Witam.
Pisząc tego posta zastanawiałem się nad wieloma rzeczami, mniej więcej nad tym ile osób odpisze, ile osób powie użyj szukaj na forum/google, i ile osób spróbuje mi doradzić... wiec zobaczymy
Wiec sprawa jest taka wiem ze hackingu/programowania nie nauczy się w weekend, oraz także wiem ze przedemna jako noobem jest bardzo długa droga, nie przeraza mnie to i chcę od podstaw pojąc wymagana wiedzie ;p
Sprawa jest prosta, a dokładnie to nie wiem od czego zacząć, przynajmniej nie do końca ... a do rzeczy potrzebuje pewnego planu który pomógł by mi dojść do celu
co wiem / i jak chcę zaczac
wiec na początek od okolu dwóch miesięcy używam linuksa, i narazie nie mam zamiaru wracać do winy, a prawdopodobnie już do niej nie wrócę i zostanę zwolennikiem open sourca...mam pewna wiedzę na temat htmla i cssa, ale nigdy do końca obuch tych jeżyków nie poznałem. Jesli mam problem, albo poszukuje pomocy to najpierw używam google, potem irc, no i na końcu forum ;>
mój plan :
1. nauczyć sie na 100% htmla + css'a potem ewentualnie xhtml
2. pełna obsługa lina w jednym palcu ( czegoś tam mogę nie wiedzieć )
no i teraz mam problem, co dalej?
*> protokoły, wiedza na temat sniffing, spoofing, shell ( znam ), cmd line ( wogole potrzebne ) poznanie większości protów, jak je wykorzystać, do czego służą...
*>proxy ( sprawdzanie czy moje ip jest naprawdę trudne to namierzenia ) tor, i inne programy = anonimowość
*> java ( jej bledy ), mysql, itp...
*>czy php, sql injection, xss, lfi, czyli potencjalny hacking na strony/fora oraz szukanie i reportowanie błędów ( nigdy nie mam zamiaru ich niszczyć, maga być wyjątki, np. pedofile etc. )
*>programowanie ( c, bash, perl ) czyli tworzenie exploitow ( myślę ze to powinno iść przed nr. 2 )
wiem ze ten mój plan jest zagmaftmany, dlatego tutaj pisze i proszę was o pomoc/sugestie
Za każda odpowiedz dziękuje, nawet te krytykujące, co cię nie zabije to cię wzmocni... prawda ?