Witam, od pewnego czasu na mojej stronie są ataki DDoS... i chciałbym się dowiedzieć jak można się przed tym zabezpieczyć.
Pozdrawiam.
Witam, od pewnego czasu na mojej stronie są ataki DDoS... i chciałbym się dowiedzieć jak można się przed tym zabezpieczyć.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez Kosixx : 08-23-2007 - 13:54
Jesli to jest na prawde DDoS a Twoja strona nie zarabia bardzo ladnych pieniedzy to watpie abys mial mozliwosc cos z tym zrobic...
Jesli Twoja strona jest na jakims hostingu to obrona przed DDoS'em to obowiazek dostawcy uslug (firmy hostingowej) i dalej w gore ich ISP, itd. Oni maja kase i sprzet (mam nadzieje ze maja), ktory moze to zrobic... Jesli nawet masz wlasne serwery w jakiejs serwerowni (kolokacja) to powinienes pogadac ze swoim ISP aby pomogl Ci rozwiazac ten problem.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Jestem ciekawy na jakiej podstawie kolega twierdzi ze to DDoS.... tak czy inaczej ja ze swojej strony proponowalbym zainteresowanie sie takim dosyc ciekawym narzedziem jak knock ( mam nadzieje ze nie pomylilem nazwy)
Dzieki niemu mozna tworzyc dynamiczne firewalle....
Odpowiedz moja jest taka : skonfiguruj firewalla tak zeby w sytuacji powyzej 5 pingow na sekunde z danej sieci sam dodal regulke na godzine wycinajaca siec ktora robi ci DDosA.
Narzedzie zarabiste przyda sie tez na roboty a takze do wycinania schematow nmapa do fingerprintingu , czy innych skanerow portow.