Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: Antena do karty

Domyślnie Antena do karty

Zastanawiam sie nad kupnem anteny do laptopa.Nie wiem za bardzo jaka kupic chodzi mi glownie o taka gdzie sygnal dobrze przechodzi przez sciany.NIe wiem czy antene panelowa ,dookolna czy kieronkowa.Czy np jak bym mniej wiecej nakieorowal antene kieronkowa w pokoju na Acces Point byl by dobry sygnal?Wiem w ktorym budynku jakies AP.Za okno to nie wystawie bo i tak mi budynki zaslaniaja.Syganal mam ale bardzo slaby a na lodowce z laptopem nie chce mi sie siedziecMam tez inne sieci do wyboru w akademiku ale maja WEP a problem jaki mam z tymi sieciami opisze w innym poscie tak konkretnie.Wracajac do anteny moze byc to taka kanfiguracja ze moze przekraczac dopuszczalna moc

Domyślnie

witam, po pierwsze przep za bledy i skroty ale pisze z tel. Mam rozumiec ze masz wyjscie antenowe w lap? Jesli mieszkasz w akad. I lapiesz sieci z wep to kup flache i karton fajek idz do chlopakow i po sprawie, przebiez akad. To wspolnota na pewno idzie sie dogadac.

Domyślnie

Mam karte cisco z wejsciem na antene zewnetrzna w laptopie to nie mam

Domyślnie

Antena panelowa tez jest kierunkowa - to tak dla scislosci...
    Sygnal przez sciane to przechodzi... i to z kazdej anteny - pytanie ile tych scian, jakiej grubosci i z czego zrobionych
    Co do anteny za szyba... 1 warstwa szklad tlumi sygnal o polowe o ile pamietam, wiec 2-warstwowe okna i masz tylko 25% sygnalu ktory dociera do okna :P

Poza tym musisz pamietac tez ze czesc sygnalu odbija sie od sciany a czesc przechodzi bardzo stlumiona, wiec jak dasz kierunkowa antene i walniesz prosto w sciane to i tak wiecej "mocy" sie odbije od sciany niz przez nia przejdzie (bardzo nieprecyzjne okreslenie ale niech na razie bedzie - pozniej wyjasnie jesli trzeba), wiec uzytecznosc anteny kierunkowej i tak bedzie taka sobie... polecam antene dookolna na parapet wysawic i kabelek nawet przytrzasnac zamykajac okno no chyba ze musi byc kiernek, to wtedy przy oknie a najlepiej za oknem...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

tqm taka antene dookolna 7 dBi wystarczy ta mala? http://www.allegro.pl/item310805445_...5m_rp_sma.html

Domyślnie

Mysle ze spokojnie... 7dBi daje ci w sumie na wyjsciu 5x wiecej mocy niz wychodzi fizycznie z karty - oczywiscie pomijajac straty na zlaczce i straty na kablu.

Jesli masz karte Cisco to na 100% masz inne zlacze do anteny, wiec musialbys stosowac tzw. pigtail - strata na jednej zlaczce jak jest dobrej jakosci to 1dBi srednio... a wtedy masz 2dBi w dol co daje Ci raptem zysk mocy rzedu 5dBi czyli okolo 3x tyle co wypusci karta...

Postaraj sie miec jak najmniej zlaczek, jak najkrotszy kabel, nie zlam go przypadkiem...

Domyślnie

TQM,czy moglbys obejrzec ten zestaw czy jest wogole cos wart ? Zgory dzieki jak znajdziesz chwile czasu i odpiszesz , Pozdrawiam !! http://www.allegro.pl/item323169245_...wi_fi_usb.html

Domyślnie

To bym nawet zaryzykowal - antena daje rade (wiem bo mam identyczna w moim arsenale) i widac poprawe sygnalu choc wiele zalezy od otoczenia.
    Co do karty i jej ukladu to zacytuje informacje ze strony aircrack'a.

Atheros has acquired Zydas and renamed this chipset to AR5007UG.
    Karta dziala w pelni pod linuxem wiec smialo...
    Ma WEP, WPA, WPA2 ze wszystkimi mozliwymi trybami... jest 802.1x oraz nowsze standardy, wiec moim zdaniem to ciekawy zakup - kto wie, moze nowy nabytek do mojego malego arsenalu