Napisał
mario09
Witam Szacowne grono.
Jestem nowy i od razu przechodzę do rzeczy. Mam przygotować pracę, której tytuł brzmi: jakość transmisji w sieci IP z zastosowaniem routowania źródłowego. Chodzi w zasadzie o to, aby przygotować badania i porównać straty i opóźnienia pakietów w sieci z takim routingiem. W zasadzie to mam określić jakie parametry będą badane (np. opóźnienia, strat pakietów, rozrzuty opóźnień). Następnie połączyć sieć testową (uzasadnić, dlaczego taką), ustalić reguły i tablice routingu (źródłowego bądź hop-by-hop, zależnie od eksperymentu). Zaprogramować hosty tak, aby generowały ruch do sieci, który prowadzić będzie do opóźnień, utraty pakietów itd. A następnie wykonać symulacje, w których stosuje się routing źródłowy (np. dla 1 strumienia pakietów source-destination) i dla porównania routing hop-by-hop. Można też skonstruować jakiś inny wariant sieci, zmienić tablice routingu itp, i wykonać kolejne eksperymenty. Wyniki muszę przedstawić i omówić.
Rzecz polega na tym, że nie bardzo wiem jak do tego podejść. Wiem, że są symulatory tego typu. Próbowałem z Opnet IT, nie wyszło, a z Linux'em jestem na bakier. Z tego co wiem najlepiej byłoby takie badania przeprowadzić pod symulatorem Network Simulator, niestety tenże program działa tylko w środowisku Linux.
Może ktoś ma jakiś pomysł? Może ktoś z Was już podobne badania przeprowadzał na fizycznie istniejącej sieci?
Za wszelka pomoc będę bardzo wdzięczny.
M