (wyskakuje "kabel sieciowy jest odlaczony"), podczas gdy laptopy dzialajace na wi-fi nie maja z tym problemu.

Cofnalem wiec kroki, ktore postawilem na stronie routera (usunalem wpis dotyczacy portu 6112) i sprobowalem jeszcze raz - bez zmian, internet dziala u mnie i na laptopach, na PC siostry - nie.

Nie mam sily sie nad tym dluzej glowic... Prosze o pomoc.

Zaznacze, ze moj ISP to Chello.

Domyślnie

mialem jakos chyba podobnie,
    jesli masz routerek wifi, to podlaczone do niego komputerki beda dzialac,
    jesli natomiast podlaczysz kompy kablem, to bedzie dzialac tylko taka ilosc komputerow, ile za nie zaplaciles u ISP, np. ja place +5zl za kazdy dodatkowy komputer podlaczony kablem, jesli nie zaplacisz, nie dadza ci lacza dla jakiegos komputera [w tym wypadku siostry]
    nie wiem jak z chello, mam kablowke
    btw, WC3 jest ok, ale wole starcrafta
    War, war never changes.

Domyślnie

DI-524 robi NAT, mozliwe ze ISP sie mimo wszystko zabezpiecza...
    Forward portow bedzie dzialal i adres IP kompa w sieci LAN musisz podac

Enter the ip address to forward these ports to into the Private IP box.
    choc napisales wyzej, ze nie trzeba... Radze jeszcze raz przeczytac to co tam podali i chwilke sie zastanowic Jak niby router ma wiedziec gdzie ma wyslac pakiety jesli nie podasz mu IP?

Jak dla mnie wyglada to tak, jakbys ustawil swoj komputer jako tzw 'DMZ host' czyli taki do ktorego nie ma firewall'a itd i kazde polaczenie przychodzace do routera jest tam przekazywane. Wtedy wlasnie siec na kablu moze przestac dzialac, ale powiem uczciwie - wlasnie taki router mam pod reka wlasnie i nigdy nie mialem takich problemow jak opisales :-/
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Pozwole sobie zaznaczyc, ze wszystkie komputery dzialaly bez zarzutow przed calym incydentem, wiec ISP tu nie ma nic do rzeczy.