Poszukuje narzedzia finger do sprawdzania informacji o uzytkownikach na danym komputerze. Szukam wersji na linuxa. Na google nieznalazlem.
Poszukuje narzedzia finger do sprawdzania informacji o uzytkownikach na danym komputerze. Szukam wersji na linuxa. Na google nieznalazlem.
Polecenie jest instalowane domyslnie w kazdym chyba linuxie... w Ubuntu jest to /usr/bin/finger - moze po prostu nie masz go w sciezce?
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
Ja sie pytam w imieniu eryka. On ma mandrive 2007 i mowi ze jak wpisze w konsoli finger to wyswietla sie ze nie ma takiej komendy.
Hmmm - mandriva tez ma o ile pamietam - nie mam juz tej dystrybucji od dosc dawna ale uczciwie mowiac nie widzialem jeszcze takiego linuxa, ktoru by nie mial tego polecenia...
Jak nie tak to inaczej... jako root odpal:
... i czekaj az albo pokaze gdzie jest Twoj finger albo ze nie ma go nigdzie na dyskuKod:find / -name finger -print![]()
ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)
http://rpmfind.net/ tu wpisz finger. to narzędzie instalowane jest w standardzie dystrybucji.
2007 miała na bank! bo używałem.... niestety nie mam aktualnie zainstalowanej... wiec ci dokładnej ścieżki nie podam - wpadnij na forum mandrivy... będą wiedzieć
edit:
albo jeszcze lepiej tak jak TQM pisze wyszukaj... stare dobre find...
Agencja reklamy kielce (mały kilkudniowy case pozycjonerski)
Kolega podobno szukal i nic nie znalazlo.
finger jest nawet w windowsietylko troche inny jak to narzędzia pana bila geja
nie traceroute tylko tracert heh
mają kolesie zajawke
i robią buble po swojemu
niewierze zeby w linuchu go niebyło
kolega zle wpisał albo coś zje....ał
Co do obslugi programu to sciagnelem tego finger z rpmfind.net i po wpisaniu finger w konsole pakazuja mi sie uzytkownicy na moim komputerze. A gdy wpisze finger a potem cudze ip to pisze mi: finger: jakies ip : no such user.
Dołanczam sie do problemu