Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 16

Temat: (sub)Notebook Asus Eee 701 - designed for Linux!

Domyślnie (sub)Notebook Asus Eee 701 - designed for Linux!

Hej!

Nie wiem czy to widzieliscie - ekran 7", dysk 4GB SSD (brak ruchomych czesci), CPU Celeron 900MHz, 512MB RAM, ekran VGA, wifi (atheros), modem telefoniczny, wbudowana kamera, przychodzi z linuxem na pokladzie (zmodyfikowany XandrOS ze zmienionym GUI). Najwazniejsze jednak przed nami - cena takiego laptopa to TYLKO okolo 1000-1200zl (ok 200-220 GBP). W UK ma byc w sprzedazy w ciagu 10 dni... wlasnie sie zastanawiam czy juz nie zamowic jednej sztuki - nawet moja zona powiedziala ze takie cacko to moze miec bo jej sie do torebki zmiesci... (to moze zamowie 2 tak profilaktycznie) :P
    Beda modele z wiekszym dyskiem (8 i 16GB SSD) ale to nieco pozniej... mozna w kazdym razie pojemnosc rozszerzyc kartami SD z tego co pamietam... musze zajrzec do specyfikacji...

Wiecej info:
    http://event.asus.com/eeepc/microsites/en/index.htm
    http://community.zdnet.co.uk/blog/0,...331777b,00.htm

Drugi link podaje sporo fajnych rzeczy - nawet winde na tym odpalili... a na youtube sa filmiki jak to sie zachowuje Jak bede mial to wrzuce opis na portal lub forum. Ciekwe jak to by sie nadawalo do wardrivingu?! Dodatkowa karta wifi na usb i jedziemy
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

zabawka nawet fajna ale weź pod uwagę ze na polske relania 1000-1200zl to jest juz coś, osobiście wolałbym zwykłego laptopa, ale perspektywa posiadania takiego czegos caly czas jest bardzo kuszace.
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

Dlatego tak jak mowie - to doskonaly 'drugi' laptop - jako podstawowego mam tez innego, moja zona tez ma swojego... a to to jako dodatkowe...

Domyślnie

Hmm... Małe to... Hmm... Jest zgodne z poprzednimi x86? Mi się bardzo podoba, tylko mnie nie stać

Domyślnie

przydało by sie do umilenia nudnych wykładów, albo na jakieś wycieczki turystyczne bez samochodu za miasto no ale miejmy nadzieje ze pare lat bede mógł sobie pozwolić na takie coś.
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

Procek to Celeron 900MHz wiec pelen Intel - zadne cuda z przerebla lowione...
    Dysk SSD (Solid State Drive) to w duzy skrocie pamiec flash - brak wiec w tym laptopie czesci ruchomych - poza klawiatura i klapa z ekranem wiec wstrzasy sa mu raczej malo istotne...

Ja mysle o tym raczej jako zabawce do wardrivingu i tyle... jeden atheros juz jest... dodac jeszcze ze 2... i bedzie wesolo! Juz patrzalem - jest tez model z 8GB SSD i 1GB RAM wiec poczekam az ten trafi na rynek...

Domyślnie

no to licze na jakaś recenzje jak już będziesz miał ten sprzęt.

Domyślnie

aaa.. troche taki,,, niezbyt silny ale ładny

Domyślnie

Cytat Napisał Sardihan Zobacz post
    aaa.. troche taki,,, niezbyt silny ale ładny
    za ta cenę to ciężko by było coś lepszego znaleźć, tutaj w gre wchodzi jeszcze wielkość która ja podbija, ostatnio szukałem zwykłego laptopa do tysiaka ale nic interesującego niestety nie znalazłem.

Domyślnie

Ja wiem ze w Polsce kluczem do wartosci uzytkowej produktu jest jego cena... ale za granica tak juz nie jest. Co sie liczy w przypadku tego malenstwa to:
    - dysk SSD - brak ruchomych talezy wiec nie ma problemu z wibracjami itd (glowny atut jak dla laptopa)
    - mala waga i wymiary - idealny dla dzieci (takich jak my) i nie tylko
    - przychodzi z preinstalowanym Linuxem!
    - przyzwoity czas zycia baterii
    - NISKA CENA (jak w porownaniu do ceny dyskow SSD)

Ostatni punkt - sprawdzaliscie ceny dyskow SSD? Sa porazajace na razie, wiec takie cos jest nie lada gratka!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni