Po pierwsze witam, bo to bedzie moj pierwszy post. Jestem 'szczesliwnym' posiadaczem win2000, ale chcialbym sprobowac popracowac na linuxie, zobaczyc czym to sie je itd.
Pierwsze pytanie brzmi: Którą wersję linuxa wybarć? Równiez chcial bym zeby byla na tyle optymalna zebym sie w niej niepogubil odrazu a jednoczesnie zeby mogla ew. w przyszlosci sluzyc do 'zagadnien' ktorym poswiecone jest to forum.
Drugie pytanko: czy moge zainstalowac linuxa tak aby komputer przy starcie dawal mi mozliwosc wybrania ktory z systemow chce uruchomic, jest mi to potrzebne bo na windzie mam pare programow ktore prawdopodobnie nie maja linuxowej wersji a pozatym komputer posiada 2 uzytkownikow i nie chce mi sie drugiej osoby przekonywac do linuxa oraz uzerac sie z nia.
Trzy: czy to sie nie bedzie gryzlo? Czytałem ze posiadanie windy i linuxa na jednym kompie czesto owocuje roznymi formami sypania sie systemu.
Pozdrawiam mtbs.
Ps. wykorzystalem opcje szukaj, jednak tematy ktore mi 'wyskoczyly' byly dosc mocno sprecyzowane, a ja jestem laikiem(czyt. cale zycie mialem winde albo os)