Pokaż wyniki 1 do 10 z 10

Temat: Wykorzystanie mocy obliczeniowej komputera ofiary

Domyślnie Wykorzystanie mocy obliczeniowej komputera ofiary

Mam nadzieje ze jakos trafilem z tytulem. Chodzi o to JAK wykorzystac komputer ofiary, aby dodac troche do naszego komputerka, czy to jest w ogole oplacalne? sytualacja wyglada tak, nie haknalem nikogo, 2 komputer lezy na dole i raczej nie jest wykorzystywany, a w moim troszke brakuje. Jestem newbie, dlatego w takim dziale.

2. Domyślnie

Hmmm ciekawe pytanie zapytaj o to samo za 10 - 20 lat jak fizyka kwantowa będzie na większym stopniu zaawansowania a ludzie będą teleportować coś więcej niż cząsteczki wody i wiązki światła Bo jeśli dobrze zrozumiałem pytasz o wykorzystanie mocy procesora atakowanego komputera do swojego sprzętu?
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

poczytaj o klastrach

Domyślnie

Hmmm ciekawe pytanie zapytaj o to samo za 10 - 20 lat jak fizyka kwantowa będzie na większym stopniu zaawansowania a ludzie będą teleportować coś więcej niż cząsteczki wody i wiązki światła Bo jeśli dobrze zrozumiałem pytasz o wykorzystanie mocy procesora atakowanego komputera do swojego sprzętu?
    pisalem ze ten komputer nie lezy na 2 koncu swiata, tylko pietro nizej i jest podlaczony do tego samego switcha co ja, jest w tej samej sieci. Czy da sie cos z tym zrobic ? Czy przez siec, mozna wykorzystac czyjegos kompa? wiem ze cos takiego mozna zrobic np, gdy renderuje sie obraz za pomoca programow do 3d np. 3ds max.

Domyślnie

http://pl.wikipedia.org/wiki/Klaster_komputerowy

"Klaster komputerowy (ang. cluster) - grupa połączonych jednostek komputerowych, które współpracują ze sobą w celu udostępnienia zintegrowanego środowiska pracy."

i dalej czytamy: "Klastry wydajnościowe: pracujące jako komputer szeregowy. Celem ich budowy jest powiększenie mocy obliczeniowej."

Domyślnie

Cluster to wlasnie to czego bys potrzebowal, niestety problemem wtedy staje sie przepustowosc lacza - komputery w takich clustrach najczesciej wymagaja dosc dobrego polaczenia. W sumie calosc zalezy od rodzaju aplikacji i jak zostala przygotowana - niektore przesylaja miedzy maszynami ogromne ilosci danych, inne prawie nic nie przesylaja. Ja testowalem iles lat temu Beowulf'a i Mossix'a i powiem, ze ten drugi byl wypas! Nie wiem jaki jest status tego projektu, slyszalem ze poszedl na komercje i darmowa wersja nie jest rozwijana, ale powiem tak...

GIMP i generowanie olbrzymich obrazkow za pomoca skryptow szlo nieporownywalnie szybciej jesli GIMP dzialal na clustrze. To samo dotyczylo kompilacji kernela itd. Prosty cluster 2 maszyn dawal niezlego kopa.

Warto sprobowac, chocby po to aby sie czegos nauczyc.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Jednym tchem pytasz "jak wykorzystać komputer ofiary" a w następnym zdaniu zastrzegasz "że chodzi o komputer na dole" - ale załóżmy że masz dobre intencje Tak jak napisali już koledzy - możesz zbudować klaster - tutaj link do starego artykułu którego miałem w bookmarkach, możesz poczytać tytułem wstępu:

http://www.pcworld.pl/artykuly/19903.html

Domyślnie

Myślę, że to powinno być przydatne:
    http://linux.msstudio.com.pl/Howto/b...OWTO.pl-3.html

Domyślnie

Glowna wada beowulfa - jest to dedykowana konfiguracja, wymaga maszyny 'nadzorcy'. Mosix pozwala na dolaczanie maszyn do clustra gdy te sa wlaczane i automatyczna migracje zadan do tego kto uruchomil gdy maszyna jest wylaczana. Moim zdaniem wygodniejsze rozwiazanie i prostsze do konfiguracji.

Beowulf jakos mi nigdy nie podpasowal... Mosix spisywal sie fantastycznie w akademiku gdzie w 8 osob zrobilismy cluster i wspomagalismy sie moca obliczeniowa i nie bylo ze boli - mam ochote wylaczyc kompa to wylaczam bez psucia zabawy innym, mosix wiedzial co z tym zrobic - bez ingerencji czlowieka.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Świetnie dziękuje pięknie za wszystkie odpowiedzi i linki dziś zacznę zabawę z wykorzystaniem tego kompa, mam nadzieje ze coś sie uda pozdrawiam