OK. Problem wygląda tak - mój brat kupił komputer stacjonarny z systemem Vista - po czym stwierdził że nie chce Visty - czemu mu się nie dziwię ?
Więc wgrałem XP Proffessional sp3 i wszystko było ok - do czasu... Bo windows padł śmiercią naturalną - dobra no niby nic instalujemy od nowa - i tu ciekawostka - podczas instalowania dostaje blue screena - no dobra może płyta walnięta - ściągam nową... upsss... to samo... co jest ?
dzień odpoczynku - brat przynosi XP Home Edition sp2 (legal) od kumpla - próbuję zainstalować - niespodzianka - działa... z tym ze windows po 30 dniach się chce aktualizować.... ale działa
Więc brat do media i kupuje XP Home Edition sp2 - próbuję wgrać - kolejna niespodziewajka - blue screen...
Pewnie problem ze sprzętem... serwis ? serwis twierdzi ze komp przystosowany do Visty i koniec rozmowy... (nie moge zajrzeć do środka bo jest gwarancja)
Dobra no ale mamy XP HE sp2 i 12 dni dokonca - zmienimy key bedzie ok - regedit HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WindowsNT\Cu rrent Version\WPAEvents zmiana OOBETimer
następne
%systemroot%\system32\oobe\msoobe.exe /a
i Change Product key zgodnie z tym co głosi
Artykuł Q328874 z Microsoft Knowledge Base
Zadziała ? Gdzie tam key się zmienił jednak nadal win odlicza sobie 12 dni do końca try time
Jakieś mądre pomysły?
Ja wsumie podczas pisania posta wpadłem na 2:
a) Zainstalować Linuxa i XP przez VMware - choć nie uśmiecha mi się to...
b) Spróbować aktywować produkt telefonicznie - bo brat nie ma internetu - choć brat mówi ze w sklepie powiedzieli ze oni to aktywują i nie trzeba aktywować....