Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki 1 do 10 z 17

Temat: [STALKING] Ta kobieta potrzebuje waszej pomocy

1. Domyślnie [STALKING] Ta kobieta potrzebuje waszej pomocy

Witaj droga społeczności osób znających się na temacie poszukiwania osób w internecie.

Zacznę od razu, sprawa jest dość przykra dla tej kobiety i mam nadzieje że będziecie w stanie jej pomóc.

[ wszystko jest opisane w linku niżej, stąd ta krótka treść ]

Kod:
    http://docs.google.com/View?id=dgg2hhpx_7dzgnvnd4

Domyślnie

[post usunięty]
    Ostatnio edytowane przez Teeed : 05-11-2010 - 18:00

3. Domyślnie

proszę cię o dokładne przeczytanie całej treści, to nie jest takie proste.

Domyślnie

Proszę o pomoc w nagłośnieniu historii w prasie, telewizji głównie po to by dotrzeć do jak największej ilości pokrzywdzonych osób i pokazać ogrom sprawy.
    Przenosze do wlasciwego dzialu... i proponuje przeczytac caly tekst jak w linku przed napisaniem odpowiedzi w watku.
    Ostatnio edytowane przez TQM : 05-11-2010 - 17:44
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

Rzeczywiście ciężko, ale to pokazuje jak cenną rzeczą może być tak prosta informacja jak nr. telefonu, i jak beznadziejnie skonstruowane jest polskie prawo, można zniszczyć komuś życie, popełniając wykroczenie. Dla mnie to zwykły szantaż.

Parę uwag:
    1. Szukanie kogokolwiek po numerach telefonów nie ma sensu bo najprawdopodobniej są to też ofiary.
    Zainteresował bym się numerami zastrzeżonymi, ty nie widzisz id numeru ale sieć już tak, po drugie mają informacje o stacjach bazowych z których łączył się numer, a więc fizycznej lokalizacji sprawcy, mogą sprawdzić id karty sim czy numer IMEI telefonu i powiązać te informacje ze sobą.
    2. Skoro sprawca dobrał się do książki telefonicznej to albo ma fizyczny dostęp do telefonu, czyli telefon do prześwietlenia,czy bluetooth włączone bo to bardzo prosta furtka dla ataku, czy wifi włączone, jakie oprogramowanie itp., albo dziura leży po stronie operatora, na co wygląda i wtedy sprawca sobie sprawdził na jakie numery ofiara dzwoniła najczęściej.

Jeśli to wina operatora to możesz spróbować wytoczyć im proces bo to oni powinni zadbać o bezpieczeństwo. Przyjrzał bym się też otoczeniu, sąsiadom itp.

6. Domyślnie

nie doczytałeś.

kobieta napisała że ktoś włamał jej się na orange.pl i pozmieniał pakiety, wg. mnie ta osoba to też haker, która od dłuższego czasu wbijała na jej konto na orange.pl, stąd pewnie miał też numery telefonów wykonanych, przychodzących i numery wybrane. metody wykorzystywane przez osobę która robi sobie takie akcje to caller id spoofing i sms id spoofing. za włamanie na konto orange.pl (tak napisała ta kobieta), policja zainteresowała się sprawą, do tego różni ludzie powiadomili media, zainteresowała się tym interwencja (polsat) i tvn 24, nie wiem jak z uwagą (tvn) gdyż na razie ta kobieta nie dostała żadnej informacji od nich .

Domyślnie

czyli jak zrozumiałem szukacie tutaj tylko i wyłacznie nagłośnienia sprawy...
    na wykop z tym a nie na to forum, to nie jest miejsce do robienia 'show' tylko do ew. pomocy tech.

8. Domyślnie

Cytat Napisał Teeed Zobacz post
    czyli jak zrozumiałem szukacie tutaj tylko i wyłacznie nagłośnienia sprawy...
    na wykop z tym a nie na to forum, to nie jest miejsce do robienia 'show' tylko do ew. pomocy tech.
    nie. dałem ten temat tutaj gdyż pomyślałem sobie "a nóż widelec może ktoś jej pomoże"

Domyślnie

Zadzwoniłam do Orange, wszystkie usługi zostały cofnięte. Sprawca najprawdopodobniej włamał się na moje konto dzwoniąc na *500 i sam pozmieniał mi usługi i pakiety. Zmieniając 5 moich wybranych numerów spisał je i już wydzwania do moich znajomych podszywając się pod mój numer.
    Gdzie tu jest napisane że jest to konto internetowe Orange.pl ? Daj przykład jeśli się mylę.
    Ze strony Orange

*500 z telefonu Orange - automatyczna informacja o ofercie, płatnościach i usługach
    Ostatnio edytowane przez Laik707 : 05-13-2010 - 18:27

Domyślnie

Kto napisal ze internetowe? czytajcie dokladnie...

Ja powiem tak - technicznie przeprowadzenie takiej akcji nie wymaga wielkiej wiedzy ani pieniedzy... O spoofowaniu SMSow pisalem nie raz i pare osob z forum dostalo nawet takie SMSy ode mnie jako demo, ze sie da - bardzo latwo Spoofowanie numeru osoby dzwoniacej tez jet dosc proste i nie wymaga specjalnego sprzetu.

Gorsza sprawa z detekcja i zatrzymaniem takiego sprawcy, nawet w sensie przerwania jego zabawy, nie mowiac juz nawet o fizycznym aresztowaniu Jak na razie nie widze wielu technicznych sposobow poradzenia sobie z tym. Musi sie za to zabrac operator sieci jeden z drugim, wtedy dopiero zaczac szukac skad idzie sygnal itd... ale to bedzie trwalo dosc dlugo jak znam zycie.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Zasady Postowania