Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 21

Temat: Adopcja psa? Trudny temat

Domyślnie Adopcja psa? Trudny temat

Witajcie. Zastanawiam się nad psem. Tylko nie wiem czy chcę takiego ze schroniska czy wolę raczej pieska z rodowodem. Na początku wybór był prosty, zdecydowanie schronisko. Zaczęłam jednak czytać i się trochę wystraszyłam, że takiego psiaka (zwłaszcza odchowanego) nie da się już ułożyć. Z drugiej strony jak czytam na przykład niezwykła opinię niewidomego pieska Tarusia (historia do znalezienia na morusek.pl to mam wyrzuty sumienia, że nawet myślę o piesku rasowym. Jestem przykładem totalnego niezdecydowania, mam nadzieję, że mi jakoś doradzicie, albo najlepiej napiszcie czym Wy się kierowaliście kupując/adoptując psa. Takie historie chyba najlepiej działają na wyobraźnię.
    Ostatnio edytowane przez ann : 09-22-2014 - 16:04

Domyślnie

Spokojnie możesz wziąśc takiego psa. Wiadomo pies jak człowiek jeden będzie się lepiej zachowywał, drugi gorzej ale warto.

Domyślnie

Nie jest to trudny temat sam mam takiego psa - takie psy są bardzo wierne

Domyślnie

Moim zdaniem psa się nie wybiera, tylko pies wybiera swojego właściciela. Jak zobaczysz psa, którego powinieneś zaadoptować, na pewni będziesz tego pewien Ja tak miałem. Wybrałem się do schroniska i praktycznie od razu wiedziałem, który piesek powinien ze mną wyjść do domu. Niesamowite uczucie
    Ostatnio edytowane przez MateO : 01-03-2015 - 19:35

Domyślnie

Myślałem też o psie, ale mieszkam w mieszkaniu w bloku i byłaby to zarówno dla mnie jak i dla psa kiepska sytuacja.

Domyślnie

Mi na przykład porzucili psa przez płot i od tej pory opiekuje się tym psiakiem i jest fajnie

Domyślnie

Adopcja psa to wiele radości, należy jednak pamiętać, że zwierzę nie jest rzeczą, a do tego psy są różne i nie do końca wiadomo, czego się po nowym zwierzaku spodziewać. Są psy, które od pierwszego dnia w nowym domu zachowują się idealnie. Inne wymagają w tym celu trochę pracy.
    Także to jest ryzyko, które uważam, że warto podjąć.

Domyślnie

To wszystko zależy od placówki. Psa możesz adoptować ze schroniska, domu tymczasowego lub organizacji.
    Jeśli chodzi o schroniska to są te które działają sprawnie i te gorsze. Każde porządne schronisko przed wydaniem ci psa, przeprowadzi z Tobą rozmowę, aby stwierdzić czy nadajesz się na przyszłego właściciela, niestety w niektórych placówkach brakuje ludzi do takich rzecz, bądź w ogóle się o to nie dba i psy się wydaje byle komu. W niektórych przypadkach przed adopcją psa (zwłaszcza z domu tymczasowego ale i również z organizacji i schronisk) wysyłani są inspektorzy lub wolontariusze do twojego domu, w celu sprawdzenia warunków życia psa i rozmowy co daje większą pewność niż sama rozmowa z właścicielem. Jeśli pozytywnie przejdziesz rozmowę to dostajesz zwierzaka, przy jednoczesnym podpisaniu umowy adopcyjnej w której zawarte są punkty których musisz przestrzegać np. sterylizacja/kastracja. Za zwierze nie pobiera się opłaty, ale należałoby dać darowiznę za szczepienia itd.
    Ale jak mówię często placówki nie podchodzą tak rzetelnie do adopcji, więc polega to tylko na tym by zwierzaka wydać ze schroniska i często trafiają one w jeszcze gorsze miejsca niż przed przebyciem do schroniska

Domyślnie

Ja przez wiele lat miałam psa wziętego ze schroniska. Na początku długo bał sie nas domowników i był nieufny. Z czasem uspokoił sie był posłuszny fanie się pozwolił wyszkolić. Znał podstawowe komendy. Był kochany. Odszedł jednak ze starości. Teraz mam od 2 lat labradora z rodowodem. Powiem, że nie widze róznicy między tamtym psem a obecnym. Nigdy nie żałowałam, że wziłam z azylu.
    naprawdę warto.
    Ostatnio edytowane przez MateO : 01-26-2015 - 17:02

Domyślnie

Decyzja o psie musi być na pewno przemyślana. Wiadomo, że warto pomóc zwierzakowi ze schroniska, ale też trzeba mieć na uwadze, że taki piesek z rodowodem też chciałby mieć rodzinę. Chyba nie potrafię Ci pomóc w podjęciu takiej decyzji.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Zasady Postowania