Witam,
Ostatnio bawiłem się w sniffing i zainteresowała mnie ochrona przed tego typu atakiem. Niestety instalowałem różne firewalle ale ciągle mogłem siebie podsłuchiwać. Ma ktoś jakiś sposób na ten atak
Z góry wielkie dzięki
Witam,
Ostatnio bawiłem się w sniffing i zainteresowała mnie ochrona przed tego typu atakiem. Niestety instalowałem różne firewalle ale ciągle mogłem siebie podsłuchiwać. Ma ktoś jakiś sposób na ten atak
Z góry wielkie dzięki
Niestety instalowałem różne firewalle ale ciągle mogłem siebie podsłuchiwać.
zaszyfruj dane jakos (moze SSL?)
:-|
Zacznijmy od tego co to jest sniffing i jak bardzo firewall nie ma z tym nic wspolnego....
Chronic mozesz sie poprzez:
- szyfrowanie ruchu
- wybranie dostawcy, ktory nie robi podsieci na kilkuset userow
- ustawienie statycznego wpisu arp
- wifi - prosze o opinie innych (silny protokol?)
Ostatnio edytowane przez gogulas : 04-21-2008 - 21:40
no ok a jak pod win shitem ustawić statyczny ARP bo jestem podłączony do sieci akademickiej.
cmd.exe arp /?
wielkie dzięki
dobra mam kolejne pytanie.
statyczny ARP ustawiam tylko na swój adres IP i MAC
czy także na resztę bo mam aż 4 znaczy z moim tak mam brame sieciową i jakieś dwa zwykłe adresy i są ustawione dynamicznie.
Statyczny ARP akurat nie zabezpiecza przed sniffingiem... tzn zabezpiecza przed ARP spoogingiem i przekierowaniem ruchu a to jest cos innego niz sniffing (choc czesto ARP Spoofing jest wykorzystywany przy sniffingu). Sniffing to proces przechwytywania tego co leci po kablu. W sieciach kablowych (tzn nie radiowych) jest to wzglednie proste dopuki nie mamy jakiegos tandetnego switcha albo huba w sieci... w sieciach wifi nie ma zadnych zabezpieczen i nigdy nie bedzie :-/ taka natura fal radiowych.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
no ale w wifi mozna uzyc osobnych kluczy szyfrowania dla kazdego clienta.
Nie ma znaczena - sniffing odbywa sie na warstwie 2 a dane sa szyfrowane na 3... majac dostep do warstwy nizszego poziomu mozna probowac przeprowadzic atak na algorytm szyfrujacy. Poza tym statystycznie rzecz biorac... prawie 50% sieci nadal uzywa WEP wiec o jakim my szyfrowaniu mowimy?!
Sniffing jest udany jesli slyszysz ramki tak jak one ida po sieci. Sluchajac na wifi w trybie monitor widzisz ramki na warstwie 2 (802.2 i 802.11). Jak sie podlaczysz do sieci to snifuje w trybie managed. Jesli w Promiscous to slyszysz ramki w formacie 802.3 (ethernet) a jak bez promiscous to tylko 802.3 z/do Twojego kompa. Niemniej jednak sniffing dziala i nie ma sposobu aby sie zabezpieczyc na warstwie fizycznej.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)