Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Potrzebuje pomocy (myśle iż potrzebna znajomość php ale hm niekoniecznie?)

Domyślnie Potrzebuje pomocy (myśle iż potrzebna znajomość php ale hm niekoniecznie?)

Witam, mam problem i postaram się go jak najprościej przedstawić i z góry dziękuje za pomoc

a więc:

Mamy sobie portal, skrypt na tym portalu umożliwia wysłanie sobie na maila przypomnienia do hasła. Przypomnieniem jest hash w md5. Coś takiego:

http://xxx.php?zmienna=HASH

po wysłaniu sobie przypomnien na różne maile i rozkodowaniu hashy widzimy:

1205052597 1205052605 1205052612 1205052923

więc 6 pierwszych cyfr jest stała, tzn zależy od czegoś, w tym przypadku od daty. cztery kolejne są generowane "losowo" w cudzysłowiu bo widzimy, że one sie zwiększają hm.

I chodzi o to, żeby wysłać to przypomnienie komuś na maila i ten ktoś oczywiście nie wiedząc o tym, nie użyje klucza a klucz jest ważny X czasu (klucz to hash). Następnie wygenerować klucz i użyć go

Więc skrypt taki (w php?):

mamy pole w którym wpisujemy 6 pierwszych cyfr tzn określamy je sami, a następnie skrypt dodaje nam cyfry kolejne 4. od 0000 do 9999. 0001,0002,0003.......2137....itd. To jest w ogóle możliwe, opłacalne? No i oczywiśnie dokonuje ten skrypt takiej operacji: wygenerowanie --> hashowanie do md5 --> generowanie URL czyli wstawianie tego w "zmienna="

Wypowiedzcie się, a może ktoś zechce pomóc osobiscie? na gg? Oczywiście gdy sie uda, dowie sie jaki to portal pozdrawiam.

2. Domyślnie

To zrób sobie po prostu pętlę for i curlem odwiedzaj wszystkie strony po kolei.

Domyślnie

To chyba troche bardziej skomplikowanie.. zauważ, że to ma być hash hm i jeszcze skrypt ma sprawdzic tzn jesli klucz zły, sprawdza dalej, jeśli dobry pokazuje mi strone. Mógłbyś na gg wejść? :]

Domyślnie

Cytat Napisał mdma_niac Zobacz post
    Mamy sobie portal, skrypt na tym portalu umożliwia wysłanie sobie na maila przypomnienia do hasła. Przypomnieniem jest hash w md5. Coś takiego:

http://xxx.php?zmienna=HASH

po wysłaniu sobie przypomnien na różne maile i rozkodowaniu hashy widzimy:
    Sorry ale albo ja czegos nie rozumiem albo nie masz pojecia o czym piszesz...

To co robisz wyglada mi na brute-force gdzie masz 1000 kombinacji tylko wiec prosta petla powinna zalatwic sprawe jesli oczywiscie portal nie zablokuje konta po paru probach.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Eh myślałem, że prościej sie nie da..

Masz strone ot taką sobie, ludzie mają hasła, loginy i maile..
    Zapominasz hasła,wpisujesz maila klikasz "ok"... (hyh...)
    Skrypt generuje 10 cyfr, które będą kluczem i hashuje je do md5 a potem generuje URL, które dostajesz na maila. Przykład:

http://xxxl/xxx/xxx.php?xxx=7b6e6324...e9cee40f6cb27b

po "rozkodowaniu" (rainbow tables) mamy: 1205052923

pierwsze 6 cyfr = stała, kolejne 4 = zmienna (generowane losowo od 0000 do 9999)

Uff.

Domyślnie

Ok - no to teraz juz jasne... dobrze ze dodales 'rainbow tables'
    Pytanie wiec brzmi czy te ostatnie 4 cfry sa losowe czy rosna w jakims ustalonym schemacie? Jesli rosna wg ustalonego algorytmu to mozesz przewidziec nastepna wartosc i ze sporyb prawdopodobienstwem trafic we wlasciwa wartosc... W najgorszym wypadku mozesz brute-force URL sprawdzac - skoro do ustawienia hasla trzeba tylko URLu to URL mozesz sam wygenerowac a dokladnie wygenerowac 10000 URLi i sprawdzac ktory zadziala

Zobacz co zawiera strona ktora jest zwracana przez dobry URL a co zwraca strona zwracana przez zly URL i juz wiesz czego szukac. Poza tym jesli wiecej niz 1 osoba oczekuje w danej chwili na maila bo zapomniala hasla mozesz przechwycic wiecej niz 1 konto... no i pytanie czy dalej nie ma jakich spytan dodatkowych bo jesli do przypomnienia/resetu hasla trzeba tylko URL to na stos z autorem softu...

Domyślnie

1205052597 1205052605 1205052612 1205052923

Jak widzisz nie rosną o stałą wartość. Tak trzeba tylko i wyłącznie URL i mamy przypomnienie taki już ten portal dziurawy z natury jest

Domyślnie

Czy patrzales w jakich odstepach czasu te numery sa generowane?
    Pomysl - wysylasz prosbe o reset hasla na swoje konto, dostajesz miala, wyciagasz numer... sprawdzasz ok 1tys kolejnych numerow wyzszych niz ten co dostales zamiast 10tys calej przestrzeni.

Domyślnie

oprócz losowych cyfr są jeszcze litery... na każdym jednym forum...

Domyślnie

Cwenu, naucz się czytać to po pierwsze, po drugie nie zabieraj głosu jak nie masz nic do powiedzenia.

tqm hmm..no jak widać kolejny klucz jest liczbą większą od poprzedniej hmm,tylko z php u mnie właśnie słabo. Już od vizzdoom'a podpowiedź dostałem: for,curl,preg_match. A może jesteś zainteresowany napisaniem expliota w php

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni