...
daje na razie do 'off topic' - jak admin dopisze NetWare do działu o OS to się przeniesie...
muszę coś zrobić z systemem novell netware 6.5 który stoi na bardzo starym 'serwerze' z PIII zanim sie rozpadnie ze starości,
jest tam baza danych do której musi być dostęp więc pomyslałem że zwirtualizuje netware i będzie ok.
na razie nie jest ważne czy wirtualizował będę na vmware serwer, czy virtual box czy na Microsofcie.
teoretycznie wygląda to prosto bo należy
zrobić obraz dysków novella i przekonwertować je na obrazy maszyny wirtualnych i używaćhehe,
ale podczas poszukiwań znalazłem fajny sprzęt o nazwie Portlock
ale jest shareware i kosztuje grubo ponad 500$ co nie jest rozwiązaniem dla mnie najlepszym choć byłoby najprostszym...
dlatego trzeba zrobić to inaczej...
(dyski siedzą w RAID1 i zapięte są do jakiegoś starszego kontrolera LSI)
może trzeba odpalić z live cd stary serwer zrobić obrazy partycji - ale rodzi się pytanie jakim softem i do jakiego formatu![]()
dd, ghost?
może się nie udać z livecd.
może więc da rade zapiąć i zainstalować kartę LSI w innym systemie Linux/Windows i podpiąć do niej dyski z netware a następnie obraz ghostem
- to by było OK bo jest większe pole manewru ALE czy mi się to właściwie zamontuje jako zwykłe partycje? czy mi te dane z novella nie pójdą 'w teren'?
jak macie jakieś pomysły albo ktoś już kombinował z podobnym ćwiczeniem to mam nadzieję podzieli się doświadczeniami...
uparłęm sie na obraz ghostem bo vmware converter przewali mi to na plik który nada sie do maszyny wirtualnej...
mam zamiar ruszyć organoleptycznie temat w poniedziałek a póki co zbieram wiedzę bo nie mogę sobie pozwolić na rozwalenie tego;
kopie plików oczywiście mam ale co mi po tym jak uruchomienie tego shitu z plików mogłoby mi zając lata- o ile bym w ogóle odpalił.
jest jeszcze xen ale z tym nie maiałem w ogóle doczynienia i czy xen uruchomił by się na netware 6.5? może i tak ale nie chcę grzebać w netware bo mało go znam - może uda się to zrobić szybciej w jeden ze sposobów które przedstawiłem powyżej.zobaczymy.