opłaca się kupić to maleństwo czy raczej zamiast tego kupić notebooka ?
opłaca się kupić to maleństwo czy raczej zamiast tego kupić notebooka ?
Po pierwsze to nie jest PC w ogolnym rozumieniu tego slowa... to architektura ARM wiec pojdzie na tym jedynie Linux/BSD ale Windows juz nie.
Po drugie, RasPi ma tylko 512MB RAM i nie da sie rozbudowac...
Po trzecie, na razie tylko model B (za $35) jest produkowany - ten jest nieco mocniejszy i ma port ethernet.
Masa ludzi mysi ze kupi to cacko i bedzie gralo w BF3 i podobne bo moc GPU jest 2x taka jak iPad 2 (wiec styknie do gierek) tylko ze nie wiedza ze nie odpala na tym OSu ktorego te gry potrzebuja.
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Komputer to nie zabawka do grania jak chce się grać to kupuje się konsole i takie jest moje zdanie w tej kwestii. Myśleliście jakby to połączyć w klaster :>? np 10 szt
Klaster sie oplaca ale jeszcze nie wiemy za bardzo jak to dziala...
No nic - powiem Wam za jakies 2-3 tygodnie. Dostalem dzisiaj info ze moje Raspbery Pi bedzie dostarczone w drugim tygodniu maja :-D
zajrzyj na allegro , konsole ostatniej generacji mozna aktualnie zakupic za mniej niz 1000zl , jaki bys mial komputer do gier za 1000zl? (nitendo wii- cena
560zl) wrazenia z grania na konsoli sa o wiele lepsze zapoznaj sie z danymi technicznymi telewizorow i monitorow. Gry pc sa dla ludzi ktorzy nie maja kasy na konsole, (sam nie posiadam konsoli jestem za stary na granie;D ) Ponadto konsola nie musi pociagnac zasobozernego windowsa. A co do klastra to oczywiscie ze sie oplaca takie rozwiazanie
Skoro to takie opłacalne, to dlaczego superkomputery buduje się z innych podzespołów?
Rozumiem że może paść argument, żę Raspi nie ma jeszcze w sprzedaży... ciekawe czy firmy rzucą się do budowania zeń superkompów... wątpie...
światło mądrości oświetla drogę z nikąd do nikąd
Podtrzymuje, za 1000 zł można złożyć coś lepszego niż wii.
Moje wrażenia są takie, że na konsolach widze kwadraty i płaszczyzny, na kompie płynne przejścia i głębie.
Przecież to jakiś żart. Lepsze parametry ma mój zegarek.Kod:Nintendo wii - Technical specifications: Processors: CPU: PowerPC-based "Broadway" processor, made with a 90 nm SOI CMOS process, reportedly† clocked at 729 MHz GPU: ATI "Hollywood" GPU made with a 90 nm CMOS process, reportedly† clocked at 243 MHz Memory: 88 MB main memory (24 MB "internal" 1T-SRAM integrated into graphics package, 64 MB "external" GDDR3 SDRAM) 3 MB embedded GPU texture memory and framebuffer.
Sorry ale tego nie rozumiem. Co ma piernik do wiatraka?
Co za bzdruda. Gry na PC koszują tyle samo co na konsole.
Jakoś nie wydaje mi się to takie oczywiste. No ale czas pokaże.
Ostatnio edytowane przez lame : 04-28-2012 - 17:11
światło mądrości oświetla drogę z nikąd do nikąd
Wii jest bardzo ograniczona platforma. Superkomputery a raczej clustry buduje sie z ogolnodostepnych podzespolow ze wzgledu na stosunek ceny do mocy. Konsole na clustry OK ale ktore konkretnie? PS3 odpada bo Sony zmienilo firmware i zablokowalo mozliwosc instalowania Linuxa juz dawno temu (lamiac przy tym prawo wielu krajow ale to juz inna sprawa)...
RasPi i spolka - to inna architektura, bardzo ciekawy projekt ale z definicji przeznaczony do innych celow niz granie w gry. Polecam zapoznac sie z opisem RasPi oraz historia, dlaczego ten projekt w ogole zostal zrealizowany.
Nie będę więcej offtopował , to wątek o Raspberry Pi tak więc to mój ostatni post na temat konsol.Nie porównuj parametrów konsoli i PC , konsole nie muszą udźwignąć oprogramowania M$ , antywirusa i wielu procesów działających w tle(taka standardowa konfiguracja oprogramowania "gracza" który przed odpaleniem kompa musi pytać mamy czy może pograć to wiele procesów w tle). Wii kosztuje 560zł , a za tą kwotę nie uda ci się złożyć kompletnie nic. Jak już się uda jakimś złożyć PC za 560zł to odpal chociażby Need for Speed: Carbon na Wii oraz na PC , zobaczysz różnicę.
Jeśli chodzi o mocniejsze konsole poczytaj chociażby o ps3 ť 2200 konsol PS3 zakupi rząd USA -- Niebezpiecznik.pl --
Art stary ale przypominam że nowa generacja konsol już sie szykuje.
Ja niestety nie mam czasu na granie , szkoda mi go marnować wystarczy że marnuje 40 h tygodniowo pracując.
To że grasz na konsoli na TV a nie na monitorzeSorry ale tego nie rozumiem. Co ma piernik do wiatraka?
Konsole też trzeba kupić , gracze PCtowi mają sprzęt do grania bo tatuś potrzebuje komputera do pracyCo za bzdruda. Gry na PC koszują tyle samo co na konsole.
A mi się wydaje oczywiste CPU 700 MHz * 10 = 7000 MHz + oczywiście GPU * 10 i RAM * 10 cena około 350 USD czyli wg google 350 U.S. dollars = 1 100.61163 Polish zlotyJakoś nie wydaje mi się to takie oczywiste. No ale czas pokaże.
Podsumowując sugerujesz że setki milionów posiadaczy konsol są w błędzie kupując sprzęt bo przecież można odpalić przy odrobinie wysiłku grę na PC. Przebijając się przez pobieranie odpowiednich bibliotek , i dostosowywanie sytemu do odpalenia gry w końcu uda się na Twoim 17-19 calowym monitorze pograć w cokolwiek. Zamiast włożyć nośnik do konsoli i przycisnąć na padzie PLAY.
Chciałem jeszcze dodać , że od dawna już nie gram ani na konsoli (miałem krótką chwilę Xboxa 360) ani na PC , ale chyba się skusze na zakup WII ze względu na sentyment do firmy Nintendo (seria Zelda rządzi!) oraz dlatego że jest tanie i nawet jak będzie leżało bezużyteczne to nie będzie aż tak żal d.. ściskał że się sprzęcik marnuje. Czasu na gry niestety nie mam , ale może jakoś okazjonalnie uda mi się odpalić
Ostatnio edytowane przez Michal_sh : 04-29-2012 - 08:27