Pokaż wyniki 1 do 9 z 9

Temat: Odczyt pakietów.

Domyślnie Odczyt pakietów.

Mam pytanie , chce odczytać pakiety które przychodzą do mnie i chce znaleść w nim ip którego przychodzi aktualizacja. Gdy snifferem zebrałem pakiety to w postaci textu wyglądają nieczytelnie i ciekawi mnie czy jest możliwe znalezienie tam konkretnych numerów liter czy trzeba to jakoś odszyfrowac odczytać w inny sposób.

Z góry dziękuje za każdą odpowiedź (nawet jeżeli pytanie które zadałem jest lamerskie)

Domyślnie

Polecenie arp
    "dobrzy hakerzy są sławni na cały świat, ale o hakerach geniuszach nikt nic nie wie."

Domyślnie

Mógłbyś rozwinąć ? Bo ja mam zapisane pakiety w pliku i chciałbym znaleść w nich dane ip i niewiem czy tam jest czy nie bo to ma dość dziwną postać w snifferze wybrałem opcje txt ale moge je mieć decymalnie i hexodecymalnie.

4. Domyślnie

Nie napisałeś, z jakiego sniffera korzystasz. Jeśli nie z ethereal, to spróbuj tego. Ma ze sobą wygodny analizer pakietów. Filtry itd.

Domyślnie

Z tego NetworkActiv Sniffer. A w innym snifferze zobacze tą treść w inny sposób , chyba nie? Ale się nie kłóce ponieważ nie mam zbyt dużej wiedzy na temat tego protokołu :P Widze pakiety w takiej postaci "E0~@€ɆŔ¨ H$–ë nç†Çp˙˙O ´" I gdzieś dalej prawdopodobnie jest ukryte ip. Tak czy inaczej ciekawi mnie ta sprawa i chciałbym siędowiedzieć czy jest to możliwe czy nie i czy to już jest właściwa postać pakietu... A może jest to zaszyfrywane?

PS. Nie znalałem odpowiedzi w ogoogle więc prosze mnie tam nie odsłyłać bo na innych forach tak robiono... :/
    Ostatnio edytowane przez zorlan : 05-05-2007 - 00:08

Domyślnie

Tu masz linka do Wiresharka (niegdyś ethereal )
    http://www.wireshark.org/download.html
    to powinno Ci pomóc.

Domyślnie Hmm....

Niewiem zabardzo jak użyć opcji deszyfracji i czy to mi pomoże , ten program jest naprawde niezłym snifferem ale chyba nie pomoże mi w moim problemie :/ Doszedłem do wniosku że chyba to jest nie możliwe aby wyłapać z tych pakietów potrzebne mi informacje ;P

Domyślnie

PS. Nie znalałem odpowiedzi w ogoogle więc prosze mnie tam nie odsłyłać bo na innych forach tak robiono... :/

niema w googlach? to szukaj dokladniej! ja znalazlem w chwile...
    ale juz masz :

<url>http://lukasz.bromirski.net/docs/tutorials/tcpdump.html<url> tam jest wszystko opisane...

P.S
    jak "niemozesz znalesc" to sproboj jeszcze raz... i jak juz sie sporo naszukasz i nieznajdziesz.. to pisz

Domyślnie

Tak się składa że nie przepadam za pisaniem na forum więc naprawde szukałem , może zadawałem złe pytania :P Tak czy inaczej dzięki
    Maybe I'm drunkard but who care about it?