-
skype - bezpieczeństwo
Witam,
Jestem tu nowy i mam nadzieję, że nie przeszkadza nikomu, że założyłem nowy temat...
Chciałbym zapytać o bezpieczeństwo przekazu informacji na skype. Nurtują mnie dwie sprawy:
1. Czy jeśli logowałem się na innym komputerze do skypa. Czy właściciel tego skypa będzie mógł:
a) przejąć moje hasło
b) odtworzyć zarchiwizowane moje rozmowy czatowe, które prowadziłem na jego komputerze.
2. Czy jest możliwość odtworzenia archiwum skypa, po przejściu pliku z komputera na którym były prowadzone rozmowy czatowe.
Dzięki za pomoc
-
1a - nie
1b - tak... nie tylko czaty ale tez liste rozmow telefonicznych oraz przeslanych plikow
2 - tak, j.w. - to dokladnie to samo chyba ze nie rozumiem co masz na mysli w tym punkcie
-
1a. Jeżeli miał np. keyloggera w tle to tak.
Pozdrawiam, 0DFh
-
Podłączę się pod temat, żeby nie zakładać nowego...
Czy jeśli korzystam ze Skype'a zainstalowanego na prywatnym komputerze i łączę się z internetem za pomocą firmowej sieci WiFi to czy administrator sieci może w jakiś sposób odczytać przesyłane wiadomości ? Obydwa komputery korzystające ze Skype'a nie pracują w sieci firmowej - sieć wykorzystywana jest z mojej strony do połączenie z internetem.
-
Nie, nie jest w stanie widziec co wysylasz choc same polaczenia bedzie widzial na firewall'u i w jego logach - pelno polaczen bo skype robi mase szumu w sieci.
Oczywiscie mowa o sytuacji gdzie komputer nalezy do Ciebie (prywatny laptop albo cos podobnego) tylko uzywajacy firmowej wifi aby byc on-line.
-
Tak - dokładnie tak jak napisałem - prywatny laptop łączący się za pomocą firmowej sieci WiFi.
To, że połączenia będą widoczne nie stanowi problemu - chodziło mi jedynie o treść przesyłanych wiadomości.
Dzięki za szybką i wyczerpującą odpowiedź !
Zasady Postowania