Jak wiadomo aby zmienić nazwę w Linuxie należy zmienić plik host i home z kat. /etc chciałbym aby mój komputer codziennie losował jakąś nazwę i zmieniał codziennie. Pewnie ktoś wie jak takie coś szybko stworzyć z użyciem plików wsadowych.
Jak wiadomo aby zmienić nazwę w Linuxie należy zmienić plik host i home z kat. /etc chciałbym aby mój komputer codziennie losował jakąś nazwę i zmieniał codziennie. Pewnie ktoś wie jak takie coś szybko stworzyć z użyciem plików wsadowych.
Gotowy skrypt poniżej:
Kod:#!/bin/bash # function generate() { hostname=</dev/urandom tr -dc A-Za-z0-9 | head -c 10 } newhostname=`generate` echo "Generated hostname: $newhostname"; echo $newhostname > /etc/hostname
Pozdrawiam
.............. wygląda dobrze.
świetna porada teraz to do fstab bym dopisał. Jakby się dało ale już poszukam w google jak to się dopisuje. Dzięki za poradę
Wystarczy główny skrypt wrzucić do katalogu /etc/init.d, nadać prawa do uruchamiania jako program, a następnie wydać polecenie:
update-rc.d moj_skrypt defaults
Jak usunąć taki plik?
Usuń plik z katalogu /etc/init.d/
Wydaj polecenie:
update-rc.d moj_skrypt remove
Jeszcze raz dziękuję świetny skrypcik.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
i system nie ruszył musiałem knoppixem pousuwać. A wie ktoś może jak zrobić żeby skrypt działał przy wyłąnczaniu wylogowywaniu.
to nie lepiej przy wlaczaniu logowaniu?
na początku i na końcu żeby bardziej mieszało.