Pokaż wyniki 1 do 10 z 12

Temat: Pytanie o ip w gg

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post

Domyślnie Pytanie o ip w gg

Witam

Zastanawiam się na kilkoma sprawami i postanowiłem poprosić Was o pomoc.

Zauważyłem, że informacja o IP podawana przez domyślnego klienta Gadu-gadu jest niepoprawna - uzyskane w ten sposób IP prowadzi na tzw. manowce. Nie jest to raczej dziwne bo po przejrzeniu protokołu gg wiadomo, że połączenie nawiązujemy z serwerem, który wiadomości przekazuje kierując się tylko identyfikatorem czyli numerem gg. Natomiast sytuacja jest ciekawa podczas nawiązywania połączeń bezpośrednich w celu wymiany pliku lub rozmowy głosowej. Następuje wtedy wymiana adresów IP.

Problem przedstawia się następująco: chcę uzyskać rzeczywiste IP osoby, którą mam na gadu i która to osoba również ma zapisany mój numer. Wszelkim doradcom, którzy zasugerują socjotechnikę - dziękuję i mówię, że jako narzędzia mogę wykorzystać tylko zwykłą rozmowę, rozmowę głosową lub wymianę plików.

Stąd pytanie:
    Czy istnieje program, który podczas mojego nawiązania połączenia z danym numerem gg będzie zapisywał otrzymywane pakiety? w ogóle chodzi o program który będzie "zczytywał" pakiety przychodzące z danego portu...
    Ostatnio edytowane przez veyron2 : 09-10-2009 - 10:06

Domyślnie

Kazdy sniffer zlapie pakiety tylko dlaej bedziesz musial odfiltrowac sobie co byl normalny ruch a co bylo GG. Mozesz tez zrobic trik i majac wlaczone jak najmniej programow obserwowac jakie IP i porty sa aktywne za pomoca polecenia 'netstat -nab' (w ten sposob bedziesz widzial ktore porty otworzylo GG) - w sumie robiac -nab nie musisz nawet miec malo programow bo i tak bedzie od razu widac co GG
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)

Domyślnie

TQM - dzięki za informacje.

Czy mógłbyś jeszcze polecić sniffer - generalnie może być pod WIN jak i pod Linuxa, jednak preferowałbym jakiś głośny tytuł z dobrym supportem.

Domyślnie

Wireshark.
    * markossx *

Domyślnie

witam żeby nie zaśmiecać forum i nie tworzyć nowych wątków pisze posta w tym temacie. Mianowicie mam taki problem włączyłem sniffera przechwytuje mi wszystkie pakiety aczkolwiek kiedy wysyłam do kolegi plik przez gg a potem szukam jego ip w przechwyconych pakietach nie mogę go znaleźć. czy możliwe że w nowej wersji gadu pliki przechodzą przez serwer gadu i nie łączymy się bezpośrednio z osobą do której wysyłamy plik ? Czy to raczej ja nawalam gdyż nie potrafię poprawnie odfiltrować pakietów tak żeby znaleźć ip kolegi ? Proszę o odpowiedź lub ewentualną pomoc jak odfiltrować pakiety. Kożystam z wireshark i linuxa Backtrack3. Pozdrawiam i z góry dziękuję

Domyślnie

Jesli obaj znajdujecie sie za NAT (a tak bywa dosc czesto) to najprawdopodobniej jakis inny serwer posredniczy w wymianie plikow. Nie sadze aby GG uzywalo UPnP (mam nadzieje ze nie uzywa!) wiec taki przekaznik jest konieczny.

Inne protokoly robia dokladnie tak samo - zobacz VoIP (a konkretnie SIP) - tam jest tzw stun. Tak samo ma skype tylko ze u nich cala siec jest dynamiczna i serwery posredniczace a dynamicznie wybierane.
    ctrl-alt-del.cc - soft reset site for IT admins and other staff :-)