Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 14

Temat: gasnący monitor...

Domyślnie gasnący monitor...

Witam. Mam pewien problem, od jakichś 2ch miesięcy, tak nagle, zaczął wyłączać mi się monitor (tylko po uruchomieniu gry) po jakichś maksymalnych 2minutach. Monitor się wyłączał, pokazywało Digital/Analog - czyli tak jakby bez reakcji, przez co komputer też nie reagował na nic, lecz nadal był włączony. Do poprawnego działania potrzebuję zrestartować komputer, lub wyłączyć go i włączyć ponownie. Tak jest za każdym razem, kiedy włączę grę. Jak mam farta, pogram sobie ze 2 minuty i koniec.

Podkreślam, tylko przy grach. Sprawdzałem, czy jest to wina komputera czy może raczej monitora, w tym celu podłączyłem 2gi monitor, inny i o dziwo - to samo..., tyle że to był inny monitor i pokazywało No Signal po chwili od włączenia gry (obojętnie jakiej).

Czyli, monitor wyłącza się ponieważ coś się dzieje z komputerem, czy może mi ktoś pomóc? Wyjaśnić, dlaczego tak się dzieje?

Domyślnie

Możliwości może być wiele, od problemu softwarowego po problem hardwaroy. Więc wiemy że komputer przestaje nagle odpowiadać. Przy różnych grach czy przy jednej? Próbowałeś przeinstalować sterowniki lub zainstalować inne? Czy temperatura komputera nie jest zbyt wysoka, może się przegrzewa?
    http://nikowek.blogspot.com/
    Zbrojne Ramię Pingwina!
    -----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
    Version: 3.12
    GCS d- s++:++ a--- C+++ UL+++ P L+++ E--- W++ N++ o K- w--
    O M- V- PS PE Y PGP++ t+ 5 X+ R tv- b++ DI- D-
    G+ e- h! r% y?
    ------END GEEK CODE BLOCK------

Domyślnie

Przy roznych grach. Nie mam dobrego urzadzenia zeby sprawdzic temperaturę komputera... Mam zainstalowane stery ze strony Radeona

Domyślnie

Obnizyc rozdzielczosc w grach albo zmniejszyc czestotliwosc odswiezania - najlepiej jedno i drugie... Gra powinna miec takie cos jak safe-mode aby moc zmienic ustawienia...

To co robi Twoj monitor to poprawne zachowanie gdy dostanie sygnal ktorego nie potrafi obsluzyc. Kiedy ponoc Linux potrafil spalic monitor, bo mozna bylo wpisac z palca czestotliwosci (poziome i pionowe) poza zakresem jego pracy i bylo bzzzzzzt, pssssst, bum i siwy dym z tylu monitora Sam jeden tak zalatwilem a ponoc czlowiek uczy sie na cudzych bledach... jaaaaasne.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Monitor mam niestary, jest przygotowany pod rozdzielczosc 1600x1200. Czestotliwosc moge wybrac 60 lub 70, mam 60... co jest przyczyna? Mam grac na 640x480 :O ? Nie po to kupilem monitor za ponad 1k ^^

Domyślnie

Niezawiele wniesie to do tematu, ale ze swojego doswiadczenia:
    Kiedys grajac w fallout-a (a ta gra ma chyba rozdz. 640x480) na monitorze belinea 17" CRT, monitor po kilkunastu minutach robil sie b. goracy i nastepnie obraz zwezal sie (czarne pasy robily sie po bokach).Pewnie gdybym w tym momencie nie wylaczyl go to by sie spalil.Po prostu monitor nie trawil tej rozdzielczosci-zmiana odswiezania nie pomagala.Teraz lezy zepsuty ... a nie byl taki zly,przy rozdz. 1024x768 mozna bylo wg instrukcji 115Hz ustawic;mialem 100 Hz ustawione.

Domyślnie

..................... ...
    Ostatnio edytowane przez kaspsior : 04-17-2012 - 23:53

Domyślnie

fallout świetna gierka
    coo fallout wymiata a nie jest 'swietny' - najbardziej klimatyczna gra jaka w zyciu widzialem

tez mam ten problem gdy odpalam live cd linuxa monitor robi sie czarny i reset potrzeba... probowalem z 20 roznych kombinacji bootowania i chyba tylko na jednym dzialalo tylko ze niepamietam na jakim :S
    sprobuj 60 Hz / 640x480 i zwiekszaj stopniowo

Domyślnie

Też mi się wydaje, że to problem karty graficznej. Na szczęście niedługo kupuję nowy komputer... może się przegrzewa?

Cytat Napisał GSG-9
    sprobuj 60 Hz / 640x480 i zwiekszaj stopniowo
    co masz na mysli? mam po prostu ustawic rozdzielczosc taka przy grach i zobaczyc czy sie wylaczy ?

PS. Swoją drogą, co do gierek polecam ijji GunZ ) ijji.com, też mają fajną gierkę autami taki mmo Drift City.

Domyślnie

ale tak sie dzialo zawsze? jesli nie to od kiedy?
    czy tylko w tej grze?

1. zmien rozdzielczosc i napisz czy dziala
    2. sprawdz palcem czy karta graficzna jest mocno nagrzana i czy kreci sie na niej wentylatorek
    3. podlacz inny monitor
    4. kup nowy komputer......
    http://gogulas.yoyo.pl/h.gif

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania