Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 13

Temat: Podsłuchiwanie rozmów gg - mit czy fakt?

Domyślnie Podsłuchiwanie rozmów gg - mit czy fakt?

Witam,

przeglądając to forum i nieźle się bawiąc przy czytaniu wątków z prośbami o shakowanie jakichś stron czy kont do gier MMO, gdzieś w oczy rzuciło mi się stwierdzenie (albo mi się coś pokręciło), że można podsłuchiwać rozmowy gg. Kiedyś (zanim przerzuciłem się na tlen i korzystałem z gadu) miałem dziwną sytuację, że podobno moje rozmowy były podsłuchiwane (spoza sieci lokalnej).

Zastanawiam się więc czy jest to możliwe? Podsłuchiwanie nie będąc w sieci lokalnej z "ofiarą"? Przejrzałem opis protokołu gg i wszystkie wiadomości idą przez serwer gadu, nie bardzo wyobrażam sobie na czym miałoby polegać podsłuchiwanie, ale jestem raczej zielony w tego typu sprawach. Nie chcę żadnych programów do tego, jakoś na razie nie czuje potrzeby by wkładać nos w cudze sprawy :P A jak kiedyś mnie najdzie ochota to sobie taki program napiszę, raczej prosiłbym o odpowiedź czy jest możliwe podsłuchiwanie (spoza sieci lokalnej, jeszcze raz podkreślę ;P), a jeśli tak to chociaż pobieżne wyjaśnienie jak?

Swoją drogą, zabawnie tu macie z tymi wszystkimi "przestępcami" chcącymi sie włamywać na cudze maila, konta, strony a nie potrafiącymi nawet po polsku poprawnie pisać ^^
    "Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty,
    ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się,
    że ta studnia jednak nie ma dna."
    - Stephen King

Domyślnie

podobno moje rozmowy były podsłuchiwane
    miales jakis malware w kompie
    trzeba bylo wiresharkiem poweszyc
    War, war never changes.

Domyślnie

Podsłuchiwanie kogoś z poza lokalnej sieci? Hmm... By móc podsłuchać trzeba się walnąć na którykolwiek host/router przez który biegną dane. Jednak bardziej prawdopodobne jest to, że ktoś Ci dał jakiś spyware.
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Cytat Napisał Nikow Zobacz post
    Podsłuchiwanie kogoś z poza lokalnej sieci? Hmm... By móc podsłuchać trzeba się walnąć na którykolwiek host/router przez który biegną dane. Jednak bardziej prawdopodobne jest to, że ktoś Ci dał jakiś spyware.
    Ehh, niepotrzebnie pisałem o tym że podobno mnie podsłuchiwano, bo skupiliście się nie na tym na czym chciałem byście się skupili :P

Chodzi mi konkretnie o podsłuchiwanie rozmów gg, spoza sieci lokalnej :P Wydawało mi się, że ktoś tu, na tym forum, w jakimś wątku stwierdził że można tak zrobić (choć może tylko nabijał się z pytającego), dlatego poruszyłem temat, bo nie wydaje mi się to możliwe :P Program który pozwala podsłuchiwać rozmowy na gg spoza sieci lokalnej, istnieje takowy czy nie?
    - Stephen King

Domyślnie

Taki program nie istnieje, no bo jakby istniał to szybko zniknęło by gg. Ale podsłuchiwanie rozmowy z poza sieci lokalnej jest możliwe (tylko wtedy jak się dużo umie i wie), ale to "ostra jazda bez trzymanki".
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

Cytat Napisał rafal44 Zobacz post
    Taki program nie istnieje, no bo jakby istniał to szybko zniknęło by gg. Ale podsłuchiwanie rozmowy z poza sieci lokalnej jest możliwe (tylko wtedy jak się dużo umie i wie), ale to "ostra jazda bez trzymanki".
    Hmm... a to ciekawe Bez wykorzystania spyware'u, trojanów i innego oprogramowania, przy pomocy którego (jak już znajdzie się na komputerze ofiary) wszystko jest banalnie proste?
    - Stephen King

Domyślnie

Jeżeli to cie interesuje to http://toxygen.net/libgadu/protocol/ Ale do tego trzeba też trochę zaawansowanych technik.
    "a imię jego będzie czterdzieści i cztery"
    A. Mickiewicz Dziady cz. III

Domyślnie

Cytat Napisał rafal44 Zobacz post
    Jeżeli to cie interesuje to http://toxygen.net/libgadu/protocol/ Ale do tego trzeba też trochę zaawansowanych technik.
    To już przejrzałem, zanim zacząłem ten wątek, choć przyznam że tak troche na szybko... niestety zaawansowanych technik nie znam (na razie )i nie dojrzałem w opisie protokołu żadnego sposobu :P

Skoro wiadomości idą wysyłający->serwer->odbiorca... to trzeba "przekonać" wysyłającego że serwer jest na naszym IP, napisać aplikację która będzie działała jak serwer gadu i gdy wysyłający wyśle do nas wiadomość, nasz serwer gadu przekaże wiadomość do odbiorcy, zapisujac jej treść u nas tak byśmy ją odczytali :P To takie luźne przemyślenia laika... bardzo źle myślę? :P

Edit: Niee... to chyba jednak głupi pomysł :P
    Ostatnio edytowane przez edosinx : 08-11-2008 - 18:43
    - Stephen King

Domyślnie

Wystarczy włamać się na serwery GG, a jest ich pare. Jak ktoś już powiedział, jest to ostra jazda bez trzymanki. W przypadku GG też bezsensowna, więc nikt normalny nie podejmie tego ryzyka.

Kod:
    KEplZG5haywga3RvIHBvd2llZHppYcWCIMW8ZSBoYWtlcnp5IHPEhSBub3JtYWxuaT8gUHJ6ZWNp
    ZXogbWFqYSBuYSBwdW5rY2llCmVsZWt0cm9uaWtpIGJ6aWthLiBLdG8gemRlZmluaXVqZSBub3Jt
    YWxub3NjPyBdOi0+ICk=
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Ehhh słabo przeszukiwałeś forum Tutaj znajdziesz odpowiedź
    Mój temat nawet:P