Pokaż wyniki 1 do 6 z 6

Temat: Wasza opinia na moj temat.

Domyślnie Wasza opinia na moj temat.

Witam.
    Pisząc tego posta zastanawiałem się nad wieloma rzeczami, mniej więcej nad tym ile osób odpisze, ile osób powie użyj szukaj na forum/google, i ile osób spróbuje mi doradzić... wiec zobaczymy

Wiec sprawa jest taka wiem ze hackingu/programowania nie nauczy się w weekend, oraz także wiem ze przedemna jako noobem jest bardzo długa droga, nie przeraza mnie to i chcę od podstaw pojąc wymagana wiedzie ;p

Sprawa jest prosta, a dokładnie to nie wiem od czego zacząć, przynajmniej nie do końca ... a do rzeczy potrzebuje pewnego planu który pomógł by mi dojść do celu

co wiem / i jak chcę zaczac

wiec na początek od okolu dwóch miesięcy używam linuksa, i narazie nie mam zamiaru wracać do winy, a prawdopodobnie już do niej nie wrócę i zostanę zwolennikiem open sourca...mam pewna wiedzę na temat htmla i cssa, ale nigdy do końca obuch tych jeżyków nie poznałem. Jesli mam problem, albo poszukuje pomocy to najpierw używam google, potem irc, no i na końcu forum ;>

mój plan :

1. nauczyć sie na 100% htmla + css'a potem ewentualnie xhtml
    2. pełna obsługa lina w jednym palcu ( czegoś tam mogę nie wiedzieć )

no i teraz mam problem, co dalej?
    *> protokoły, wiedza na temat sniffing, spoofing, shell ( znam ), cmd line ( wogole potrzebne ) poznanie większości protów, jak je wykorzystać, do czego służą...
    *>proxy ( sprawdzanie czy moje ip jest naprawdę trudne to namierzenia ) tor, i inne programy = anonimowość
    *> java ( jej bledy ), mysql, itp...
    *>czy php, sql injection, xss, lfi, czyli potencjalny hacking na strony/fora oraz szukanie i reportowanie błędów ( nigdy nie mam zamiaru ich niszczyć, maga być wyjątki, np. pedofile etc. )
    *>programowanie ( c, bash, perl ) czyli tworzenie exploitow ( myślę ze to powinno iść przed nr. 2 )

wiem ze ten mój plan jest zagmaftmany, dlatego tutaj pisze i proszę was o pomoc/sugestie

Za każda odpowiedz dziękuje, nawet te krytykujące, co cię nie zabije to cię wzmocni... prawda ?

Domyślnie

wszystko ... tylko po koleji

1> protokoły, wiedza na temat sniffing, spoofing, shell ( znam ), cmd line ( wogole potrzebne ) poznanie większości protów, jak je wykorzystać, do czego służą...
    5>proxy ( sprawdzanie czy moje ip jest naprawdę trudne to namierzenia ) tor, i inne programy = anonimowość
    4> java ( jej bledy ), mysql, itp...
    3>czy php, sql injection, xss, lfi, czyli potencjalny hacking na strony/fora oraz szukanie i reportowanie błędów ( nigdy nie mam zamiaru ich niszczyć, maga być wyjątki, np. pedofile etc. )
    2>programowanie ( c, bash, perl ) czyli tworzenie exploitow ( myślę ze to powinno iść przed nr. 2 )

java to razem z php ....

Domyślnie

Ja bym zrobil najpierw 2 (linux) i sieci... programowanie (bash, perl, c/c++) wplataj w wolnym czasie i staraj sie programowac np uslugi sieciowe (pisac wlasne implementacje w oparciu chocby o RFC - dla treningu oczywiscie), pisac aplikacje systemowe - cos co uprosci Ci prace admina

... a po drodze HTML sam wyjdzie jesli bedzie Ci do czegos potrzebny... tak samo samo przyjdzie w sobie wlasciwej kolejnosci jakis SQL, jakis inny jezyk - np PHP, itd...

Takie moje zdanie
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

No fajnie wiesz ze takie tematy są plaga ale zakładasz następny , w każdym z nich znajdziesz podobne odpowiedzi wiec może by wypadało jednak trochę poszukać , nie jest tak naprawdę ważne od czego zaczniesz ważne na czym skończysz , ucz się tego co ci jest najbardziej potrzebne w danym momencie i staraj się pogłębiać wiedzę .
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie pff

weź ja to tylko troche mam htmla opanowalnego więc prosze cie hahaah

Domyślnie

Cytat Napisał Kenny Zobacz post
    weź ja to tylko troche mam htmla opanowalnego więc prosze cie hahaah
    jesli ci ciezko z html'em to nie bierz sie z innego bo nie dasz rady..