Pokaż wyniki 1 do 8 z 8

Temat: wysylane pakiety, brak internetu

Domyślnie wysylane pakiety, brak internetu

Witam, ostatnio kolega dal mi do naprawy swoj komputer,ale jak narazie nie moge dojsc do strzalu co jest przyczyna danej systuacji ,zwracam sie o pomoc do Was . Mianowicie jest on podpiety do sieci WiFi, ale nie mogl sie polaczyc z netem. Siec sama w sobie dzialala, ale neta nie bylo.Mozna bylo za to zaobserwowac ze wysylana sa pakiety ,ale w tle nie dzialalo nic co moglo by je nadawac . Porty nie byly poblokowane, nie znalazlem tez zadnych robakow na kompie, a jako ze skonczyly mi sie pomysly postanowilem postawic system od nowa. System jest nowy,a problem ten sam. Neta nie ma , pakiety ida dalej. To sama sytuacja jest w mojej sieci osiedlowej,wiec napewno nie jest to wina sieci. Wina karty sieciowej tez to raczej nie jest, bo z WiFi laczy sie przez osobna karte, z moja siecia przez karte wbudowana na plycie glownej. Naprawde nie mam juz pomyslow co z tym zrobic, a nie na tematyce sieci nie znam sie na tyle dobrze, licze wiec na Wasza pomoc . Dolaczam jeszcze plik z logami z programu WireShark,jesli w czyms pomoga http://up.wklej.org/download.php?id=...80af145184e515 . Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam

Domyślnie

Jeśli siec działa , tylko brakuje internetu to wniosek jest tylko jeden .
    Siec jest zabezpieczona przez dhcp tzn automatyczne przypisanie adresu, na podstawie adresu MAC karty itd .....
    Możesz spróbować takiego czegoś :
    1- zapisz sobie swój MAC karty.
    2 - wyłącz swój komp.
    3 - nie wiem jakiego OS używasz.. ale masz zmienić adres mac karty na tym 2 komputerze na taki jaki ty miałeś.
    4 przeładuj ustawienia
    5 - zobacz czy działa ci internet.
    Ostatnio edytowane przez Exc0mmunion : 11-26-2007 - 14:30

Domyślnie

Szczerze mowiac to chyba nie mamy tego w naszej sieci, bo pamietam jak kumplowi zmianialem sieciowke i net dzialal zaraz po jej zainstalowaniu. Ale spytam sie admina jak bedzie dostepny W kazdym badz razie nie wydaje mi sie zeby to byl powod, ale poczekam na potwierdzenie od admina :]

Domyślnie

Jeszcze powiedz mi czy pingi działają
    spróbuj ping 213.180.130.200
    Jeśli taki ping działa to znaczy ze masz coś z dns poprzestawiane.
    Jeśli nie działa to ja nie widzie innej możliwości od tej, którą w poprzednim poście napisałem

Domyślnie

Pingi nie dzialaja. Ale...nawet jesli moja siec ma to bezpieczenie przed nowymi MAC'ami to dlaczego to samo dzialo sie w sieci kolegi(calkiem innej)? Rozmawialem z jego adminem , i mowil ze z jego strony wszystko jest ok, ze to wina kompa(z czym sie teraz zgadzam bo wina nie lezy po stronie sieci w moim odczuciu). I skad te wychodzace pakiety?

Domyślnie

Dobra ,problem rozwiazany,przynajmniej u mnie, moja siec ma zabezpieczenie na adres MAC ,gdy ustawilem swoj na jego karcie wszystko ruszylo, pakiety sa wysylane bo szuka innych kompow w sieci... A u niego nie dzialalo pewnie z winy admina , w kazdym badz razie komp jest sprawny, tymczasem ide wypersfadowac jego adminowi ze wina jest po jego stronie :P Dzieki za pomoc

Domyślnie

Nie ma za co. Sam takie techniki stosuje.

Domyślnie

Pamietaj ze karta sieciowa bedzie wysylac pakiety przy kazdym polaczeniu/probie polaczenia z AP - jedna kategoria to pakiety potwierdzajace odebranie ramek od AP (bo radio to nie kabel gdzie jak wysylasz pakiet to wiesz ze poszedl dalej - dlatego adresat pakietu musi potwierdzic odbior), druga to pakiety warstwy zarzadzania - niekodowane w zaden sposob, ktore tez powoduja dzialanie po stronie adresata - pakiet deautoryzacji wywola ponowna probe podlaczenia sie do sieci (najczesciej) wiec system zacznie od nowa sie logowac do wifi. To tylko ogolne przyklady...
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)