Witam!
NA POCZATKU ZAZNACZAM - TO ANKIETA TYLKO DLA ADMINISTRATOROW SERWEROW. DESKTOPY, PLANY/MARZENIA I OPINIE USEROW MNIE NIE INTERESUJA!
Dla desktopow mozna stworzyc kolejna ankiete jesli beda zainteresowani. Zbieram informacje o serwerach - anonimowo oczywiscie i dosc subiektywnie. Interesuje mnie realna sytuacja a nie poziom bezpieczenstwa do jakiego chcemy dojsc. Prosze aby glosowali tylko administratorzy serwerow a nie uzytkownicy.
Pytanie
Jaki jest poziom bezpieczenstwa (wg podanych kryteriow) serwera ktorym administrujesz? Jesli masz wiecej niz jeden serwer, podaj ocene dla najlepszeg z nich (tzn. najbezpieczniejszego).
Wyjasnienie odpowiedzi
- Klasa D - systemy tej klasy nie przechodza zadnych testow wiec nie mozna im ufac. Nie powinny przechowywac zadnych istotnych informacji (doslownie poufnych)
- Klasa C1 - Systemy wymagajace autoryzacji bazujacej na modelu uzytkownika
- Klasa C2 - Systemy zapewniajace logowanie i auditing na poziomie uzytkownika (per user) i gwarantuja, ze operacje dostepu do plikow mozna zawsze powiazac z uzytkownikiem
- Klasa B1 - Systemy ktore wymagaja oznaczania wszystkich plikow na poziomach od "Scisle tajne" do "brak klasyfikacji"
- Klasa B2 - Systemy rozdzielajace normalna obowiazki administratora systemu i zarzadzania bezpieczenstwem tak, ze zarzadzanie bezpieczenstwem wykonywane jest przez osobnego "security officer'a". Wymaga to szyfrowanych kanalow danych i weryfikowalnego testowania procedur bezpieczenstwa
- Klasa B3 - System zapewniajacy (i wymagajacy) osobna konsole do zatwierdzania dostepu do poszczegolnych plikow i zasobow. Konsola musi byc zabezpieczona a wszystkie opracje na niej logowane
- Klasa A1 - System klasy B3, ktory przeszedl formalne testy i weryfikacje (w srodowisku produkcyjnym)
Klasyfikacja oparta o tzw. "Orange Book" :-) Jestem po prostu ciekaw do jakiego poziomu udalo sie Wam doprowadzic swoje systemy. Ja po sporej ilosci problemow z implementacja B1 doszedlem praktycznie do B2, nie posiadajac jednak formalnie udokumentowanej (i zweryfikowanej) procedury testowej - wiec oficjalnie doszedlem do B1. Wiekszosc desktopow na ktorych pracuje to jednak C1 w najlepszym wypadku. Tak wiec moja odpowiedz brzmi B1 z powodow jak wyzej.
Prosze podawajcie prawdziwe dane - nie zawyzajcie ocen (w moim wypadku az sie prosi o B2 ale nie doszedlem do B2 bo nie spelniam wszystkich warunkow).