prawdopodobnie wypiszę zaraz sporo głupot, moja znajomość w temacie jest marna, będę wdzięczny za wytłumaczenie gdzie źle myślę tudzież odesłanie do jakichś źródeł, bo jakoś szukanie w google mi nie idzie
czytałem sobie ostatnio o SSL i TLS i chciałem się zapytać czy jest możliwość prześledzenia całego procesu (czy jak to nazwać?) "handshake" w ten sposób otrzymując potrzebne klucze do odczytu informacji tudzież do zakodowania odpowiednich rozkazów które prześlemy do serwera
nie wiem jak wygląda proces podsłuchiwania czy to trzeba być "na linii" między dwoma komunikującymi się maszynami czy można to robić zupełnie "z zewnątrz"
ogólnie chce napisać aplikację klient-serwer, no i staram się douczyć to i owo aby, np. zapewnić bezpieczeństwo w komunikacji w tym co napiszę
no i podczas lektury jakichś materiałów czytałem o nawiązywaniu połączenia SSL czy TLS, no i gdy już wybrane są klucze, algorytmy i wszystko inne przechodzimy w zakodowany "tryb" i zakładam, że tam jest bezpiecznie, ale zanim to nastąpi wszystko jest przesyłane w sposób nieszyfrowany (z tego co zrozumiałem), wszystkie algorytmy i klucze
zatem gdyby je przechwycić dowiemy się prawdopodobnie wszystkiego co chcemy jako osoba atakująca
stąd moje pytanie dlaczego to jest bezpieczne?
za wszelkie uwagi z góry dzięki