No to zgodnie z tematem
zainstalowałem wine (sudo apt-get install wine )
ale nie wiem jak go uruchomic :/ , gdzie go szukać
No to zgodnie z tematem
zainstalowałem wine (sudo apt-get install wine )
ale nie wiem jak go uruchomic :/ , gdzie go szukać
Ostatnio edytowane przez Virus : 10-14-2007 - 21:42
wine to nie program ktory odpala sie ot tak sobie
podmontuj partycje windowsa... wejdz znajdz calc.exe (na przyklad) i daj 'wine calc.exe'
Ja mam ustawione, ze pliki .exe otwierac ma wlasnie za pomoca wine jako przegladarki tych plikow i sporo prostych aplikacji dziala wysmienicie!
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
nikture wersje mają graficzna wyszukiwarke plików i np Wine mine (saper) mozesz znalesc w menu z grami :P
Ja kiedyś miałem okazje posiadać pewną wersje wine graficznego tylko nie pamietam z kąd go wziołem ^^ ;p
a jeśli cie tqm dobrze zrozumiałem to mam wejść na moją "ukochną" viste i znaleść calc.exe?
takiego czegoś nie chce mi znalesc a pod calc znalzł kalkulator ^^
ale znając życie virus musiał coś spartolić po drodze ^^
I tak ma byc... bron cie cholercia viste odpalac (chyba ze w piecu na rozpalke)!
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Do tego tematu jeszcze wróce, jak bede chciał coś odpalić, nastomiast chciałem sie zapytać o programy, które warto bądz wypadałoby mieć korzystając z linuxa
Ustawienia wine'a można dokonać za pomoca komendy winecfg. Wyświetlą się jakieś okienka gdzie można pozmieniać parę rzeczy
Co do programów - zależy od Ciebie. Zanim znalazłem te, które teraz lubie (EKG, Irssi, SSH Putty) to potestowałem masę innych. Wszystko zależy od upodobań
Hmm...
cd, cp, mv, rm oraz inne podstawowe
Coś do kompresji, najlepiej też te popularne programy (aby krócej przesyłać przez sieć)
Jakieś kompilatory/interpretery jeśli programujesz
Jeśli tworzysz grafikę to polecam GIMP'a
Jeśli jesteś przywiązany srebrną nicią do windowsa przyda się "wine"
Jeśli...
Napisz na PW co przeważnie robisz, a może uda mi się pomóc dobrać Ci pakiet programów na początek.
Wczoraj zainstalowalem KDE, wlaczylem go w sesjach, lecz system wlaczyl mi sie pozniej tylko raz, i zamiast srodowiska graficznego by l tzw "snieg", pozniej przy probie wlaczenia system automatycznie sie resetuje. Co robic?