Pokaż wyniki 1 do 4 z 4

Temat: Linux problemy

1. Domyślnie Linux problemy

Problem nr 1.
    Czy może ktoś wiem gdzie mógłbym znaleść sterowniki do ati radeon Xpress 1200 pod linuxa mandriva szukałem w google ale nic nie pomogło. Czy wogle są sterowniki do tej karty. Są już jakieś zainstalowane ale nie mam akceleracji.

Problem nr 2.
    Mam monitor panoramiczny i chciałbym ustawić rozdzielczość 1440x900 ale nie mam jej w spisie rozdzielczości pomimo iż przy instalacji systemu wybrałem ten tryb. W Xorg wszystko wygląda porządnie jest tam zdeklarowana ta rozdzielczość.

Problem nr 3.
    Zainstalowałem właśnie ubuntu 8 i skonfigurowałem sieć tzn (ip,bramka,dns) ale nie chce sie łączyć z internetem może ktoś wie w czym tkwi błąd.
    Ostatnio edytowane przez Malcolm2600 : 03-15-2008 - 10:50
    Kultura hakerska to kultura darów a podstawowym prawem anarchistycznego internetu jest wolność informacji i w tym tkwi jego piękno

Domyślnie

1. Karty ATI czesto robia problemy i zwlaszcza te nowsze musza nieco poczekac zanim sterownik od ATI zacznie je obslugiwac... akceleracja jest fajna ale chyba nie warta az tylu problemow

2. zacznie dzialac jak #1 bedzie zalatwione...

3. jesli karta sieciowa sie wykryla to pewnie cos zle wpisales w ustawieniach (maska sieci lub brama lub brak serwerow DNS)
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

A sprawdziłeś tu: http://ati.amd.com/support/driver.html
    Wydaje mi się, ze X1300 powinny pasować (warto spróbować)

jeśli chodzi o siec to sprawdzałeś czy Ci sie ona podnosi

wpisz:

ifconfig -- dzięki niemu sprawdzisz czy nie popełniłeś błędu w konfiguracji

/etc/init.d/networking restart -- zrestartujesz interfejs sieciowy

Warto sprawdzic czy wogole Ci sie on uruchamia w /etc/rc<numer>

numer wezmiesz wpisujac komende "runlevel"

4. Domyślnie

Powiem tak jeżeli chodzi o ubuntu to są poprawnie zainstalowane sterowniki to karty(mam żądaną rozdzielczość) natomiast sieć nie działa i mogę na wstępie wykluczyć złą konfigurację ponieważ stosuje taką samą w mandrivie i tam działa. Z kolei w mandrivie mam złą rozdzielczość i nie mam akceleracji w grach natomiast sieć działa poprawnie. Jedyna różnica to to iż ubuntu mam 64bit pod amd 64 x2 a mandriva 32bit desktop. Próbowałem skopiować xorga z ubuntu do mandrivy ale tylko nadałem sobie pracy z przywracaniem systemu. Chyba przesiądę sie z powrotem do freebsd

Czasami myślę że komputer mnie nie lubi pomimo swojej chłodnej bitowej natury
    Ostatnio edytowane przez Malcolm2600 : 03-15-2008 - 13:40
    Kultura hakerska to kultura darów a podstawowym prawem anarchistycznego internetu jest wolność informacji i w tym tkwi jego piękno