Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 19

Temat: Skąd taka popularność C?

Domyślnie Skąd taka popularność C?

Pierwsze kroki w programowaniu stawiałem w Pascalu (dawno i nieprawda :P), potem nadszedł czas na C i podłapałem podstawy. Teraz chcę kontynuować naukę programowania i kumpel mocno namawia mnie, żeby nie tracić czasu na C i skoczyć od razu na C++. I jestem w kropce, bo nie wiem co wybrać.

Korzystam z Linuksa i chyba wszystkie programy jakie widziałem były pisane w C. Jeżeli C++ jest taki wspaniały jak wielu ludzi pisze (np. tutaj) to dlaczego środowisku OpenSource (i często "haxorskie") korzysta z teoretycznie gorszego, przestarzałego C?
    Ostatnio edytowane przez Khazar : 02-12-2008 - 00:22

Domyślnie

Hmm... Bo często programy w C++ są o wiele bardziej spasłe, dają mniejszą swobodę i krótko mówiąc wady C+parę kolejnych
    IMHO C jest wygodniejszy gdy ktoś pisze coś sam lub ktoś podzieli pracę. Programowanie obiektowe jest nawet fajne, ale według mnie często nie opłacalne. W C++ jest wiele nieścisłości i jest po prostu wolniejsze (przynajmniej w moich programach zauważyłem spadek wydajności). C jest dostępne nie tylko dla procesorów ale i dla mikro kontrolerów. Programując w C będziesz umiał programować w C++. Ja zaczynałem od C, zachaczyłem o assemblera i teraz piszę w pythonie
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

To raczej w c jest wiele nieścisłości

co do szybkości to też bym nie przesadzał
    Dlaczego wszystkie piosenki są o sexie ,miłości
    i innym pozytywnym gównie
    Nie mogły by być o czystym bólu ,nienawiści i frustracji i innych prawdach których więcej niż mniej ? ......... Ten świat to plastikowe ,fałszywe gówno
    nie mające nic wspólengo z moją rzeczywistością.
    Mtv to nie mój świat
    (tak jestem nie dojrzały ,mam kompelksy ..... i wiecie co? i chuj)

Domyślnie

No właśnie, podobnie jak naichniach, gość z artykułu, do którego dałem link w pierwszym poście, stara się obalić mity o niższej szybkości C++ i jego rzekomej spasłości... I komu teraz wierzyć?

Domyślnie

uwierz mi, nie ufaj nikomu...

chyba pozostaje samemu sprawdzic
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Tobie też nie ufać z tym, co napisałeś?

Wiem, wiem, najlepiej byłoby poznać dokładnie C, a potem C++ jako rozwinięcie, ale... nie narzekam na nadmiar czasu. And that's the problem

Domyślnie

szybko sie pisze kod, jedyny +. Ale zagladajac w binarke - koszmar.
    Jak ktos lubi pisac dla kasy (lub na szybko cos nie wartego zachodu) to c jest dla niego. Ha, do dzisiaj nie wiem jak powinno sie wywolac inet_ntoa w c zawsze mam jakis error, a w asmie ofc nie ma ŻADNEGO problemu.

Domyślnie

h3x: C dla kasy? Prędzej C++ lub C# W C to chyba teraz tylko pisze się sterowniki i niektóre części antywirusów... reszta to amatorzy i programiści "starej klasy" Ostatnio(2005r) ponoć podrosły zarobki dobrych programistów C, ale to było spowodowane małą ich ilością. Co do szybkości i wielkości, to takie uzyskałem wyniki własnych testów, a jak zapewne większość wie, jestem maniakiem minimalizacji
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Jesli chodzi o programistow jest masa swietnie platnych ofert dla C++/C#, Java (fuj!), coraz wiecej dla Ruby, PHP (LAMP) sie trzyma ale place do duszy, Python bardzo niszowy w ofertach pracy i najczesciej jest tak jak z Perlem - nikt o nim nie mowi a i tak cos ma w firmie napisane w Perlu lub Pythonie ale ogloszenie o prace znalezc ciezko. Programisci Perl'a sa w cenie - w perlu napisano bardzo duzo sporych systemow ktore nadal swietnie dzialaja a trzeba dodac nowe funkcje wiec bezrobocie nam raczej nie grozi.

Jak chcesz miec zarobiki bo malo ludzi zna taki jezyk to ucz sie COBOL'a

Wniosek - jak szukasz pracy jako programista to najwiecej ofert C++/C#/Java, pozostale jezyki zdecydowanie mniej.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

ciekawe kto wiecej zarabia, 'programista' c++ czy inzynier intela/amd

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni