Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: Zmiana MAC

Domyślnie Zmiana MAC

Witam.
    Pobrałem dzisiaj ten program : http://www.wardriving.pl/new.php?nr=94 , który jak wiadomo służy on do zmiany MAC'a. Czy zmianę MAC'a może wykryć admin ?
    Czy mogę później np. powrócić do tego MAC'a co teraz mam/aktualnie używanego ?

EDIT : Na 2 pytanie już znalazłem odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez m0th : 05-12-2008 - 20:17

Domyślnie

Sam swojego czasu napisałem soft do wykrywania tego typu "zachowań"
    Twój komp wysyła w tle bardzo dużo informacji (np. podczas requestów do serwera DHCP), które można wykorzystać do stworzenia bazy sygnatur jednoznacznie identyfikujących klientów. Obrotny admin wyposażony w taka bazę stosunkowo łatwo może wykryć sytuację w której komputer o danej sygnaturze nagle zaczyna używać innego adresu MAC.

Domyślnie

Cytat Napisał tyter Zobacz post
    Sam swojego czasu napisałem soft do wykrywania tego typu "zachowań"
    Twój komp wysyła w tle bardzo dużo informacji (np. podczas requestów do serwera DHCP), które można wykorzystać do stworzenia bazy sygnatur jednoznacznie identyfikujących klientów. Obrotny admin wyposażony w taka bazę stosunkowo łatwo może wykryć sytuację w której komputer o danej sygnaturze nagle zaczyna używać innego adresu MAC.
    obrotny admin czyli nie mój
    PS: nie płacę abonamentu od jakichś 5 miesięcy. Umowa skończyła mi się w marcu ( admin jeszcze nie zauważył ) zresztą oni mają w tej swojej "firmie" taki bałagan

Domyślnie

Cytat Napisał m0th Zobacz post
    obrotny admin czyli nie mój
    PS: nie płacę abonamentu od jakichś 5 miesięcy. Umowa skończyła mi się w marcu ( admin jeszcze nie zauważył ) zresztą oni mają w tej swojej "firmie" taki bałagan
    tylko pozazdrościć admina

Domyślnie

A czytales tresc umowy? nie ma tam jakiegos punktu drobnym druczkiem ze jezeli nie zerwiesz umowy to sie automatycznie przedluzy? moze admin nie jest taki glupi i Ci w koncu przysle rachunek
    "Wiadomo, ze taki a taki pomysl jest nie do zrealizowania. Ale zyje sobie jakis nieuk, ktory o tym nie wie. I on wlasnie dokonuje tego wynalazku."

Domyślnie

Cytat Napisał nejmix Zobacz post
    A czytales tresc umowy? nie ma tam jakiegos punktu drobnym druczkiem ze jezeli nie zerwiesz umowy to sie automatycznie przedluzy? moze admin nie jest taki glupi i Ci w koncu przysle rachunek
    Hehe... uwierz mi na słowo, że jest głupi. Nie ma żadnego haczyka - sprawdzałem. Dzwoniłem do "biura" kilka razy w sprawie rozłączania się internetu, zresztą temat o tym już jest,za każdym razem prosili o numer telefonu ( niby oddzwonią - sytuacja się powtarzała z 5 razy ). Stanęło na tym, że nikt nie przyjechał.
    No cóż trzeba komputer co godzinkę restartować, ale w końcu za darmo
    PS: Może się coś stać przez takiego częste restartowanie ?

7. Domyślnie

Linux
    Kod:
    # ifconfig eth0 hw ether xx:xx:xx:xx:xx:xx
    W Windows można zmienić adres MAC (chyba) w konfiguracji połączenia sieciowego > ustawienia tcp/ip, ale musi ktoś to zweryfikować, ponieważ teraz nie mam pod ręką skrzynki z Windowsem.

Btw, jeśli kradniesz połączenie z internetem, nie rób tego. Bądź uczciwy, niezależnie od tego, czy administrator jest udolny, czy nie.
    Bądź uczciwy.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Mad_Dud : 05-14-2008 - 14:26

Domyślnie

Cytat Napisał Mad_Dud Zobacz post
    W Windows można zmienić adres MAC (chyba) w konfiguracji połączenia sieciowego > ustawienia tcp/ip, ale musi ktoś to zweryfikować, ponieważ teraz nie mam pod ręką skrzynki z Windowsem.
    Można zmienić w Połączenie->właściwości->konfiguruj->zaawansowane o ile sterownik obsługuje zmianę MACa.
    Bardziej uniwersalna metoda to zmiana w rejestrze:

Otwieramy klucz:
    HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002bE10318}\

znajdujemy podklucz (1..n) odpowiadający naszej karcie (sprawdzamy DriverDesc) i dodajemy nowa wartość o nazwie "networkaddress", której przypisujemy nowy MAC.

Cytat Napisał Mad_Dud Zobacz post
    Btw, jeśli kradniesz połączenie z internetem, nie rób tego. Bądź uczciwy, niezależnie od tego, czy administrator jest udolny, czy nie.
    Bądź uczciwy.
    Zgadzam sie, jeśli chcesz sie pobawić kup APeka, postaw sobie router, może nawet serwer Radius i baw sie legalnie.

Domyślnie

Wiem jak zmienić MAC'a
    Teraz takie pytanie trochę nie na temat : jak sprawdzić ile komputerów jest w sieci ?

Domyślnie

nmap - ping sweep moze byc, powinno wystarczyc
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni