Witam. Mam pytanie czy jest możliwe złamanie kodu(jakis konwerter kodu),ktory pozwoli wyregenerowac kod, ktorym bede mogl sie posłuzyc np na numer 7555?
Witam. Mam pytanie czy jest możliwe złamanie kodu(jakis konwerter kodu),ktory pozwoli wyregenerowac kod, ktorym bede mogl sie posłuzyc np na numer 7555?
mozliwe jest, wykonalne nie
Gogolus, czy mógłbyś to trochę rozwinąć?
Nie wiem jak dzialaja systemy kodow smsowych, ale moge powiedziec jak ja bym o zrobil.
Klient wysyla sms -> system generuje unikatowy kod -> system odsyla kod do klienta -> klient go wykorzystuje -> kod staje sie nieaktywny az do nastepnego losowego wygenerowania (moze jutro, moze za rok, moze juz nigdy).
Wszystko odbywa sie w kilkanascie sekund, wiec tylko przez ten czas masz szanse aby trafic w aktywny kod (jeden z kilku/kiludziesieciu/kilkuset), powodzenia.
Zdarzyc sie moze ze ktos wyslal sms, system wygenerowal kod, lecz kilent go nie uzyl, (np. nie doszedl sms zwrtony, klient jest glupi/pijany), wystarczy trafic w taki kod, tylko tutaj widze jakas szanse.
Jesli probowal bedziesz z jednego ip wpisywac losowe kombinacjie, to prawdopodobnie zostaniesz szybko zbanowany.
przez te kilka sekund nie ma szans sie wstrzelić..
lepiej sobie odpuścić
większe szanse miałbyś przy łamaniu kodów z kart prepaid do komórek.. chociaż po przeliczeniu liczby możliwych kombinacji.. cóż ;P powodzenia...
Jesli chodzi o kody uslyg to dziala to tak, ze na serwerku jest wygenerowana lista kodow - jakis wiekszy blok - gdy placimy za usuluge SMSem, system obslugujacy wiadomosci odsyla nam jeden kod z listy... kod ten mozemy pozniej wykorzystac na serwerku do odczytu artykulu z archiwum itd..
Ogolnie kody sa generowane przez dostawce uslugi (powiedzmy), przekazywane do firmy co obsluguje platnosci SMS, ta firma wysyla kody SMSami do klientow ktorzy za nie placa (tez SMSami) a wpisujac kody na stronie sa one oznaczane w bazie jako zuzyte. Tak to wyglada...
@Teeed: co do generowania kodow kart doladowujacych telefony - wiesz jak fajnie to wyglada jak ktos z obslugi klienta sprawdza konto takiego prepaida gdy klient dzwoni i mowi ze kupil karte i nie moze doladowac konta? Wiesz co taki pracownik u operatora widzi? Wielki banner, ze konto zablokowane z powodu przekroczenia prob doladowania blednym kodem :P Tak tak... sa limity, po paru probach, zwlaszcza z roznymi kodami (a sam widzialem kolejne numery wpisywane jak pracowalem) dalsze doladowywanie telefonu jest blokowane.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
@TQM
no na pewno jest blokada po X probach.. inaczje by ich nieżle zrobili...
No ba :-)
Karty z kodami doladowujacymi sa aktywowane w pakietach - jak ida juz do kiosku/sklepu itd... dopiero pare godzin po tym sa aktywowane u operatora.
Tak jak mowie, sam widzialem na koncie klienta kolejne kody doladowujace na zasadzie n, n+1, n+2, itd... i dopuszczalna ilosc nieudanych prob jest bardzo ograniczona. Nie moge powiedziec ile ale odradzam takie zabawy jesli nie chcecie stracic swoich numerow
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)