Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Symulacja włamania - propozycja.

Domyślnie Symulacja włamania - propozycja.

Cześć,
    Mam zadanie za symulować atak na komputer w celach naukowych(do szkoły).
    Pierwszy mój atak, który opracowałem i za symulowałem wygląda tak:

Konfiguracja sprzętowa:

Windows Xp sp2 pl
    +
    zapora systemowa windows xp
    +
    Sygate Personal Firewall
    +
    Antywirus AVAST

Wykorzystana luka:
    System ma zainstalowany serwer ftp GlobalSCAPE - Secure FTP Server z luką typu buffer overflow.

Podczas wykonania się exploita, zostaje dezaktywowany antywirus, zapora sygate a w firewallu systemowym dodany zostaje port na którym mogę się potem połączyć z komputerem przy użyciu netcata, który przekierowuje mnie do cmd. Po włamaniu pobieram potrzebne mi dane używając tftp, następnie zacieram ślady usuwając logi firewalla, systemu, serwera ftp.

Chodzi o to żebym wymyślił teraz nową symulację ataku ale nie mam pomysłu... i zwracam sie do Was o podesłanie jakiejś ciekawej konfiguracji systemu, ciekawej luki która można by wykorzystać do za symulowania ataku. Ewentualnie postawienie jakichś dodatkowych przeszkód itp. chodzi o to żeby to było w miarę ciekawe i edukacyjne Może to być też włamanie z życia wzięte, które np. dotknęło Was :]
    Ostatnio edytowane przez schizo6 : 04-20-2008 - 12:29

Domyślnie

nie rozumiem jak wg Ciebie wyglada symulacja wlamania...
    chodzi o sama teorie?

podesłanie jakiejś ciekawej konfiguracji systemu
    czyjego i jakiego?
    War, war never changes.

Domyślnie

Cytat Napisał GSG-9 Zobacz post
    nie rozumiem jak wg Ciebie wyglada symulacja wlamania...
    chodzi o sama teorie?

czyjego i jakiego?

Symulacja włamania polega na postawieniu systemu o danej konfiguracji a następnie włamania się na niego.

4. Domyślnie

Aha, czyli liczysz na to że przygotuje swój system specjalnie dla Ciebie abyś mógł sie włamać i jeszcze krok po kroku powiem czego masz się chwycić? Faaajna symulacja..
    www.lingubot.pl - projekt sztucznej inteligencji.

Domyślnie

Cytat Napisał hedVB Zobacz post
    Aha, czyli liczysz na to że przygotuje swój system specjalnie dla Ciebie abyś mógł sie włamać i jeszcze krok po kroku powiem czego masz się chwycić? Faaajna symulacja..
    Kurcze albo ja źle tłumaczę albo jesteście nadwrażliwi trochę

Ja sobie tworzę system podatny na daną lukę a mój kolega analizuję ten system po włamaniu w celu zgadnięcia kto się włamał i zabezpieczenia śladów :] (taka kryminalistyka cyfrowa)
    Chodzi mi tylko o pomysł a nie krok po kroku chyba nie jestem w przedszkolu...i żeby ten pomysł był ciekawy. Może znacie jakąś ciekawą historię z życia wziętą...

Taki pierwsze utrudnienia które sobie teraz wymyśliłem to:
    Dodanie routera z firewallem, tylko tutaj zastanawiam się jak bym mógł tego firewalla ominąć.

Domyślnie

Nie musisz dodawać portu ani neutralizować AV
    wystarczy ci bind shell albo reverse
    FTP i tak jest przepuszczany przez firewall
    a shellcode jest wykonywany w kontekscie serwera ftp
    zresztą większość demonów av
    działa z uprawnianiami system
    więc mająć uprawnienia administratora bo zapewne na takich pracuje właściciel FTPA będzie ci trudno go wyłaczyć nie kożystając
    z interfejsu samego av
    INNA LUKA w xp to ANI sp2 chyba jej nie łata
    Wszystko pięknie brzmi w teori wiesz
    Ostatnio edytowane przez naichniach : 04-21-2008 - 12:39
    Dlaczego wszystkie piosenki są o sexie ,miłości
    i innym pozytywnym gównie
    Nie mogły by być o czystym bólu ,nienawiści i frustracji i innych prawdach których więcej niż mniej ? ......... Ten świat to plastikowe ,fałszywe gówno
    nie mające nic wspólengo z moją rzeczywistością.
    Mtv to nie mój świat
    (tak jestem nie dojrzały ,mam kompelksy ..... i wiecie co? i chuj)

Domyślnie

Symulację ataku według opisu który podałem już wykonałem i wszystko poszło dobrze :)
    Anty virusa w sumie nie wyłączam bo mi nie szkodzi za to wyłączam firewalla sygate przy wykonaniu shellcode za pomocą:
    cmd /c sc stop smcservice

Sygate jest dość kiepski i pozwala na wyłączenie w taki sposób siebie samego, np. w przypadku Kaspersky już nie da się tak zrobić ;) Firewalla wyłączam po prostu aby mi nie przeszkadzał, myślę że sygate by zablokował bind shell albo reverse FTP, gdyż tworz on reguły aplikacja -> port

No tak teoria jest dużo łatwiejsza :) takie "real" włamywanie jest bardzo trudne bo nigdy do końca nie wiemy co nas czeka :) Ja mam trochę łatwiejsze zadanie bo sam tworzę dla siebie konfiguracje :P
    Zresztą samo zacieranie śladów... co z tego że usunę logi skoro można je odzyskać za pomocą jakiegoś recovera.

No tak o luce ani też myślałem :) jest bardzo fajna bo wystarczy tylko wejść na stronę...ale chodzi mi bardziej o jakiś przykładowy scenariusz jak najbliższy realiom.

Domyślnie

No jeśli chodzi o xp sp2
    zchowany za firewalem
    to luki w przeglądarkach czy jakiś pluginach czyli akcje w stylu ANI
    klikkni w link chyba są najbardziej prawdopodobne jeśłi chodzi o ataki z internetu
    pozatym to niewiem czy coś znajdziesz ciekawego
    nie bęðąc w wewnętrznej sieci a i wtedy wcale nie jest lekko
    w xp sp 1 jest ciakwy bug w ans1 szel w sekund 3
    Ja ostanio mam zgryz sytemem NT 4 ze wszystkimi łatami
    kolesie mają tylko jeden port nie filtrowany (http IIS 5.0)
    na wszytkich maszynach w podsieci
    Wydawało by się bułka z masłem
    a tu z000nk na całej lini
    wszystkie populrne luki na ten serwr załatane
    a same serwisy to w większości czysty HTML
    pare przypadków ASP w tym jeden z blind sql injection <--
    sytem oddalony od celu o jakieś 200 hostów (biorąc poduwage adresowanie klasowe)

nie ma lekko jak sam wiesz wszytko zależy tak naparwde od wiedzy administratora to ze ktoś siedzi na
    NT czy XP nie ma tak naparwde znaczenia
    kwestia tego jak admin przykłada się do swoich obowiązków
    Ostatnio edytowane przez naichniach : 04-21-2008 - 16:45
    Dlaczego wszystkie piosenki są o sexie ,miłości
    i innym pozytywnym gównie
    Nie mogły by być o czystym bólu ,nienawiści i frustracji i innych prawdach których więcej niż mniej ? ......... Ten świat to plastikowe ,fałszywe gówno
    nie mające nic wspólengo z moją rzeczywistością.
    Mtv to nie mój świat
    (tak jestem nie dojrzały ,mam kompelksy ..... i wiecie co? i chuj)

Domyślnie re:

hmm.. możesz wykorzystać dziurę w VNC o ile jeszcze istnieje, pamietam 3 miesiace temu robiłem w szkole taki pokaz, druga rzecz to możesz zaprezentować jakis framework, np metaspolit3, a trzecia propozycja to sniffowanie, jest ciekawą formą pokazu a na efekty nie bedziesz musial dlugo czekać.

p.s: uważaj z takimi pokazami , bo jak za dużo im pokarzesz, a w przyszłości w szkole sie coś namiesza będziesz pierwszym podejżanym znam to z własnego doświadczenia