-
Czy to było włamanie?
Może zacznę od tego, że jestem raczej przeciętnym użytkownikiem laptopa i nie znam posiadam wielkiej wiedzy. Mój system operacyjny to Windows 7 , internet z UPC, połączenie poprzez wi-fi , antywirus avast, przeglądarka google chrome.
Dzisiejszego dnia laptopa włączyłam dopiero o godzinie 14:30, wcześniej tego dnia ja ani nikt inny z niego nie korzystał. Weszłam na facebook'a , chcąc zalogować się na konto. Ku mojemu zdziwieniu wiersz loginu i hasła był uzupełniony mailem i hasłem osoby, której nie znam. Zalogowałam się na konto nieznajomego po wciśnięciu ENTER. Obczaiłam co to za osoba i okazało się, że nigdy nie miałam z nią żadnego kontaktu. Skąd więc jej login i hasło na facebboku? Wyglądało to tak jakby ktoś korzystał z mojego laptopa, kiedy ten był wyłączony, bowiem weszłam w historię przeglądarki i okazało się, że ktoś wchodził na różne strony internetowe już od godziny 12:46 ( wtedy mój laptop był wyłączony).Mam również dostęp do maila tej osoby , bowiem na wp.pl również mam uzupełnione okienka loginu i hasła. Nie wiem jak to się stało? Proszę o pomoc, czy da się jakoś sprawdzić, czy ktoś ma jakiś dostęp do mojego laptopa albo jak wyjaśnić tą sytuację?
-
Hej, czy jesteś pewna, że nikt nie miał fizycznego dostępu do Twojego laptopa ?
Czy przez ten czas w którym z niego nie korzystałaś, na pewno był on wyłączony ?
To laptop osobisty, nie służbowy ?
Aby na przyszłość zapisywać informacje o tym, kto i kiedy się loguje do naszego systemu, trzeba włączyć inspekcję zdarzeń logowania w ustawieniach zabezpieczeń lokalnych. (secpol.msc -> zasady lokalne -> zasady inspekcji -> Przeprowadź inspekcję zdarzeń logowania)
Na razie wygląda to ewidentnie, jakby ktoś po prostu włączył komputer i sobie z niego korzystał, jakby nigdy nic. Pewnie brat!
-
Nie było takiej możliwości, bo zarówno ja , jak i mój brat byliśmy w pracy. Nikogo nie było w domu,a wiem że laptop był wyłączony, bo wczoraj widziałam jak system się zamyka.
Dodatkowo jedną ze stron, które były włączane podczas gdy laptop był wyłączony jest strona moodle, z której korzysta moja uczelnia. Gdy weszłam na stronę moodle z historii przeglądarki to w oknie logowania miałam uzupełniony login i hasło , ale tym razem innej osoby i mogłam się na jej konto zalogować. Podejrzewam więc, że może nie jest to włamanie, ale rodzaj jakiegoś wirusa, który ściąga dane z kont innych użytkowników na podstawie historii ich logowania i udostępnia mi te dane? Na razie wygląda to raczej, jakbym to ja włamała się na konta innych osób xD a jestem komputerowym laikiem więc nie byłabym w stanie tego zrobić.
-
Najwidoczniej nie był jak widzisz. Skoro był wyłączony a tego samego dnia był włączony tzn, że ktoś go musiał włączyć fizycznie, chyba, że Kevin M obudził go zdalnie xDD
PS: Sugeruję, że to brat był w tym czasie w domu i korzystał i się nie przyznaje.
Zasady Postowania